Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 18. октобра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Проф. др Катица (Стевановић) Хедрих, Научно друштво Србије

Наслов предавања: ПРИКАЗ РАДОВА АНЂЕЛИЋА И РАШКОВИЋА О ТРАНСФОРМАЦИЈАМА БАЗНИХ ВЕКТОРА ТАНГЕНТНОГ ПРОСТОРА ВЕКТОРА ПОЛОЖАЈА КИНЕТИЧКЕ ТАЧКЕ У РАЗЛИЧИТИМ ОРТОГОНАЛНИМ КРИВОЛИНИЈСКИМ КООРДИНАТНИМ СИСТЕМИМА И ВЕКТОР РОТАЦИЈЕ ЛИНИЈСКОГ ЕЛЕМЕНТА ДЕФОРМАБИЛНОГ ТЕЛА

Апстракт: Предавање је посвећено јубилеју 120 година од рођења академика Татомира П. Анђелића (1903-1993), као и сећању на професора др инжењера и дипломораног математичара Данила П. Рашковића (1910-1985), који су у појединим периодима били управници Одељења за механику Математичког института Српске академије наука и уметности. Предавање је, такође. посвећено и оригиналним аналитичким резултатима предавача,о угаоним брзинама обртања и променама интензитета базних вектора тангентног простора вектора положаја кинетичке тачке при њеном кретању у различитим тродимензионалним ортогоналним криволинијским и функционалним координатним системома.

Такође, садржај предавања ће обухватити, у другом делу,приказ вектора ротације линијског елемента повученог из једне тачке, деформабилног деформисаног тела у домену еластичне деформације. Резултати предавача, које приказује у предавању, су на основу публиковане серије појединих чланака у часописима, у дужем временском периоду, а међу њима издваја чланке из Springer-овог часописа European Journal of Physics-Special Topics (2021) и чланак из јапанског часописа Tensor (1997), који публикује јапанско научно друштво Tensor Society,већ 80 година.

Напомена: Семинар је могуће пратити и онлајн. Предавања можете пратити на даљину преко странице:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc

Регистрација ѕа учешће на семинару је доступна на следећој страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8