Одељење за механику, 17. март 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 17. марта 2021. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова

Предавач: Јована Петровић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: РАЗУМЕВАЊЕ ГАМА ЗРАЧЕЊА МЛЕЧНОГ ПУТА

Апстракт: Гама зрачење наше галаксије још увек је пуно непознаница попут ”вишкова” грама зрачења којима још увек нисмо успели да идентификујемо извор, ка и начина производње истог у случајевима извора о којима знамо да су, по својој природи, видљиви у овом делу електромагнетног спектра (супернова остаци, пулсари, милисекунд пулсари). Коришћењем података са телескопа, као што је Fermi-LAT, те од скоро и HAWC телескоп, имамо све бољу слику о томе шта се све крије у гама-зрачном позадинском зрачењу Млечног пута. Коначно, једна од битних мотивација за овакве подухвате је и чињеница да један од потенцијалних канала анихилације тамне материје за резултат има управо гама зрачење које остаје скривено у шуму свих осталих извора. Ово предавање биће фокусирано на неке од најновијих покушаја давања одговора на још увек отворена питања, те се осврнути на то шта су наредни кораци у овој области.

Напомена: Молимо заинтересоване да свој долазак на предавање најаве мејлом на mehanika@turing.mi.sanu.ac.rs. Током састанака је неопходно поштовање прописаних мера заштите.