Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 24. марта 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Милица Симић, Факултет организационих наука Универзитета у Београду

Наслов предавања: РАЗВОЈ БЛОКЧЕЈН АПЛИКАЦИЈА НА АЛГОРАНДУ

Апстракт: Блокчејн представља децентрализовану и дистрибуирану базу података где се подаци чувају на транспарентан и заштићен начин. Блокчејн платформе обезбеђују различите алате и интерфејсе за креирање и управљање апликацијама на блокчејну. Једна од таквих платформи је Алгоранд. Алгоранд омогућава спровођења трансакција великом брзином и уз ниске накнаде, што га чини погодним за развој сигурних и децентрализованих апликација. Заснива се на Pure Proof-of-Stake (PPoS) консесус алгоритму који подразумева да је утицај сваког корисника на мрежи пропорционалан његовом улогу (броју токена) у систему. Апликације на Алгоранду се могу развијати користећи програмске језике Reach (заснован на JavaScript-у) и PyTeal (заснован на Python-у).

На овом предавању ће бити приказано како се креирају паметни уговори и децентрализоване апликације на Алгоранду користећи поменуте програмске језике, као и примери блокчејн апликација који се развијају на Катедри за електронско пословање са Факултета организационих наука.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73