Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 15. новембра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.

Предавач: Ђрорђе Стакић, Економски факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ПРИМЕНА МЕТОДА VNS И GRASP НА РЕШАВАЊЕ ВЕКТОРСКОГ ПРОБЛЕМА ПАКОВАЊА

Апстракт: Проблем паковања бинова (енгл, Bin packing) је познати NP тежак проблем који је највише разматран за хомогени случај (када су бинови једнаки) користећи једну меру (дужину). Задатак је да се задати скуп ставки (ајтема, пакета), спакује у што мањи број бинова (контејнера). Проблем се преласком на више димензија може уопштити на два начина: геометријско и векторско паковање. Овде се разматра хетерогено векторско паковање са два типа ограничења. Векторско паковање може да има примену у разним ситуацијама, овде је као пример узето паковање пакета у контејнерском транспорту где се ограничења односе на масу и на запремину. Укупна маса и укупна запремина пакета у контејнеру треба да буде мања или једнака од задатих граница масе и запремине тог типа контејнера. Разматрају се три стандардна типа контејнера, као и цене превоза контејнера на релацији Шангај-Београд. Функција циља се односи на одређивање минималне цене превоза скупа пакета. Генерисана је сопствена библиотека инстанци. Проблем је решаван методама VNS и GRASP, као и помоћу решавача CPLEX. Методе су примењене и на хомогени случај векторског паковања и примењене на познате две библиотеке инстанци. Већа библиотека инстанци није у потпуности решења, ту је добијено више нових оптималних решења и померене су границе оптималног решења за неколико инстанци.

Излагање је базирано на докторској дисертацији одбрањеној јула 2022. године на Математичком факултету и на раду у часопису категорије М23: Ђорђе Стакић, Миодраг Живковић, Ана Анокић, (2021). A Reduced Variable Neighborhood Search Approach to the Heterogeneous Vector Bin Packing Problem. Information Technology and Control, 50(4), 808-826. https://doi.org/10.5755/j01.itc.50.4.29009

Напомена: Састанак Семинара се може пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

За активно учешће неопходна је регистрација преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr