Огласи за студенте

Математички факултет, Универзитет у Београду

Сви огласи

Конкурси за истраживачке позиције на Универзитету у Кардифу за студенте докторских студија

Факултет рачунарских наука и информатике на Универзитету у Кардифу (School of computer Science & Informatics, Cardiff University, UK) најављује отварање истраживачких позиција на два истраживачка пројекта за студенте докторских студија. Ове позиције ће бити у потпуности финансиране од стране Универзитета у Кардифу.

Пројекат #1: Обрада природног језика
Пројекат #2: Криптовалуте

Више информација, описи пројеката, услови и начин пријаве (линк ка фајлу)

Рок за пријаву је 6. мај 2024.

Контакт за више информација о пројектима: проф. Ирена Спасић са Универзитета у Кардифу, spasici@cardiff.ac.uk

КГТА семинар, 4. април 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 4. априла 2024. године, у сали 301ф Математичког института САНУ са поечетком у 12.15.

Предавач: Зоран Петрић

Наслов предавања: РАЧУНАТИ ИЛИ ДОКАЗИВАТИ?

Апстракт: Тродимензионалне многострукости, њихова „усмерена“ варијанта у виду 3-кобордизама као и одговарајућа репрезентација кроз тополошку квантну теорију поља (TQFT) су занимљиви и сложени математички објекти. Решетикин и Тураев су помоћу тракастих графова и одређеног типа категорија успели да опишу 3-кобордизме и задају TQFT. Цело ово предавање би било посвећено једној леми из књиге В.Г. Тураев, Quantum Invariants of Knots and 3-Manifolds у којој се тврди да одређени тип тракастог графа представља идентични кобордизам. У књизи је дат веома леп, али прилично захтеван, директан доказ те чињенице. Представили бисмо тај доказ, а затим увели рачун који би „израчунао“ ту чињеницу.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

SoftLab R&D doo – Junior Software Developer

SoftLab R&D жели да прошири тим у Београду.

Потребне квалификације су:

* диплома о високој стручној спреми из области информационих технологија

* добро познавање бар једне од следећих технологија:

  • C# (&.NET Core, .NET Framework, WPF, Xamarin),
  • iOS (Swift), Android (Kotlin, Java),
  • Web (JavaScript, React, Angular)

* добро познавање база података

* пар реализованих студентских/хоби пројеката

Јавите се да се упознамо.

Пошаљите свој CV на: job@softlab.rs

Конкурс УБ за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2023. години

Универзитет у Београду сваке године награђује по један најбољи научноистраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години. На седници Сената марта 2024, донета је одлука о расписивању Конкурса за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2023. години.

Конкурс је објављен на интернет страници Универзитета у Београду на страници:
https://www.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2024/03/NISR2023.pdf

Конкурс је расписан у складу са Правилником о награђивању студената Универзитета у Београду:
http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/Pravilnik-nagradjivanje-studenata-preciscen.pdf

Писани, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс. Студенти достављају радове факултету најкасније до 19. априла 2024. године, док факултети достављају Универзитету радове пријављених најкасније до 30. априла 2024. године.

Молимо заинтересоване студенте да радове, у штампаном и електронском облику, доставе проф. др Зорици Станимировић (zorica.stanimirovic[at]matf.bg.ac.rs) најкасније до 22. априла 2024. године

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на овај Конкурс.

Пројекат LLVM: Преглед


У четвртак 28. марта у 16ч, у учионици 830 Ђорђе Тодоровић из комапније Syrmia ће одржати предавање Пројекат LLVM: Преглед.

Ђорђе Тодоровић је инжењер са више од 9 година искуства у рачунарској индустрији. Тренутно је вођа групе „System Software“ у компанији SYRMIA и успешно води неколико тимова, несебично дели знање, менторише са много стрпљења, а све то уз осмех и вољу. Захваљујући свом доприносу, постигнућима и коментарима самих запослених, изабран је за најбољег инжењера 2023. године у компанији SYRMIA. Дипломирао је и стекао мастер диплому на Математичком факултету у Београду. Родни град му је Пожега, а живи и ради у Београду. Аутор је разних фунцкионалности и алата који су сада део пројекта LLVM и користе се нашироко, како у индустрији тако и у истраживачке сврхе. Свој рад је презентовао на разним конференцијама као што су LLVM Dev Meeting, FOSDEM, CGO (Code Generation and Optimization), и друге.

Пројекат LLVM представља модуларну имплементацију компајлерске инфраструктуре за разне програмске језике као што су C, C++, Rust, Swift, и други. Преводиоци као што су clang, rustc и swiftc важе за преводиоце који генеришу најбржи продукцијски код у индустрији и базирани су баш на екосистему LLVM. Највеће компаније као што су Apple, Google, Facebook, Cisco и AMD су изабрале баш LLVM као примарни преводилац за своје производе, а такође веома активно учествују у његовом развоју и побољшању. Изворни код пројекта LLVM спада у породицу отвореног кода, и један је од најпопуларнијих пројеката на платформи GitHub.

Овај сажети приказ пружиће дубљи увид у архитектуру LLVM-а, кључне компоненте и практичне примене. Током сесије, истражићемо теме као што су међурепрезентација LLVM-а (IR), технике оптимизације и генерисања кода, пружајући увид у то како LLVM подстиче модерну изградњу компајлера и анализу програма. Поред тога, представићемо конкретне примере коришћења LLVM-а у развоју алата за валидацију аутомобилског кода – Autocheck. Без обзира да ли вас ова тематика привлачи или не, придружите нам се за ову информативну презентацију како бисте открили основне принципе и стварни утицај LLVM-а.

Предавање се одржава у оквиру курса Конструкција компилатора али су добродошли сви заинтересовани студенти. Додатне информације о предавању можете наћи на страни курса.

Студентски семинар, 29. март 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 29. марта 2024, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Павле Мартиновић, Тринити колеџ, Универзитет у Кембриџу

Наслов предавања: ЛАГРАНЖИЈАНИ У ХИПЕРГРАФОВИМА

Апстракт: На овом предавању ћемо представити концепт Лагранжијана у хиперграфу. Лагранжијан је величина која се може приписати сваком хиперграфу који представља максималну вредност одређене аналитичке функције, и мери (у неком смислу) колико су густо спаковани чворови хиперграфа у његовим гранама. Обрадићемо комплетну анализу Лагранжијана у случају 2-регуларних хиперграфова (односно графова), укључујући примену у виду Моцкиновог доказа Туранове теореме. Даље ћемо се позабавити већим регуларностима, примарно у сврху представљања рада Франкла и Родла у којима су дали контрапример за Ердошеву хипотезу „о скачућим хиперграфовима“. Најзад, ако остане времена, осврнућемо се на проблем максимизације лагранжијана у хиперграфовима са тачно к грана, којим су се бавили Tjomkjin, Lecter, Grislis и Morison.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

Семинар Геометрија и примене, 28. март 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. марта 2024, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17.15.

Предавач: Катарина Лукић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: КАРАКТЕРИЗАЦИЈЕ УВРНУТОГ ПРОИЗВОДА ЛАГРАНЖЕВИХ ИМЕРЗИЈА У КОМПЛЕКСНОМ ПРОЈЕКТИВНОМ ПРОСТОРУ

Апстракт: На предавању ће бити представљен рад „CHARACTERIZING WARPED-PRODUCT LAGRANGIAN IMMERSIONS IN COMPLEX PROJECTIVE SPACE“ аутора J.Bolton, C. Rodriguez Montealegre и L. Vrancken. Полазећи од две Лангранжеве имерзије и хоризонталне криве у S^3(1), могуће је конструисати нову Лагранжеву имерзију коју називамо уврнути производ Лагранжевих имерзија. У овом раду су пронађене две карактеризације уврнутог производа Лагранжевих имерзија. Истраживане су и Лагранжеве подмногострукости на којима се у свакој тачки достиже једнакост у појачаној Ченовој неједнакости за Лагранжеве подмногострукости CP^n(4), коју је открио румунски математичар Опреа. У раду је показано да за n ≥ 4 важи да Лагранжева подмногострукост димензије n у CP^n(4) за коју се једнакост достиже у свакој тачки мора бити минимална.

Напомена: Семинар је могуће пратити и онлајн на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1

Регистрација за учешће на семинару је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

КГТА семинар, 28. март 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. марта 2023. године, у сали 301ф Математичког института САНУ са поечетком у 12.15.

Предавач: Јозеф Кратица

Наслов предавања: НОВА ДОЊА ГРАНИЦА ЗА ПРОБЛЕМ ДВОСТРУКЕ МЕТРИЧКЕ ДИМЕНЗИЈЕ ГРАФА И УОЧЕНЕ ЕКСТРЕМАЛНЕ РАЗЛИКЕ

Апстракт: У овом предавању ће бити приказана једна нова графовска инваријанта заснована на проблему хитинг скупа минималне кардиналности (minimal hitting set problem). Показује се да ова инваријанта представља добру доњу границу за проблем двоструке метричке димензије графа. Прво ће бити приказане егзактне вредности ове инваријанте за путеве, звезде, потпуне графове и потпуне бипартитне графове. Затим ће бити приказане неке добре границе за ову инваријанту. На крају ће бити приказано неколико уочених екстремалних разлика парова графовских инваријанти.

Заједнички рад са проф. Вером Ковачевић-Вујчић и проф. Мирјаном Чангаловић.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

Конкурс Задужбине Ђоке Влајковића за подршку студентима у стручном и научном усавршавању

Расписан је Конкурс за доделу десет финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду, које подразумева учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и боравак у иностранству током студија. На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти од треће године основних или интегрисаних академских студија, студенти мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду. Услов за добијање подршке је да усавршавање започиње/траје у периоду од 1. маја 2024. године до 1. маја 2025. године.

Финансијска подршка у стручном и научном усавршавању, у нето износу од по 50.000,00 динара по учешћу или боравку, доделиће се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића, а одобрена средства се могу користити искључиво наменски, у складу са конкурсном пријавом.

Рок за подношење пријава је од 25. марта до 19. априла 2024. године.

Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком – Конкурс Задужбине Ђоке Влајковића за подршку у стручном и научном усавршавању. Електронска адреса на коју треба доставити документацију је: popovm1@rect.bg.ac.rs.

Текст конкурса

Образац за пријаву

Семинар за анализу, 29. март 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у петак, 29. марта 2024. са почетком у 16 часова.

Предавач: Антон Баранов, Saint Petersburg State University, Russia

Наслов предавања: COMPLETE INTERPOLATING SEQUENCES IN SHIFT-INVARIANT SPACES AND IN SMALL FOCK-TYPE SPACES

Апстракт

Напомена: Линк за приступ предавању је:
https://us02web.zoom.us/j/6636215428?pwd=bllJSTUvZ0E5MjhkMkxYa3RYYzZpQT09
Meeting ID: 663 621 5428
Passcode: 7h6KR

Партнери Математичког факултета

Године рада сајта

Категорија огласа

Фирми и организација које постављају огласе

Огласа