Месечне архиве: октобар 2020

Одељење за механику, 4. новембар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 4. новембра 2020, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова

Предавач: Марко Ћосић, Лабораторија за физику, Институт за нуклеарне науке Винча, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ЗНАЧАЈ СИНГУЛАРИТЕТА ЗА КАНАЛИСАЊЕ ЈОНА КРОЗ НАНОСТРУКТУРНЕ МАТЕРИЈАЛЕ

Апстракт: Детаљно је разматрано кретање наелектрисанх честица кроз наноструктурне материјале. Потенцијал интеракције јон материјал добијен је полазећи од јон-атомског потенцијала уз коришћење континуалне апроксимације. Пресликавања почетне позиције јона у крајњу позицију, односно излазни угао, конструисана су на основу једначина кретања. Биће показано да су сва важна својства ефекта каналисања повезана са сингуларитетима уочених пресликавања.

На крају биће размотрене неке од могућих примена дугиног каналисања, као што су: могућност одређивања исправног јон-атом потенцијала интеракције, остваривања субатомске микроскопије.

Напомена: Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и новодонете мере Владе Србије и Извршног одбора САНУ, испуњени су одређени услови за организовања редовних састанака одељења и семинара у сали 301ф у Институту.

Састанцима може присуствовати највише до 10 особа, укључујући предавача/предаваче, руководиоца, особу задужену за пренос и публику.

Током састанака је неопходно постовање мера заштите (физичка дистанца 2м, ношење маски – сем предавача, хигијена руку, проветравања просторије,…).

Семинар за рачунарство и примењену математику, 3. новембар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 3. новембра 2020, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Катица Р. (Стевановић) Хедрих, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ТЕОРЕМЕ О БИФУРКАЦИЈИ И ТРИГЕРУ СПРЕГНУТИХ СИНГУЛАРИТЕТА У НЕЛИНЕАРНОЈ ДИНАМИЦИ МЕХАНИЧКИХ СИСТЕМА

Апстракт: Предавање приказује три основне теореме о бифуркацији и тригеру спрегнутих сингуларитета у нелинеарној динамици механичких система са спрегнутим ротацијама, и неуравнотеженостима, које је предавач дефинисао и доказао. Приказују се прво прости примери нелинеарних динамика механичких система, на којима се дају дефиниције појма бифуркације и тригера спрегнутих сингуларитета и веза са релативним положајима равнотеже система и њихове стабилности и губитка стабилности променом бифуркационог параметра.

Показује се појава и исчезавање тригера спрегнутих сингуларитета и бифуркације стабилне сингуларне тачке типа центра и њено претварање у нестабилну сингуларну тачку типа седла, као и на појаву и исчезавање хомоклиничке орбите у облику броја “осам“. Приказују се фазни портрети и њихова трансформација променм бифуркационог параметра, као и одговарајуће раслојавање фазних трајекторија и појава и исчезавање сепаратрисних фазних трајекторија. На примерима генералисаних котрљајних клатна по криволинијским трасама у стационарној, као и ротирајућој вертикалној равни око вертикалне осе константном угаоном брзином показују се појаве бифуркација и тригера спрегнутих сингуларитета. Изведена је карактеристична једначина и графички показана појава тригера спрегнутих сингуларитета и дефинисане две теореме. Показана је математичка аналогија динамике генералисаних котрљајних клатна и динамике тешке материјалне тачке по једнаким кривилинијским путањама, као и да Теореме о бифуткацији и тригерима спрегнутих сингулариттета дефиисане за генералисана корљајна клатна могу да се аналогно дефинишу и за нелинеарне динамике тешке материјалне тачке. Садржај је прихваћен за програм значајне конференције NODYCON Rome 2021

Напомена: Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималнан број слушалаца у сали је 10 (укључујући предавача и организаторе семинара). Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc

JobFair20 – Креирај своју будућност са нама

Сајам послова и пракси за студенте и дипломце техничко-технолошких и природно-математичких факултета JobFair ─ Креирај своју будућност! одржаће се ове године шеснаести пут, 2. и 3. новембра. Сајам ће се ове године одржати online.

Студенти ће имати прилику да се на једном месту урознају са водећим компанијама у нашој земљи, сазнају више о актуелним пословима и праксама, као и која су знања и вештине потребни за лакше запослење. Поред каријерног напретка студентима нудимо јединствену прилику за лични и професионални развој кроз учествовање у бројним пропратним садржајима, као што су:
● „LevelUp — Подигни ниво својих вештина”, семинар професионалних вештина, одржан 24. и 25. октобра
● TechTalk, предавања о актуелним стручним темама, 2. и 3. новембра
● Симулација разговора за посао, 3. новембра
● Панел дискусија — Пођи правим путем”, одржана 17. октобра; снимак Панела можете пронаћи на yоутубе каналу @jobfairrs.

Све активности су бесплатне и одржаће се онлине на сајту: www.jobfair.rs.

На нашем сајту можеш оставити свој CV и ми ћемо га проследити свим компанијама учесницама, које га могу узети у разматрање за све отворене позиције наредних годину дана.

За више информација можете посетити сајт www.jobfair.rs и друштвене мреже: Instagram (@jobfairrs), Facebook (@jobfairrs) и LinkedIn (JobFair ─ Kreiraj svoju budućnost!).

Семинар за Геометрију и примене, 29. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 29. октобра 2020, у сали 821 Математичког факултета са почетком у 17:15.

Предавач: Јелена Грујић

Наслов предавања: $P(R)=Q(R)=R-4\Lambda$ МОДЕЛ НЕЛОКАЛНЕ МОДИФИКОВАНЕ ГРАВИТАЦИЈЕ

Апстракт: Разматрамо модел нелокалне гравитације без материје задат следећим дејством:

S = \frac {1}{16\pi G} \int \Big(R-2\Lambda + (R-4\Lambda)\mathcal{F}(\Box)(R-4\Lambda) \Big) \sqrt{-g} d^{4}x,

где је $\mathcal{F} (\Box)$ аналитичка функција, $\Lambda$ је космолошка константа. Одговарајуће Ајнштајнове једначине кретања су веома сложене. Користећи анзац решавамо једначине кретања и налазимо њихова космолошка решења.

Напомена: Састанак Семинара је могуће пратити и онлајн, преко Webex платформе. Детаљи приступа:
Meeting number (access code): 137 191 1632
Meeting password: XJi2suApT35
Thursday, October 29, 2020 5:15 pm |(UTC+01:00)

Data Science Conference Europe 2020

Ове године, DSC Europe 2020 ће се одржати online, од 15-19. 11. и слободно можете очекивати доста података, прстохват AI-ја, и све то помешано са темама попут Decision Intelligence и креирања Data & AI производа.

Током догађаја, имаћете прилику да слушате 14 Keynote говорника, преко 100 високо квалитетних говора и преко 25 техничких туторијала на теме попут Data Science, AI & ML, Decision Intelligence, Building Data & AI Products, Open Movement, Quantum ML, Future of Work with AI, Big Data & Data Engineering и друге. На DSC Europe 2020 добићете прилику да слушате имена попут: Bob Sutor, Prassana Las Das,Bojan Tunguz, Amanda Brock, Gabriella de Queiroz, Yong Shi, Alex Antic, Jaimie Boyd – који су водећи стручњаци и лидери у нашој области. Зато немојте превише чекати и придужите нам се – и постаните један од многих који ће бити присутни на овом догађају!

Уколико сте заинтересовани да присуствујете DSC Europe 2020 – за наше госте смо обезбедили 2 могућа начина учешћа и један од њих је потпуно бесплатан. Можете се регистровати за БЕСПЛАТНУ DSC Europe 2020: Open day пропусницу и да у livestream-у пратите програм који ће се дешавати 19. Новембра. За бесплатну карту се можете пријавити путем: https://datasciconference.com/ticket/open-day/.

Радили смо вредно и предано у претходном периоду како бисмо вам припремили доста интересантних тема које покривају теме из читавог Data Science & AI екосистема. Уколико вам ово звучи добро, погледајте наш website и сами се уверите зашто смо Data Science & AI догађај године.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 27. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Александар Родић, Центар за роботику, Институт „Михаило Пупин“, Београд

Наслов предавања: ДВОНОЖНИ ХОД – КРЕТАЊЕ У ТАКТУ ИНВЕРЗНОГ МАТЕМАТИЧКОГ КЛАТНА

Апстракт: Људски двоножни ход представља једно од најсложенијих кретања која су позната у живом свету. Проблем динамичке стабилности кретања и биолошке прилагодљивости човека променљивим условима физичке околине су кључна питања чије решавање је омогућило синтезу вештачког хода и развој савремених човеколиких (хуманоидних) робота. Стабилан, регуларан (усправљен) двоножни ход је од великог заначаја у медицини и рехабилитацији ортопедских и неуролошких пацијената. У основи свих решења двоножног, стабилног динамичког хода леже одговарајуће математичке реалције и теорија названа „Тачка нула момента“ која дефинише главне постулате људског кретања. Њен творац је српски научник, академик Миомир Вукобратовић из Института „Михајло Пупин“ у Београду. У овом предавњу биће теоријски расветљени главни принципи стабилности двоножног хода а кроз илустративне примере биће демонстрирани највреднији светски резултати у овој области.

Напомена: Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималнан број слушалаца у сали је 10 (укључујући предавача и организаторе семинара). Предавања се могу пратити на даљину преко линка: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc.

Конференција CODEstantine

NoLimitHub и ове године организује конференцију CODEstantine која ће се ове године одржати онлине *29. октобра* и окупиће четири tech стручњака који ће говорити о актуелним темама у IT свету.

Агенду, као и више информација о предавачима и темама можете да нађете на сајту: https://codestantine.com.

Као и ранијих година, NoLimitHub даје три бесплатне карте за студенте МатФ-а. Студенти који су заинтересовани за учешће могу да се пријаве путем анкете: https://forms.gle/2QTDppsWUJ2CsUeF7.

Након селекције, студенти којима су додељене бесплатне карте ће бити контактирани путем мејла ради даље процедуре.

Одељење за математику, 23. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 23. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Јелена Ивановић, Архитектонски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СУМЕ МИНКОВСКОГ У СЛУЖБИ ТРУНКИРАЊА

Апстракт: Сумирање Минковског је једна од најелементарнијих операција над скуповима тачака, па тиме и над политопима као конвексним омотачима својих темена. Међутим, и поред њене једноставности, резултат јој је интуитивно врло непредвидив, нарочито у општем случају сабирања више политопа различитих димензија са великим бројем темена. Уз помоћ ове операције дефинисане су познате фамилије зонотопа и нестоедара, али до сада нема резултата који дефинише везу између ове операције и операције трункирања политопа у датој страни. Наиме, поставља се питање који политоп треба сабрати са задатим произвољним политопом, не би ли њихов збир био трункација задатог политопа у задатој страни, до на комбинаторну (нормалну) еквиваленцију. На предавању ћемо одговорити на ово питање и илустровати директну примену овог резултата у генерисању фамилије простих политопа проширеног интервала нестоедара, то јест геометријској реализацији симплицијалних комплекса сачињених од вишеструко угњежђених скупова.

Семинар за Геометрију и примене, 22. октобар 2020.

Семинар за Геометрију и примене почиње са радом у четвртак, 22. октобра 2020. у сали 821 Математичког факултета од 17:15 часова.

Предавачи: Весна Борка Јовановић и Душко Борка

Наслов предавања: НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ФИЗИКУ ЗА 2020. ГОДИНУ И ИСТРАЖИВАЊА КОД НАС НА ТУ ТЕМУ

Апстракт: Нобелова награда за физику додељена је за откриће да је настанак црних рупа поуздано предвиђање опште теорије релативности (Пенроуз) и за откриће супермасивног компактног објекта у центру наше Галаксије (Гензел и Гез). Први део предавања биће посвећен nовогодишњим добитницима Нобелове награде за физику и њиховим истраживањима. На ову тему раде се истраживања и код нас. тј. истом веома актуелном облашћу истраживања бави се група истраживача са Астрономске опсерваторије у Београду и из Института за нуклеарне науке „Винча”. Други део предавања биће посвећен резултатима наше групе из ове области. Ми смо тестирали више различитих теорија модификоване гравитације помоћу посматраних орбита S2 звезде око супермасивног компактног објекта Sagittarius A* у циљу поређења предвиђања ових теорија са одговарајућим предвиђањима Опште теорије релативности, која тренутно представља стандардну теорију гравитације, ради превазилажења неких недостатака ове теорије на галактичким скалама. Посебан акценат ћемо ставити на наше резултате који су цитирани од стране овогодишњих нобеловаца др Гензел и др Гез.

Напомена: Састанци Семинара ће се за сада одржавати уживо, а ако буде потребно (због пандемије короне) и онлајн.

Одељење за механику, 21. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 21. октобра 2020. у сали  301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Срђан Петровић, Институт за нуклеарне науке „Винча“

Наслов предавања: СИНГУЛАРИТЕТИ У КЛАСИЧНОЈ ДИНАМИЦИ ЧЕСТИЦА У ОГРАНИЧЕНИМ СИМЕТРИЧНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА – ЕФЕКАТ ДУГИНОГ ЈОНСКОГ КАНАЛИСАЊА У КРИСТАЛИМА И НАНОЦЕВИМА

Апстракт: Ефектом дугиног каналисања се систематски задњих око 30 година бави група у Лабораторији за физику Института за нуклеарне науке ″Винча″. Као резултат, недавно је објављена и самостална обимна научна монографија код познатог издавача Спрингер-Натуре [1]. Заснована је теорија дугиног каналисања јона у кристалима и наноцевима [2], као генерализација модела, када је први пут предложено постојање дуга у врло танким кристалима [3]. Треба истаћи да су недавно дати и значајни доприноси у објашњењу дугиног каналисања квантних честица [4, 5]. Ово излагање ће бити посвећено класичном случају и акценат ће бити на математичкој проблематици која је присутна у наведеном физичком ефекту. Ради се о сингуларитетима у класичној динамици у ограниченим симетричним потенцијалима. Овај математички аспект није систематски изучаван у случају дугиног каналисања и покушаћу да формулишем проблеме који би у том контексту били интересантни.

[1] N. Nešković, S. Petrović, and M. Ćosić, Rainbows in Channeling of Charged Particles in Crystals and Nanotubes (Springer Nature, Cham, 2017).
[2] S. Petrović, L. Miletić, and N. Nešković, Theory of rainbows in thin crystals: The explanation of ion channeling applied to Ne10+ ions transmitted through a Si thin crystal, Physical Review B 61, 184(2000).
[3] N. Nešković, Rainbow effect in ion channeling, Physical Review B 33, 6030 (1986).
[4] S. Petrović, M. Ćosić, and N. Nešković, Quantum rainbow channeling of positrons in very short carbon nanotubes, Physical Review A 88, pp. 012902/1 – 012902/11 (2013).
[5] M. Ćosić, S. Petrović and S. Bellucci, Coordinated self-interference of wave packets: A new route towards classicality for structurally stable systems, Scientific Reports (accepted for publication).

Напомена: Детаљи предавања могу се наћи на страници:
http://www.mi.sanu.ac.rs/novi_sajt/colloquiums/programs/mechcoll.oct2020.php

Уколико предавач да своју сагласност, снимљено предавање може се погледати путем линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sL2JyyLQwBsoyKaZS.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 20. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Бисера Андрић Гушавац, Лабораторија за операциона истраживања “Јован Петрић”, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ОПТИМИЗАЦИЈА РУТА У ТРЕТИРАЊУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

Апстракт: Предмет приказаног истраживања је третирање пољопривредног земљишта, а проучавани проблем представља специјалну варијанту проблема рутирања возила са више депоа и састоји се у одређивању оптималних рута за дати број авиона који се користе за третирање испарцелисаног пољопривредног земљишта хемикалијама. Комплексност проблема и немогућност егзактног решавања примера већих димензија условили су формулисање специјалне хеуристике чијом применом се добијају се планови обраде – односно скуп рута којима ће авион обрадити све парцеле на једном пољопривредном земљишту. DEA метода примењена је за одређивање релативно ефикасних планова и у оквиру једног ефикасног плана обраде одређене су релативно ефикасне руте. Предложени приступи су тестирани на примерима различитих димензија и показало се да се применом DEA методе може оценити ефикасност и изабрати планови обраде и руте које ће се користити за третирање пољопривредног земљишта.

Напомена:
Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималнан број слушалаца у сали је 10 (укључујући предавача и организаторе семинара). Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc

Одељење за механику, 14. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 14. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Мирослава Вукчевић, Астрономска опсерваторија у Београду

Наслов предавања: РАВНЕ РОТАЦИОНЕ КРИВЕ СПИРАЛНИХ ГАЛАКСИЈА ОБЈАШЊЕНЕ КОНСТАНТНОМ БРЗИНОМ НЕЛИНЕАРНИХ ТАЛАСА ГУСТИНЕ

Апстракт: Ротационе криве звездане компоненте спиралних галаксија, кретање две и више галаксија и њихова динамика у кластерима и супер-кластерима галаксија, оба проблема указују на недостатак масе на различитим скалама у нашем свемиру. У оквиру овог рада, извешћемо израз за ротациону брзину користећи нелинеарну теорију таласа густине за звездану компоненту и показати да ова тероија може да објасни равну ротациону криву која се добија за највећи број спиралних галаксија из посматрања, захваљујући константној групној брзини солитонског решења. У овом случају, површинска густина која је функција растојања од центра галаксије није претпостављена функција као у свим радовима који се баве динамиком спиралних галаксија, већ је добијена као решење нелинеарне Шредингерове једначине и биће коришћена за одређивање градијента гравитационог потенцијала и ротационе брзине. Параметри који одређују облик криве ротационе брзине су површинска густина, амплитуда таласа густине и угаона брзина ротације галаксије (диференцијална ротација). Како је облик криве осетљив на мале промене ових параметера ова теорија би могла бити коришћена за дефинисање потпуно новог метода веома прецизне процене маса галаксија али и њихових угаоних брзина.

Напомена: Детаљи предавања могу се наћи на страници:
http://www.mi.sanu.ac.rs/novi_sajt/colloquiums/programs/mechcoll.oct2020.php

Уколико предавач да своју сагласност, снимљено предавање може се погледати путем линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sL2JyyLQwBsoyKaZS.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 13. октобар 2020.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Сања Вукићевић, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду

Наслов предавања: МОДЕЛ ТЕЛЕРЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ЗАСНОВАН НА ИНТЕРНЕТУ ИНТЕЛИГЕНТНИХ УРЕЂАЈА

Апстракт: Предмет истраживања је развој модела телерехабилитације заснован на примени Интернета интелигентних уређаја (IoT). Централни проблем који се разматра је испитивање могућности примене IoT, wearable computing-а, мобилних технологија и рачунарства у облаку за развој модела телерехабилитације, којим ће се пружати здравствена нега пацијентима на даљину, контролисана и вођена од стране стручног медицинског кадра. Фокус је на примени телерехабилитационих сервиса у области креирања, спровођења и праћења физикалне терапије на даљину. Модел укључује интелигентне сензоре за праћење моторике тела, адаптивни телерехабилитациони садржај у форми игре, сервисе у облаку и веб интерфејс за интеграцију са здравственим информационим системима. У експерименталном делу, предложени модел је успешно имплементиран и евалуиран кроз две експерименталне студије са особама с моторичким сметњама. Прва студија је показала солидан напредак у моторичким вештинама горњих удова и бољи визуелни фокус код једног испитаника који се опорављао од можданог удара у кућним условима. Друга студија је спроведена у основној школи за едукацију и рехабилитацију деце „Радивој Поповић“ у Земуну са децом с поремећајем аутистичног спектра. Резултати друге студије показали су статистички значајно побољшање грубих моторичких вештина, висок степен мотивације, ангажованост и добро расположење код испитаника током трајања телерехабилитационе терапије.

Напомена:
Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималнан број слушалаца у сали је 10 (укључујући предавача и организаторе семинара). Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc

Отворен Еразмус+ КА1 конкурс за размену мастер студената са универзитетом у Португалу у области IT

Обавештавамо Вас да је, на основу интеринституционалног споразума потписаног у оквиру Ерасмус+ КА 1 програма, отворен Еразмус+ КА1 конкурс за размену мастер студената са Универзитетом у Комбри у Португалу у области IT, за летњи семестар школске 2020/2021.

Информације о отвореним конкурсу (за област 061 Information and Communication Technologies – ICTs) могу се наћи на Мобион платформи http://mobion.bg.ac.rs, у секцији Open calls. Истичемо да је рок за слање пријаве: Октобар 16, 2020 – 23:59.

Списак неопходне документације и упутства за конкурисање такође се налазе на платформи Мобион, у секцијама Required documents и How to apply.

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве мејлом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic@matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast@matf.bg.ac.rs) ради формулисања Уговора о учењу (Learning agreement).

Одељење за математику, 8. октобар 2020.

Одељење за математику, 8. октобар 2020.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 8. октобра
2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15:30.

Предавач: Наташа Пржуљ, РАФ-Београд и ICREA-Barcelona Supercomputing Center

Наслов предавања: UNTANGLING BIOLOGICAL COMPLEXITY:FROM OMICS DATA TO DATA-INTEGRATED MEDICINE

Апстракт: We are faced with a flood of molecular and clinical data. We are measuring interactions between various bio-molecules in and around a cell that form large, complex systems. Patient omics datasets are also increasingly becoming available. These systems-level network data provide heterogeneous, but complementary information about cells, tissues and diseases. The challenge is how to mine them collectively to answer fundamental biological and medical questions. This is nontrivial, because of computational intractability of many underlying problems on networks (also called /graphs/), necessitating the development of approximate algorithms (heuristic methods) for finding approximate solutions.

We develop methods for extracting new biomedical knowledge from the wiring patterns of systems-level, heterogeneous biomedical networks. Our methods uncover the patterns in molecular networks and in the multi-scale network organization indicative of biological function, translating the information hidden in the network topology into domain-specific knowledge. We also introduce a versatile data fusion (integration) framework to address key challenges in precision medicine from biomedical network data: better stratification of patients, prediction of driver genes in cancer, and re-purposing of approved drugs to particular patients and patient groups, including Covid-19 patients. Our new methods stem from novel network science algorithms coupled with graph-regularized non-negative matrix tri-factorization, a machine learning technique for dimensionality reduction and co-clustering of heterogeneous datasets. We utilize our new framework to develop methodologies for performing other related tasks, including disease re-classification from modern, heterogeneous molecular level data, inferring new Gene Ontology relationships, aligning multiple molecular networks, and uncovering new cancer mechanisms.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 6. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 6. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавачи: Драгош Цветковић, Математички институт САНУ, Зоран Станић, Математички факултет, Београд

Наслов предавања: ПРЕДСТАВЉАЊЕ СПЕЦИЈАЛНОГ БРОЈА ЧАСОПИСА „DISCUSSIONES MATH. GRAPH THEORY“ ПОСВЕЋЕНОГ ПРОФ. СЛОБОДАНУ К. СИМИЋУ

Апстракт: У мају 2020. године изашао је из штампе „DISCUSSIONES MATH. GRAPH THEORY“, Вол. 40, Но. 2, специјални број посевећен дугогодишњем члану уређивачког одбора, проф. Слободану К. Симићу. Гостујући уредници овог броја су Милица Анђелић, Франческо Белардо и Зоран Станић, врло успешни бивши докторанти проф. Симића. Публиковано је 20 радова по позиву, од којих је један биографска нота, а остали приказују резултате из спектралне теорије графова, области којом се проф. Симић највише бавио током своје истраживачке каријере. Већина аутора су коаутори, сарадници и блиски пријатељи проф. Симића.

Напомена: С обзиром на епидемиолошку ситуацију у сали може да буде присутно највише десет особа. Зато вас позивамо да промоцију пратите на даљину, преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/AR4aSMvvmadtRSKPF

У случају да ипак желите да пратите промоцију из Математичког института САНУ, а број присутних буде изнад десет, замолићемо неке колеге да промоцију прате из суседних просторија.

Студентска стипендија у РТ-РК, Београд

rt-rk-bigКо се може пријавити?
• Студенти завршних година основних или мастер студија на ЕТФ-у или МАТФ-у
са основним знањем из C, C++ или Јава програмског језика

Који су бенефити стипендијског програма?
• Израда дипломског рада или мастер рада уз подршку инжењера ментора
• Могућност коришћења савремене опреме и алата
• Могућност професионалног и академског развоја
• Могућност похађања интерно организованих стручних курсева
• Модерно опремљено окружење са просторијама за одмор и забаву

Придружи нам се и пошаљи свој CV на:
https://rt-rk.talentlyft.com/jobs/student-scholarship-cbF/new

Више информација можеш сазнати на:
https://rt-rk.talentlyft.com/blog/studentske-prakse-stipendijski-program-X

Списак тема за BSc и MSc радове:
https://www.rt-rk.com/careers/Teme_BSc_Msc_radova_BG_web.pdf

Конкурс је отворен током целе године.