Месечне архиве: април 2020

Студентски семинар, 4. мај 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн, преко ZOOM платформе, у понедељак 4. маја 2020. са почетком у 12 часова. На овом онлајн састанку биће представљени радови кандидата који су ушли у ужи избор за награду МИ САНУ за најбољи рад у категорији мастер радова из рачунарства.

Детаљи приступа ZOOM састанку:
Djordje Baralic is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Студентска награда МИСАНУ 2020 – Рачунари
Time: May 4, 2020 12:00 Belgrade, Bratislava, Ljubljana
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/78589062720
Meeting ID: 785 8906 27208

Предавач: Владимир Бараћ, Природно-математички факултет, Универзитет у Крагујевцу
Наслов предавања: ПРИМЕНА АЛГОРИТАМА РАЧУНАРСКЕ ВИЗИЈЕ У ОДРЕЂИВАЊУ ПАРАМЕТАРА ТРАГОВА У ДОЗИМЕТРИЈИ

Предавач: Кристина Лиценбергер, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду
Наслов предавања: SEMIDEFINITE PROGRAMMING APPROACH TO VISUAL STORYLINE CREATION

Предавач: Никола Пејић, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду
Наслов предавања: ПРОЦЕНА СЛИЧНОСТИ ПРОЦЕДУРА ПРЕВЕДЕНИХ РАЗЛИЧИТИМ КОМПАЈЛЕРИМА ПРИМЕНОМ НЕУРАЛНИХ МРЕЖА,

Предавач: Сара Перић, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду
Наслов предавања: ДЕТЕКЦИЈА САРКАЗМА У КОМЕНТАРИМА СА REDDIT ВЕБA

Sports Tech вебинар 7. маја на ZOOM платформи

Придружи се технолошкој револуцији у спорту – обезбеди своје место на Sports Tech вебинару – Catch the momentum of sport-tech revolution, који Научно-технолошки парк Београд организује 7. маја од 16ч. Пријаве на https://bit.ly/3aAgpmV.

Представници водећих светских sport-tech организација и компанија – LaLiga, Nielsen Sport, Under Armour, Holodia, Colosseum Sport, говориће о трендовима и приликама, као и успешним примерима и предузетничком потенцијалу примене sports-tech решења за бољи учинак свих актера у спортској индустрији!

У фокусу ће бити нови начини за приступ и ангажовање фанова, smart media analytics, развој спортиста и дигитализација спортских организација, лига и такмичења. Више информација на страницама Colosseum Sports Tech Serbia (@colosseum_sports_tech_serbia).

Пракса у „Net Vision“ тиму

Ради се о практикантској позицији СЕО стручњак у трајању од месец дана, 2 пута недељно по сат и по. Пракса би почела 1. јуна, а пријаве се налазе на линку: https://www.netvision.rs/kontakt.html.

Након истека практикантског рада, постоји могућност сталног запослења. Више информација о нашој агенцији можете пронаћи на: https://www.netvision.rs/.

Студентски семинар, 28. април 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн, преко ZOOM платформе, у уторак 28. априла 2020. са почетком у 12 часова. На овом онлајн састанку биће представљени радови кандидата који су ушли у ужи избор за награду МИ САНУ за најбољи рад у категорији мастер радова из математике.

Детаљи приступа ZOOM састанку:
Djordje Baralic is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Студентска награда МИСАНУ 2020 – Мастери
Time: Apr 28, 2020 12:00 Belgrade, Bratislava, Ljubljana
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/74319055708
Meeting ID: 743 1905 5708

Предавач: Бојана Пантић, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: TOWARDS THE CLASSIFICATION OF HOMOMORPHISM- AND POLYMORPHYSM-HOMOGENEOUS METRIC SPACES

Апстракт: It was in 2002 that a relaxed version of the classical model-theoretic notion of homogeneity, in the form of homomorphism-homogeneity, came into existence. Its rapid rise in fame, over the course of past years, and the constant confirmation of its fruitfulness did not go unnoticed. In fact, they have prompted the occurrence of yet another fascinating generalization, namely the polymorphism-homogeneity. A structure is endowed with the aforementioned property if every local polymorphism extends to a global polymorphism of the structure in point. Our attempt at classifying and unveiling the structure of metric spaces with regards to both of these two generalizations has proven itself to be a fairly challenging problem. For one, deciding whether a metric space is homomorphism-homogeneous is known to be a coNP-complete problem. However, we were able to classify them partially and obtain the better grasp of the potential obstacles. More to the point, we came up with a fairly exciting approach triggered by the underlying graphs, the so-called skeletons, within a specific problematic class of metric spaces.The aim of this talk is to present the most crucial results from an ongoing research on this topic. This is joint work with Maja Pech.

Предавач: Никола Сарајлија, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: ТОПОЛОШКИ ПРИСТУП ДИСТРИБУЦИЈА СА ПРИМЕНАМА НА НЕКЕ ПАРЦИЈАЛНЕ ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ

Апстракт: У овом предавању биће изложен тополошки приступ теорији дистрибуција, један од два могућа приступа поменутој теорији. Најпре ћемо дати историјски осврт овој теми и видећемо мотивацију за увођење дистрибуција. Затим уводимо дефиницију векторско-тополошких простора и, специјално, локално конвексних простора, и наводимо теорему о снабдевању произвољног векторског простора локално конвексном топологијом. Дефинишемо појам финалне топологије и представљамо топологију простора тест функција. Након тога бавимо се упаривањем простора. Дефинишемо поларни скуп неког подскупа у упареном простору и објашњавамо на који нас начин колекција поларних скупова доводи до дефинисања разних топологија на другом од два упарена простора. У вези са тим наводимо јаку топологију којом ћемо снабдети простор дистрибуција. Најзад, прелазимо на суштину овог рада. Дајемо прецизну дефиницију дистрибуција и њихову алтернативну карактеризацију. Објашњавамо на који начин се стандардне операције са функцијама (извод, множење, тензорски производ, конволуција, Фуријеова трансформација…) проширују на дистрибуције. Доказујемо да дистрибуције представљају уопштење локално интеграбилних функција и наводимо пример најпознатије делта дистрибуције. Најзад, наводимо примену приказане теорије: решавамо један Кошијев проблем за таласну једначину. Предавање закључујемо наводећи и нека ограничења ове теорије.

Студентска пракса у Математичком институту САНУ

Математички институт САНУ ове године организује праксу за студенте који желе да пробају истраживачки рад у области математике, рачунарства, механике и примене, било да студирају у земљи или иностранству. Ближе информације о темама и пројектима се налазе у овом документу.

Заинтересовани студенти могу да се пријаве контактирајући менторе понуђених пројеката директно или могу просто послати имејл на: studentski_seminar@mi.sanu.ac.rs.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на праксу, као и да вест о позиву рашире до потенцијално заинтересованих колега.

Шта би сваки стартап требало да зна о crowdfundingu? ZOOM meetup НТП Београд

Шта би сваки стартап требало да зна о crowdfunding кампањама тема је овонедељног сусрета „Четвртком у четири“ који Научно-технолошки парк Београд организује 23. априла од 16ч.

Crowdfunding кампање су много више од самог прикупљања капитала, представљају важан канал комуникације са корисницима и потенцијалним партнерима због чега је потребан низ вештина из више области.

Како се прикупља капитал? Коме се обраћам својом кампањом? На којим платформама могу да је водим?

О свему томе из свог искуства говориће Jes Bailey оснивач Crowdfund 360 и Милош Милисављевић, оснивач Strawberry energy.

Пријаве на линку: https://bit.ly/2xLJBdv.

Продужен рок за виртуални Falling Walls Lab Belgrade у организацији DAAD-овог инфо центра

DAAD Информативни центар у Београду, у сарадњи са Универзитетом у Београду организује четврти по реду Falling Walls Lab у Србији, иновативну платформу за представљање истраживачких пројеката у свим научним дисциплинама. Falling Walls Lab је намењен студентима свих нивоа студија и истраживачима (BA, MA, PhD, postdoc).

Сваки учесник има три минута у којима ће представити своју идеју или пројекат и убедити локални жири у иновативност своје замисли.

Победник српског Falling Walls Lab-а као награду добија учешће у финалном Falling Walls Lab у Берлину 8. новембра 2020, као и присуство на Falling Walls конференцији 9. новембра 2020.

Због ванредног стања које је на снази, овогодишњи Falling Walls Lab ће бити одржан у виртуалном формату (онлајн), уместо у Научно-технололошком парку, како је раније планирано.

Пријаве за учешће на виртуелни Falling Walls Lab Belgrade се шаљу преко портала: www.falling-walls.com/lab до 26. априла 2020.

Више информација може се наћи на страници:
https://falling-walls.com/lab/apply/

Meetup у НТП Београд на тему сарадње стартапа и корпорација

НТП Београд у четвртак 16. априла од 16:30ч на ZOOM платформи организује meetup на тему сарадње стартапа и корпорација.

Наши саговорници биће:
– Синиша Раковић, ЦЕО и оснивач стартапа Hunch који сарађује са неколико великих компанија (на српском тржишту између осталих: Air Serbia, Gigatron, Fashion&Friends..), а на путу је да постане Google партнер будући да су од прошле године део њиховог корпоративног акцелератора, и
– Иван Димитријевић, из компаније Теленор.

Линк за пријаве је овде.