Месечне архиве: јануар 2020

Изазов: “Подацима до бољег разумевања процеса депопулације”

Да ли сте знали да се Србија налази у првих десет земаља у свету чије се становништво најбрже смањује? Попут многих развијених и земаља у развоју, Србија се суочава са демографским променама. Управо због тих чињеница, UNDP и UNFPA су заједнички покренули изазов [1] који има за циљ стицање нових увида у демографске трендове, кроз повезивање академске заједнице и IT професионалаца, и уз коришћење традиционалних и алтернативних извора података.

Сви заинтересовани, укључујући појединце, невладине организације, компаније и истраживачке институте, позвани су да се прикључе изазову тако што ће испунити формулар [2]. Наградни фонд за иновативна решења је 40,000 долара.

Пријаве су отворене до 29. фебруара.
[1] https://www.rs.undp.org/sr/izazov_depopulacija
[2] https://submithere.typeform.com/to/YJt5MP

Каријерно ћаскање у Научно-технолошком парку Београд

Ако имате жељу да се у опуштеној атмосфери упознате са представницима компанија чланица Научно-технолошког парка које развијају иновације у области информационих технологија и других сродних области, пријавите се за учешће на Каријерном ћаскању које организујемо у среду, 26.фебруара 2020.године са почетком у 16 часова у Научно-технолошком парку Београд на Звездари.

Више информација на:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/node/1134.

Мрежа иноватора у здравству – “ImagineIF!’’ програм у Научно-технолошком парку Београд

Пријаве за ‘ImagineIF!’ такмичење за health-techх стартап тимове из Србије су отворене!

Иноватори и предузетници у области фармације, медицине, биоинформатике, базичне науке и других сродних области имају прилику за добијање менторске подршке локалних и светских лидера у индустрији здравства и умрежавање са 10.000 иноватора преко глобалне платформе Innovation Forum.

Након завршеног конкурса биће изабрано до 10 најбољих тимова који ће проћи менторски програм и борити се за титулу локалног победника, награду у износу од 2000 ЕУР, као и могућност да са победницимa осталих огранака учествује на глобалном ‘ImagineIF!’ такмичењу крајем октобра у Барселони.

Пријаве су отворене до 17. фебруара на:
https://inno-forum.org/accelerator/apply/.

КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – ИНДУСТРИЈА 4.0

Мaшински факултет и Математички факултет Универзитета у Београду, у школској 2019/2020. години, уписују студенте у прву годину мастер академских студија на заједнички студијски програм Мастер академске студије Индустрија 4.0 (120 ЕСПБ).

СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ПОЧИЊЕ У ФЕБРУАРУ 2020. ГОДИНЕ.

Више информација на: https://vesti.mas.bg.ac.rs/?p=13560.

Запошљавање студената у Vtool-у

Компанија Vtool  је отворила конкурс за запошљавање студената у Србији. Компанија ће организовати техничке интервјуе за све заинтересоване студенте 4. године и мастер студија који желе да се баве верификацијом и дизајном. Особе које прођу ове техничке интервјуе улазе у ужи избор за запослење и тренинг који ће кренути од марта/априла. Vtool нуди запослење (уговор на неодређено) од првог дана тренинга, са пробним радом од 3 месеца и платом. Тренинг за верификаторе, односно дизајнере трајаће прва 3 месеца, а након тога ће сви проћи евалуацију и бити оцењени за напредак током тренинга.

Уколико желите да започнете каријеру у верификацији и дизајну, проследите свој CV до 30.01.2020 на имејл: jobs@thevtool.com.

Семинар за реалну и комплексну анализу, 20-23. јануар 2020.

Од 20. до 23. јануара гост Семинара за реалну и комплексну анализу биће Evgeny Sevost’yanov (Zhytomyr Ivan Franko StateU University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov’yans’k).

Професор Evgeny Sevost’yanov одржаће серију предавања на тему:
ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Предавања ће бити одржана у сали РЛАБ Математичког факултета по следећем распореду:
понедељак 20.1.2020. од 14 часова,
уторак 21.1.2020. од 14 часова,
среда 22.1.2020. од 14 часова,
четвртак 23.1.2020. од 12 часова.

Конкурс за позицију самосталног стручнотехничког сарадника

Универзитет у Београду, Центар за трансфер технологије расписује конкурс за  позицију самосталног стручнотехничког сарадника (координатора пројеката из  области иновација, трансфера технологије и сарадње са привредом).

Више информација на: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sticanje_radnog_iskustva_i_poslovi_za_diplomce_detaljnije?id_unos_poslova=1912

 

Постани нова стартап генерација – ‘’ParkUp!’’ од 19-25.02.2020. у Научно- технолошком парку Београд

Научно-технолошки парк Београд организује зимски студентски стартап камп ‘’ParkUP!’’ у периоду од 19. до 25. фебруара 2020. године. ParkUP! је интензиван, једнонедељни програм учења, рада и дружења са циљем да студенти закораче у стартап свет и стекну потребна почетна знања и вештине за развој предузетничких идеја.

Фокус је стављен на креирање идеја и њихов развој уз #Lean #startup методологију, умрежавање  студената са различитих факултета и тимски рад, практичне радионице и учење из искуства ментора и других учесника на самом програму.

Пријаве су доступне на линку http://bit.ly/2QedmJ5
Више о програму може се пронаћи на Facebook -u (https://www.facebook.com/
NTPBeograd/?epa=SEARCH_BOX) и сајту НТП Београд (https://ntpark.rs/).

Семинар за реалну и комплексну анализу, 17. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 17. јануара 2020, у сали РЛАБ Математичког факултета са почетком у 14 часова. У оквиру састанка, планирана су два предавања.

Прво предавање:

Предавач: Миодраг Матељевић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: INTRODUCTION TO QC THEORY

Апстракт: In this talk, we will present some basic facts related to quasiconfromal mappings.

Друго предавање:

Предавач: Evgeny Sevost’yanov, Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov’yans’k

Наслов предавања: ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Апстракт: The report is devoted to the relationship between Sobolev and Orlicz-Sobolev homeomorphisms and estimates of the distortion of the modulus of families of paths.One of the main statements is the result that flat homeomorphic degenerate ACL-solutions of Beltrami equations having finite distortion satisfy the Poletsky type inequality. In addition, in the spatial case, this inequalityholds in Orlicz-Sobolev classes under Calderon condition on the corresponding defining function.

Студентски семинар, 16. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 16. јануара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова.

Предавач: Даница Косановић, Макс Планк институт за математику, Бон

Наслов предавања: НОВЕ ТЕХНИКЕ У ТЕОРИЈИ УТАПАЊА

Апстракт: Калкулус утапања Гудвилија и Вајса користи теорију хомотопије за проучавање простора утапања једне многострукости у другу. У овом предавању увешћу главне појмове и алате ове теорије, скицирати везе са конфигурационим просторима и објаснити како се ове технике могу користити у ниско-димензионој топологији, нарочито у теорији чворова.

КГТА семинар, 14. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 14. јануара 2020, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Марија Јелић Милутиновић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: КОМПЛЕКСИ УПАРИВАЊА

Апстракт: Комплекси упаривања графова представљају важан појам комбинаторне топологије. За дати граф G, комплекс упаривања (енг. matching complex) се дефинише на следећи начин: свакој ивици графа одовара теме комплекса М(G), а сваком упаривању ивица, тј. сваком скупу по паровима несуседних ивица графа, придружујемо одговарајући симплекс у М(G). Познати резултати испитују разна хомотопска, хомолошка и комбинаторна својства и примене ових комплекса. У предавању ће бити приказан нови приступ комплексима упаривања који су комбинаторне многострукости. Такође, биће приказани нови резултати у вези са топологијом комплекса упаривања за неке класе графова, добијени применом специјалне верзије дискретне теорије Морса (Matching Tree Algorithm). Предавање се заснива на радовима предавача са Margaret Bayer и Bennet Goeckner, као и са Julliane Vega, Alex McDonough и Helen Jenne.

Стипендија Фонда за младе таленте

Фонд за младе таленте Републике Србије је 23. 12. 2019. расписао конкурс за стипендирање до 950 студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија.

Конкурс је отворен до 24. 1. 2020. године.

Више информација на: http://www.fondzamladetalente.rs/.

Студентске стипендије Владе Француске 2020/2021.

Као и сваке године, Амбасада Француске и Француски институт расписали су конкурс за стипендије Владе Француске за студије на француском или енглеском језику. Све области су заступљене, а студенти сами одлучују о избору студијског програма. Студенти могу да конкуришу за следеће програме стипендија:
* мастер 2-све области
* мастер 2-стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду докторат у коменторству
* стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ЕНСБА)
* финансијска подршка за покривање трошкова уписа на државни универзитет у Француској.

Конкурс за стипендије отворен је до 16. марта. 2020.
Детаљи конкурса налазе се на овој страници.

Пријаве се подносе у Француском институту у Србији, Змај Јовина 11.

Контакт ососба:
Весна Адамовић
Стручна сарадница за мобилност
Француски институт у Србији
Т +381 11 302 36 39
vesna.adamovic@institutfrancais.rs