Месечне архиве: април 2019

Пријавите се за петнаести циклус програма КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР

Универзитет у Београду – Центар за развој каријере са задовољством позива студенте завршних година и дипломиране студенте да се пријаве за учешће у програму КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 13. до 17. маја 2019. године.

Петнаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: комуникација, тимски рад и генерисање идеја, проактивност и презентационе вештине.

Студенте ће током недељу дана вештинама учити HR стручњаци компанија као што су Delhaize Serbia, НЛБ банка, GI Group и Advance Response International. Реализацију овог циклуса програма подржале су компаније Nestle Adriatic S и Coca Cola Hellenic.

Циљ програма је унапређење вештина младих дипломаца и студената који желе да побољшају своје шансе на тржишту рада, помоћ у ефикаснијем прилагођавању променама које се дешавају у свету модерног пословања као и развијање проактивног става према личној и професионалној будућности. Од 2010. године, од када се програм реализује учествовало преко 400 полазника и 60 предавача и тренера.

Пријављивање се врши путем електронског формулара који се налази на локацији: https://goo.gl/6IYdY2.

Позив за пријављивање отворен је до 9. маја 2019. године у 12 часова. Број места је ограничен а пријава неопходна.

ПРИЈАВЕ ЗА COKE SUMMERSHIP СУ У ТОКУ

Почеле су пријаве за седми по реду Coke Summership који организује компанија Coca-Cola HBC Srbija! Овај програм летње праксе намењен је студентима треће (са одслушаним предавањима) и четврте године, апсолвентима, дипломцима који су студије завршили најкасније у претходне две године, као и полазницима мастер студија.

Coke Summership траје шест недеља и укључује рад са менторима на реалним пројектима, као и многобројне едукације и тренинге, како би полазници могли да упознају један велики систем какав је Coca-Cola HBC Srbija и успешно започну своју пословну каријеру.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 15. априла до 20. маја на сајту: http://www.cokesummership.com/.

Пријавите се!

Позив студентима за волонтирање на манифестацији „Мај месец математике“

Центар за промоцију науке позива студенте Математичког факултета да у својству волонтера помогну у организацији овогодишње манифестације „Мај месец математике“ која се одржава од 9. до 31. маја. Манифестација укључује предавања, радионице и изложбе које имају за циљ ширу популаризацију математике. Локације дешавања биће Галерија Андрићев венац, Галерија науке и технике САНУ и Научни клуб Београд.

Волонтери ће радити у три смене, а од сваког волонтера се очекује да сваког дана буде на некој од горе наведених локација у једној од смена. Посао волонтера је да, сходно њиховим знањима и интересовањима, представљају експонате на изложбама, разговарају са посетиоцима, помажу у организацији предавања и радионица и на друге начине доприносе популаризацији математике.

Волонтирањем на оваквом догађају стичете драгоцено искуство у области научне комуникације, сарадње у тиму и раду са људима. На крају програма, волонтери добијају званичну потврду о волонтирању коју могу уврстити у своје биографије.

Заинтересовани студенти могу се пријавити на једну од следећих адреса: bklobucar@cpn.rs или jjoksimovic@cpn.rs .

Више информација на локацији: www.m3.cpn.rs.

Студентски семинар, 25. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 25. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12:30.

Предавач: Стеван Гајовић, Универзитет у Гронингену

Наслов предавања: РАЦИОНАЛНИ ТРОУГЛОВИ СА ИСТИМ ОБИМОМ И ПОВРШИНОМ

Апстракт: Рационалан троугао је троугао чије су све три странице рационалне дужине. Из угла аритметике, главне инваријанте рационалних троуглова су обим и површина. Из тог разлога се намеће питање да ли можемо да користимо обим и површину у класификацији оваквих троуглова. Природно се јавља једно питање. Да ли постоје различити рационални троуглови истих обима и површина? Ми ћемо се фокусирати на случај када је један од рационалних троуглова једнакокрак, а други правоугли. Као додатак, на крају ћемо поставити исто питање у случају специјалних врста троуглова и ромбова.

Посао – Филозофски факултет

Математички факултет Универзитета у Београду планира сарадњу са  Филозофским факултетом (надаље ФФ) у  циљу унапређења њиховог  Информационог система за студентску службу  и за целокупан рад факултета.

У оквиру те сарадње, потребно је да се у периоду до преласка на ново   решење одржава и минимално надограђује постојећи Информациони систем  на  ФФ (изворни код система је доступан, на располагању, и ФФ је од  аутора  купио право да га легално мења). Постојећи информациони систем  ослоњен je на MS SQL Server DBMS и на  ASP.NET програмски код. Заинтересовани за  ангажовање на оваквом пројекту молим да се јаве мејлом на:

posao@matf.bg.ac.rs

Постоји потреба  за ангажовањем једног  full-time или два  part-time програмера, који ће  током радног времена на ФФ администрирати  систем и базу, подржавати  кориснике и вршити мање измене у постојећем  програмском коду, чиме ће бити омогућен успешан рад  Филозофског факултета у наступајућем периоду до преласка на нови  систем.

Посао је превасходно намењен колегама који у овом тренутку немају радно ангажовање (мада и други  долазе у обзир, ако су заинтересовани )  – разлог за то је додатна  пракса и искуство које могу на овај начин  стећи и укључити у своју биографију, као и добијање писма препоруке у  случају квалитетног  рада на овом пројекту.

Одељење за механику, 24. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 24. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова. У питању је заједнички састанак са Семинаром за теорију релативности и космолошке моделе.

Предавачи: Матеја Бошковић, Физички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ОРБИТАЛНА ДИНАМИКА ТЕЛА ПОД ДЕЈСТВОМ ВРЕМЕНСКИ-ПЕРИОДИЧНИХ ПЕРТУРБАЦИЈА

Апстракт: Предмет излагања је орбитална динамика у присуству временски-периодичне пертурбације у контексту опште теорије релативности и њутновске гравитације. Астрофизичка мотивација оваквог проблема је двојака. Са једне стране, кретање малих тела око извора са периодичном променом сјаја, каква је променљива звезда. Са друге стране, у случају да се тамна материја састоји од ултра-лаких бозонских честица, гравитационо поље садржи периодично-променљиву компоненту. Разматраће се главне карактеристике овог система на линеарном нивоу, коришћењем пертурбативних метода као и нумерички резултати у нелинеарном режиму. Оваква анализа сугерише да овај тип динамике води до параметарских резонанци, у најнижем реду описаних једначином Матјеа, при чему нелинеарни ефекти „смирују“ нестабилности и резонанце коначне амплитуде.

Семинар из астрономије и астрофизике, 23. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. априла 2019, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Лука Поповић, Астрономска опсерваторија у Београду, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: КАКО ВИДЕТИ СУПЕРМАСИВНУ ЦРНУ РУПУ?

Апстракт: У овом излагању биће приказане технике директне и индиректне детекције супермасивних црних рупа које се налазе у центрима галаксија, са посебним освртом на резултате последњег открића пројекта „Event Horizon Telescope“, директног снимања сенке супермасивне црне рупе у центру активне галаксије М87.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 23. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Ранко Петровић, Милош Павловић, Vlatacom Institute of High Technologies

Наслов предавања: FUSION OF VISIBLE AND THERMAL IMAGERY FOR ROBUST FACE RECOGNITION SYSTEMS

Апстракт: Visible light face recognition systems have been extensively studied: in controlled environments the recognition accuracy can reach more than 99%. Regardless of that, variations in lighting conditions, pose, facial expressions and occlusions result in performance degradation. Utilization of thermal band imaging sensors, with the aim to overcome the disadvantages of visible light face recognition systems, is becoming more and more popular in a wide range of security and safety applications. Nearly invariant to changes in illumination, thermal IR imagery provides the ability for recognition under all lighting conditions, including complete darkness. However, thermal images have several deficiencies. IR imaging is sensitive to changes in the environment’s temperature, variations in the heat facial patterns, presence of noise originating both from sensor and environment, and as the most important, IR is opaque to glass. In order to fuse information and take advantages from both spectra, this research provides an algorithm for fusion of thermal and visible imagery, improving, in such a way, face recognition performance and robustness. Also, in order to develop a robust face recognition system and to be operational with the existing visible light facial databases, this research provides a comparative analysis of the available approaches to thermal-to-visible face recognition, and the most important signal processing technologies behind them.

Keywords: Face recognition, visible light imagery, thermal imagery, sensor fusion

КГТА семинар, 23. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. априла 2019, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: ТЕОРЕМА О ЗМАЈУ ПРОВОДАЏИЈИ

Апстракт: „Dragon marriage theorem“ или, у слободнијем преводу, теорема о змају проводаџији (A. Postnikov, Permutohedra, associahedra, and beyond; F. Ardila i dr., Matroid polytopes and their volumes), појавила се у вези са израчунавањем волумена генералисаних пермутоедара. Резултат је врло занимљив јер повезује полиедралну комбинаторику (Hall’s marriage theorem), алгебарску геометрију (БКК – теорема), теорију Бруна-Минковског (mixed volumes of convex bodies), и друге области. У духу КГТА – семинара, предавање је намењено свим студентима и најталентованијим професорима.

Отворене позиције у Microsoft-у

mdcsMicrosoft развојни центар у Србији позива све заинтересоване да се пријаве за отворене позиције:

1. Program Manager (junior/medior) u Microsoft Azure Data тиму.
Више на овом линку.
Рок за пријаву: 5. мај 2019. године

2. Software Engineer.
Више на овом линку.
Рок за пријаву: 9. мај 2019. године

Више информација о отвореним позицијама и потребним квалификацијама потражите на сајту Microsoft Development Center Serbia:
https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/mdcs/jobs.aspx

Конкурс за Math DCL Associate у Microsoft-у

mdcsMicrosoft развојни центар у Србији позива све заинтересоване студенте да се пријаве за позицију Math Data Collection and Labeling Associate. У питању је парт-тиме студентски посао (до 20 сати недељно) у Београду. Ангажман може да траје од 3 до 5 месеци.

Рок за пријаве је 15. мај 2019. године. Студенти могу да се пријаве (уз обавезно прилагање CV-ја у оквиру апликације) преко овог линка.

Компанија PopArt Studio организује програм стручне праксе

PopArt Studio је компанија из Београда и Новог Сада и овог пролећа нуди стручну праксу за front-end програмере у Београду. Ако сте заинтересовани за рад у младом тиму великих професионалаца, а желите да унапредите сопствене вештине, погледајте кога тачно тражимо.

Двомесечна радионица и пракса са ментором је намењена свим креативним особама које умеју да споје визуелне елементе и унапреде пословање клијената. Као предуслов за пријаву, обавезно је добро познавање рада са програмским језицима HTML, CSS, JavaScript.

Шта тражимо:
– основе кодирања/конвертовања дизајнерске PCD датотеке у интерактивну веб страницу
– креативност у раду и превазилажење препрека
– праћење напретка савремених технологија и учење најновијих пракси
– познавање основа JavaScript-а за јединствени кориснички доживљај

Како се пријавити:
• портфолио с радном биографијом послати на имејл адресу: careers@popwebdesign.net
• веб сајт: https://www.popwebdesign.net
• наслов имејла: стручна пракса – радионица
• рок за пријаве: 18. април 2019. до 30. април 2019.

Важна напомена: Пријаве послате без портфолија и након задатог рока неће бити узете у обзир. Контактираћемо само с кандидатима који буду прошли у други круг селекције.

Семинар Биоинформатика, 24. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 24. априла 2019. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15.

Предавач: др сц. мед Владан Чокић, научни саветник на Институту за медицинска истраживања

Наслов предавања: ЕТИЧКО ПИТАЊЕ ЕУТАНАЗИЈЕ И ТРАНСПЛАНТАЦИЈЕ СА МЕДИЦИНСКОГ И СОЦИЈАЛНОГ ГЛЕДИШТА

Апстракт: Током 2018. донета су два нова закона – ЗАКОН О ЉУДСКИМ ЋЕЛИЈАМА И ТКИВИМА („Сл. гласник РС“, бр. 57/2018) И ЗАКОН О ПРЕСАЂИВАЊУ ЉУДСКИХ ОРГАНА („Сл. гласник РС“, бр. 57/2018), а тренутно је на увиду јавности ГРАЂАНСКИ ЗАКОНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ који регулише и „Право на достојанствену смрт (еутаназију)“. Тематика је актуелна и од јавног значаја, а прошла је (тенденциозно или не) прилично испод радара јавности. ЗАКОН О ЉУДСКИМ ЋЕЛИЈАМА И ТКИВИМА, у члану25, обухвата и прикупљање матичних ћелија из пупчаника новорођенчета, где се у члану 20 наводи да ће се спровести „сва одговарајућа медицинска испитивања и захвати у циљу процене и смањења физичких и психичких ризика за здравље даваоца“. Да ли је то тачно и каква су искуства код нас и у другим земљама? Такође се наводи изузеће у члану 24: „не примењују се ако се утврди да њихово узимање представља минимални ризик и минимално оптерећење за даваоца.“ Да ли су ови ризици адекватно сагледани и представљени потенцијалним даваоцима? Које су предности и недостаци трансплантације матичних ћелија из пупчаника новорођенчета у односу на класичне трансплантације матичним ћелијама из костне сржи и периферне крви одраслих особа? Да ли има и квалитативне користи или само квантитативне (повећање броја расположивих донора)? Нови ЗАКОН О ПРЕСАЂИВАЊУ ЉУДСКИХ ОРГАНА увео је претпостављену донацију органа као одговор на недовољан одазив за донације у претходном периоду, ослањајући се на решења других земаља из Европе по том питању. У Србији је око 2000 људи на листи чекања за трансплантацију, док на трансплантацију бубрега чека око 700 болесника, а на дијализи је око 6.000 људи. Трансплантације се у Србији врше након мождане смрти, а у Европи и након циркулаторне смрти (срчаног застоја). Колика је успешност трансплантације органа и које су стопе преживљавања за поједине органе? Да ли су довољни клинички докази смрти за прекид живота потенцијалног донора? Који су потенцијални будући даваоци органа за трансплантацију? Да ли смо одшкринули врата ка томе да ћемо сви бити потенцијални даваоци органа без сагласности? На основу члана 92 нацрта ГРАЂАНСКОГ ЗАКОНИКА дато је право на еутаназију, уз ограду да ће се о томе одлучити након јавне расправе. Еутаназија је пракса намерног окончања живота како би се ублажио бол и патња или спречио губитак достојанства, док се под термином „потпомогнуто самоубиство“ подразумева да лекар обезбеђује средства да пацијент изврши самоубиство. И у једном и у другом случају лекар се претвара у директног или индиректног извршитеља, што је у супротности са Хипократовом заклетвом. Који су аргументи за еутаназију, а који су против еутаназије? Еутаназија је одобрена у Холандији и Белгији још 2002 и 2003 године, каква су њихова искуства и последице по друштво? Да ли је могућа злоупотреба закона о еутаназији и да ли закон може да исконтролише ризике еутаназије? Зашто су у једној теми трансплантације и еутаназија? Зато што еутаназија пружа нове доноре за трансплантацију. Много контроверзних питања захтева шире сагледавање проблематике што доводи до конкретних одговора.

Плаћена пракса у компанији Nelt

Компанија Nelt, основана 1992. године у Београду, данас је једна од водећих компанија у региону када је реч о примени потпуних решења у дистрибуцији и логистичким услугама. Компанија запошљава преко 4000 људи на тржиштима западног Балкана и земљама подсахарске Африке.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве за програм плаћене праксе у компанији Nelt, на следећим позицијама:
* Стипендиста програмер
* Стипендиста операције
* Стипендиста SAP тима
* Стипендиста бизнис анализе

Компанија обезбеђује стипендије за полазнике праксе, као и менторски рад. Студенти ће имати прилике да раде на реалним пројектима компаније.

Заинтересовани студенти се могу пријавити на овој локацији.

Више информација на:
http://www.nelt.rs/sr/page/61/Konkurs+za+IT+stipendiste

Такође, у четвртак, 18.4. од 13 часова у холу факултета на IV спрату биће постављен и промотивни штанд на коме ће студенти моћи да добију више информација о праксама и стипендијама ове компаније.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 18. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 18. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Марко Стошић, Tehnical University of Lisabon, Center for Mathematical Analysis, Geometry, and Dinamical Systems

Наслов предавања: РАЦИОНАЛНИ ЧВОРОВИ, КВИВЕРИ И НЕКИ ОТВОРЕНИ ПРОБЛЕМИ

Апстракт: Кореспондеција између чворова и квивера (quivers) – усмерених графова – је хипотеза мотивисана различитим погледима на квантне инваријанте чворова, укључујући теорију репрезентација, теорију струна, комбинаторику, итд. До сада је ова хипотеза доказана за неколико великих класа чворова, а у овом предавању ћемо посветити посебну пажњу случају рационалних чворова. У овом случају, посебно је интересантно да централни део доказа „прати“ класичну, елементарну класификацију рационалних чворова помоћу рационалних бројева и верижних разломака. Иако је кореспонденција чворова и квивера заснована на врло дубоким идејама различитих области, у овом предавању акценат ће бити на директним и експлицитним резултатима, који не захтевају никакво посебно предзнање. Такође, биће предстваљени и неки занимљиви отворени проблеми мотивисани постојећим резултатима.

Одељење за математику, 19. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 19. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Војкан Јакшић, Математички институт САНУ, McGill University, Montreal

Наслов предавања: ON A MATHEMATICAL THEORY OF REPEATED QUANTUM MEASUREMENTS

Апстракт: The statistics of the (finite alphabet) outcomes of repeated quantum measurements is studied by methods of thermodynamic formalism. Viewed as one-dimensional spin systems with long range interactions, repeated quantum measurements exhibit very rich (and sometimes very singular) thermodynamic behaviour. We will describe general thermodynamical formalism of these systems and illustrate its unexpected features on a number of examples.

Одељење за механику, 17. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 17. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавачи: Миодраг Жигић и Ненад Граховац, Департман за техничку механику, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: ПРИМЕНА ФРАКЦИОНОГ РАЧУНА У ПРОБЛЕМУ ЧЕОНОГ СУДАРА АУТОМОБИЛА

Апстракт: Модел вискоеластичног тела који укључује изводе нецелог реалног реда коришћен је у анализи чеоног судара аутомобила у непокретну препреку. Предњи део возила моделиран је помоћу деформабилних елемената док је остатак возила посматран као круто тело. Понашање током судара је проучено кроз неколико различитих фаза кретања, при чему је у неким фазама разматран утицај сувог трења. На основу експерименталних података извршена је идентификација параметара модела. У овом проблему aнализиран је неглатки механички систем, при чему је историја деформације посматрана током више различитих фаза.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 16. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 16. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Милан Дражић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: УТИЦАЈ ГЕОМЕТРИЈСКОГ ОБЛИКА ОКОЛИНА НА ЕФИКАСНОСТ VNS МЕТАХЕУРИСТИКЕ

Апстракт: За континуалну глобалну оптимизацију, у методи променљивих околина (VNS), систем околина је најчешће дефинисан l_p метриком. Најчешће је у употреби l_1, l_2 и l_inf метрика. За тешке проблеме великих димензија ове околине се веома разликују у ефикасности налажења решења. У низу тест примера је показано да, најједноставнија за имплементацију, l_inf околина показује најгору ефикасност, док су много бољи избор l_1 и l_2 околине.

Сезонске праксе у НИС-у

Обавештавамо студенте Математичког факултета да ћемо и ове године организовати сезонске праксе.

Сезонска пракса омогућава студентима да се упознају са пословним окружењем у компанији НИС и применом теоријских знања и вештина у њој.

Уз флексибилно распоређивање радног времена, студент и ментор договарају радно време и начин ангажовања (,,part time“ или ,,full time“ пракса) током 3 месеца. Пракса обухвата 320 радних сати.

За сваког студента биће унапред разрађен план праксе.

Пракса обухвата:

• Едукацију у оквиру НИС-овог „Корпоративног универзитета“
• Менторски план
• Теренске посете у току праксе које организује ментор
• Покривене трошкови превоза и бонове за бесплатан ручак у ресторанима компаније
• Могућност учествовања на великим пројектима

Пракса је намењена студентима 3. и 4. год ОАС и МАС и апсолвентима

Пријаве путем линка:

https://posao.nis.rs/prijava/nis-calling-praksa

Рок за пријаву: 5. мај 2019. године

Позив студентима Математичког факултета за стручну праксу у Електропривреди Србије (2019)

Позивају се студенти 3. и 4. године основних студија, као и студенти мастер студија Математичког факултета на двонедељну праксу у Електропривреди Србије.

Период у коме је могуће обавити праксу је од 7. маја до 30. новембра 2019. године. Пракса се може обавити на следећим локацијама:

* ХЕ Дринско-Лимске (један полазник месечно)
* ТЕ Никола Тесла (један полазник месечно)
* РБ Колубара (два полазника месечно у периоду од јуна до октобра)
* ТЕ Костолац (један полазник месечно)
* Технички центар Нови Сад (један полазник месечно)

За ТЕ Никола Тесла и РБ Колубару постоји организован превоз из Београда.

Пријаве су могуће путем овог линка.

За више информација, обратити се на имејл: praksa@eps.rs.