Месечне архиве: март 2019

Семинар за рачунарство и примењену математику, 2. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 2. априла 2019. у сали 2 МИ САНУ са почетком у 14:15.

Наслов предавања: SERBIA-FORUM-PORTAL ЗА ДИГИТАЛНО ЧУВАЊЕ БАШТИНЕ

Апстракт: МИ САНУ представља портал за дигитално чување баштине, и позива све чланове удружења „Српски Кривак“, да узму активног учешћа у промоцији и ширењу мисије овог портала, који обухвата широк спектар тема које су од интереса (од највећих архива и музеја на националном нивоу, па све до најмањих музејских збирки по селима Србије). Удружење „Српски Кривак“ представља изложбу и књигу о коњичком генералу Душану Додићу, која је представљена на порталу www.serbia-forum.org кроз активности Завичајног музеја у Јагодини и музејске збирке у Трстенику. Модератор овог предавања је вајар Драган Раденовић. У излагањима учествују музејски саветник из Јагодине Душко Грбовић и кустос из Трстеника Јелена Вукчевић, као и проф. Др. Обрад Зелић и проф. др. Вељко Милутиновић.

На линку: http://www.serbia-forum.org/sf/Institucije/Zavicajni_Muzej_u_Jagodini  налази се Каталог изложбе о коњичком генералу Душану Додићу (која кружи по Србији и у сваком месту се задржава месец дана), као и цела књига о генералу Душану Додићу на 200 страна (чије је публиковање финансирало Министарство културе и информисања Србије).

Ово предавање заједнички организују МИ САНУ и удружење „Српски Кривак“.

R&D Software Engineer at Sourcepoint

Sourcepoint is a software engineering company located in Belgrade, Serbia. Our offices are located in the city center and are indeed comfortable.

Over the course of several years we’ve managed to be able to solely work on the product-side of each project and are responsible for research and development with all our partners. All our projects are written from scratch, by our very engineers. We are, to a great extent, a ‘backend house’ – and we don’t have too much web or mobile engagements.

At the moment, due to the increase in workload, we are looking to add multiple engineers to join our great R&D team. Also, one of our loving colleagues is moving abroad within next 6 months.

If you are a developer with a minimum of 2 years of experience, or you just want to constantly learn – please see our full job description here:
https://poslovi.infostud.com/posao/Sourcepoint-d.o.o./RD-Software-Engineer/250098

If you are interested send us your CV in English at: jobs@sourcepoint.rs.

Презентације пројеката полазника семинара астрономије у Петници, 2. април 2019.

Презентације пројеката полазника семинара астрономије у Петници биће одржане у уторак, 2. априла 2019. године у сали 809 са почетком у 18 часова.

Теме и аутори:
„Могући сценарио настанка Великог јужног тока“ (аутори: Матија Додовић и Предраг Деспотовић; ментор: Станислав Милошевић)

„Космолошки угаони момент и стабилност прото-халоа ултра-лаких аксиона“ (аутори: Никола Савић и Лука Јевтовић; ментори: Матеја Бошковић и Владан Ђукић)

„Анализа дугорочне промене учесталости судара планетезимала и планета у систему TRAPPIST-1“ (аутор: Никола Аничић; ментор: Владимир Ђошовић)

„Мапирање електронске температуре и електронске концентрације центра Орионове маглине употребом спектроскопије интегралног поља“ (аутор: Лука Булаја; ментор: Николина Милановић)

„Орбитална динамика тела под дејством временски-периодичних пертурбација“ (аутори: Милица Степановић и Ана-Марија Цераниц; ментори: Матеја Бошковић и Владан Ђукић)

„Одређивање параметара глобуларног јата М92 помоћу функција луминозности“ (аутор: Винка Дакић; ментори: Душан Вукадиновић и Дамњан Милић)

„Анализа вероватноће настанка полар-ринг галаксија, као последице малог судара, поређењем са подацима пројекта Илустрис“ (аутор: Данило Ристић; ментор: Немања Мартиновић)

„Утицај смера ротације спиралних галаксија при судару на формирање елиптичне галаксије“ (аутор: Катарина Врховац; ментори: Немања Мартиновић и Николина Милановић)

Свако излагање ће трајати 7 минута.

Трећа ENTER конференција у Београду

Позивамо све заинтересоване студенте Математичког факултета да узму учешће у трећој ENTER конференцији која ће се одржати 17. и 18. априла у Југословенској кинотеци.

Прошлогодишња ENTER конференција имала је преко 500 учесника за два дана конференције и више од 30 излагача.

Ове године делимо одређени број бесплатних карата за студенте за које се студенти могу пријавити до 1. априла путем ове форме.

Треће издање ENTER конференције доноси актуелности из web developmenta, пројектног менаџмента и каријерног развоја са посебним освртом на професионалне резултате и допринос жена у истом. Конференција је прилагођена програмерима, менаџерима, студентима завршних година техничких факултета и свима који су у процесу преквалификације.

Радионице у оквиру конференције биће одржане 18. априла, док ће предавања и панел дискусије бити смештене у поподневним сатима 17. априла.

Више информација на локацији: http://www.enterconference.net.

„Bubble cup 12“ такмичење у програмирању

mdcsПозивамо све заинтересоване студенте Математичког факултета да се пријаве на међународно такмичење у програмирању – „Bubble cup 12“. Пријаве су отворене до 28.4.2019. године.

„Bubble cup“ је тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака, осмишљено још 2008. године од стране ентузијаста, инжењера Развојног центра компаније Microsoft у Србији.

Циљ овог такмичења је популаризација програмирања међу младима, привлачење талентованих младих програмера из земље и региона, и промовисање тимског рада.

„Bubble cup“ такмичење има неколико фаза – две квалификационе online рунде и финале:
– Прва online рунда одржава се од 1. до 26. априла 2019. године.
– Друга online рунда траје од 1. до 26. маја 2019. године.
– Финале ће бити организовано у Београду, у септембру 2019. године

За „Bubble cup 12“ студентски тимови се могу пријавити на интернет порталу http://www.bubblecup.org/ до 8.4.2019. године, односно 48 сати пре почетка друге квалификационе рунде.

О правилима такмичења заинтересовани се могу информисати на интернет порталу http://www.bubblecup.org/, путем имејла bubblecup@petlja.org, или преко ФБ стране http://www.facebook.com/BubbleCupCompetition.

Generali конкурс за позицију „Специјалиста за искуство клијената“ у Београду

generaliДа би клијенти били задовољни нашим производима, услугама и комуникацијом и остали лојални компанији, морамо знати каква су њихова искуства са нама. Кроз NPS програм, наше колеге из Дирекције за односе са клијентима директно с њима разговарају и траже начине да побољшамо услуге и тако клијенте учинимо још задовољнијима. Њихов тим желимо да ојачамо новим чланом, специјалистом за искуство клијената.

Као специјалиста за искуство клијената:
• пружаћеш подршку колегама из Дирекције и члановима мреже нашег NPS програма комуникације са клијентима
• управљаћеш процесом и анализираћеш добијене податке
• даваћеш предлоге за унапређење процеса
• пратићеш, одржаваћеш и унапређиваћеш NPS програм
• анализираћеш информације добијене од клијената и припремаћеш материјал и извештаје за Генерали групу
• пружаћеш подршку у постављању циљева NPS програма, пратићеш њихову реализацију и извештаваћеш о њима
• анализираћеш моделе за унапређење искуства клијената у свим фазама
• унапређиваћеш процес прикупљања података и бавићеш се унапређењем квалитета
• иницираћеш и покретаћеш пројекте за унапређење искуства клијената и у њима учествовати

Генерали шири своја крила свим кандидатима који имају завршен Математички факултет (пожељно), користе Excel на напредном нивоу и служе се енглеским језиком (средњи ниво). Ако су твоје одлике организованост, аналитичност и усмереност на клијента, а имаш искуства у раду са аналитичким алатом (R или Python), твоје шансе да постанеш део нашег тима су још веће.

Пријави се на: https://www.generali.rs/karijera.3275.html

Пошаљи нам свој CV до 4. априла 2019. године.

Одељење за математику, 29. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 29. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Бориша Кузељевић, Департман за математику и информатику, Нови Сад

Наслов предавања: P-IDEAL ДИХОТОМИЈА И НЕКЕ ВЕРЗИЈЕ СУСЛИНОВЕ ХИПОТЕЗЕ

Апстракт: P-ideal дихотомија је комбинаторни принцип који следи из Proper forsing аксиоме. Неке важније последице P-ideal дихотомије су Суслинова хипотеза, Хипотеза о сингуларним кардиналима и Пројективна детерминисаност. Познато је да Proper forsing аксиома имплицира да се свако Аронсзајново дрво може утопити у рационалну линију, што је врло јака форма Суслинове хипотезе. На предавању ћемо испитати однос P-ideal дихотомије и ове верзије Суслинове хипотезе. Ово је заједнички рад са Стевом Тодорчевићем.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 28. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРИМЕР ИНТЕГРАБИЛНОГ ЧАПЛИГИНОВОГ НЕХОЛОНОМНОГ СИСТЕМА СА ИНВАРИЈАНТНОМ МЕРОМ АЛИ БЕЗ ЧАПЛИГИНОВОГ МНОЖИОЦА

Апстракт: Разматра се нехоломни задатак кретања динамички несиметричне лопте по фиксној сфери. Предавање поводом 150 година од рођења великог руског математичара и механичара С. А. Чаплигина

Одељење за механику, 27. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 27. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Слободанка Бољановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: FATIGUE EVALUATION FOR CRACK-LIKE DAMAGES USING LOW CYCLIC PARAMETERS

Апстракт: The stress-concentration phenomenon that appears at critical zones, where geometrical discontinuities exist, may endanger the load bearing capacity of mechanical systems, due to the formation of crack-like flaws. Therefore, to prevent such a harmful effect caused by nonlinear stress field, the fatigue behaviour of damaged notches (holes, cut-outs, grooves) should be analyzed employing the reliable computational models. The presentation examines failure endurance of notched configurations through analytical and numerical models. The fatigue response of material is evaluated taking into account low cyclic parameters. Further, driving forces are numerically simulated by means of finite elements. Relevant fracture mechanics-based relationships for the effective stress-intensity factor and residual life are determined in the case of through-the-thickness crack growth. Then they are verified through experimental observations and some applications are discussed.

Семинар Биоинформатика, 27. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 27. марта 2019. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15.

Предавач: др сци. мед Владан Чокић, Институт за медицинска истраживања

Наслов предавања: ИСТРАЖИВАЊЕ ПОРЕКЛА И СРОДСТВА СТАНОВНИШТВА НАСЕЉЕНОГ У ШУМАДИЈИ ТОКОМ СЕОБА У XVIII ВЕКУ КОМБИНОВАЊЕМ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДНК АНАЛИЗЕ Y ХРОМОЗОМА

Апстракт: Насељавање простора између планина Космај и Рудник у XVIII веку углавном потиче од динарске струје, пре свега из Сјенице и Пештерa. То насељавање резултат је Прве, а нарочито Друге сеобе Срба 1739 године. Проређено становништво је одржавало контакте из прапостојбине родбинским и кумовским везама на широком простору са ретким насељима. У напуштена насеља је долазило од неколико до не више од десетак породица. То су староседеоци Шумадије и из сваке те породице настало је по 10-20 фамилија као велика братства. Данас се те старе рођачке везе ретко памте или су део несигурног предања. Коришћењем архивске грађе (дефтера, пописа становништва, отоманских и аустријских пореских књига, црквених матичних књига) и ДНК анализе мушког Y хромозома обрађено је 10 братстава са око 150 фамилија и 300 година старим коренима на простору између планина Космаја и Рудника. Хоризонталним испитивањем ДНК утврђене су хаплогрупе карактеристичне за одређена братства и сродство унутар њих са заједничким пореклом. Вертикалним испитивањем ДНК утврђена је како стопа мутације унутар 300 година старих родословних стабала тако и настајање и миграције хаплогрупе до хиљадама година старог заједничког претка. Испитивање заступљености хаплогрупа карактеристичних за становништво Шумадије је рађено на основу родословних стабала и броја фамилија унутар братства, а не уобичајеним методама случајног узорка са географским одредницама. На овај начин избегнуто је преклапање узорака из истог братства са различитим патронимијама (презименима). Утврђене хаплогрупе у Шумадији су затим поређене са хаплогрупама у Србији, Балкану и осталим словенским земљама. Представљена студија је показала широку сродност на испитиваном подручју са занемаривањем рођачких веза по женској линији и толерисањем старих рођаких веза по мушкој линији.

Подаци о предавачу: др сци. мед Владан Чокић је научни саветник на Институту за медицинска истраживања, руководилац Групе за молекуларну онкологију тог института као и националног пројекта „Испитивање патогенезе хематолошких малигнитета“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Семинар из астрономије и астрофизике, 26. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 26. марта 2019, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Горан Ђанковић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: АРИТМЕТИЧКИ КВАНТНИ ХАОС И СПЕКТРИ У КВАНТНОЈ МЕХАНИЦИ, ТЕОРИЈИ СЛУЧАЈНИХ МАТРИЦА И ТЕОРИЈИ БРОЈЕВА

Апстракт: У предавању ће бити дат преглед неких интересантних и изненађујућих веза и хипотеза које повезују квантну механику и теорију случајних матрица (која је настала при моделирању језгара тешких атома) са два наизглед неповезана „спектра“ који долазе из теорије бројева.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 26. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 26. марта 2019. у сали 2 САНУ са почетком у 14:15.

Наслов предавања: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 40 ГОДИНА НАУЧНОГ РАДА ВЕЉКА МИЛУТИНОВИЋА

Апстракт: У марту 1979. године је проф. Вељко Милутиновић објавио свој први рад у часопису који је после тога ушао на SCI листу. Тим поводом, говориће по 5 минута о свом раду на друштвено одговорним истраживањима (после доктората) следећих 8 од његових 24 доктораната (већина више не живи у епсилон околини МИ САНУ): З. Бабовић, И. Икодиновић, В.Јелисавчић, Н. Королија, М. Ковачевић, Г. Ракочевић, С. Стојановић и З. Тафа. Говориће о својим мисијама по 4 минута (кроз видео запис) и декани са 4 америчка универзитета на којима је В. Милутиновић држао предавања од којих су студенти добијали неки кредит за диплому (INDIANA, PURDUE, MIT, HARVARD). Говориће по 3 минута они који су му давали подршку док је предавао на 4 факултета БУ, ЕТФ (М. Бојовић или А. Нешковић), МАТФ (Н.Митић или М. Живковић), ФОН (Б. Раденковић или З. Богдановић), ФФХ (С.Миљанић или А. Јовић). Због временског ограничења, вероватно неће говорити по 2 минута о својој мисији (кроз видео записе) они који су омогућили његова видео предавања за студенте по Европи (али ће њихови записи бити доступни кроз веб портал МИ САНУ): Markram (EPFL), Mutlu (ETH), Dustdar (TUWIEN), Mehofer (UNIVIE). Говориће по један минут колеге из МИ САНУ са којима је сарађивао на пројекту 4М: З. Огњановић (dataflow), Ж. Мијајловић (дигитализација), М. Михаљевић (дигиталне парадигме) и З. Марковић (дигитални маркетинг). Модератор овог догађаја је Милош Котлар из фирме ABB. Специјални гост је Немања Трифуновић из фирме MAXELER. Сва излагања су усмена, из главе. Коришћење PowerPoint презентација је забрањено!

КГТА семинар, 26. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 26. марта 2019, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: КОМБИНАТОРИКА И ТОПОЛОГИЈА „ПРОСТИХ ИГАРА“

Апстракт: Просте игре (Simple games) Ј. фон Нојмана и О. Моргенштерна су кооперативне игре у којима су групе играча оцењене са 1 и 0 (добитничке и губитничке коалиције). Игра је „проста“ уколико је скуп свих губитничких коалиција симплицијални комплекс (веза са комбинаторном топологијом!). Најједноставније су игре у којима се припадност победничкој (губитничкој) коалицији одређује „бројањем гласова“ (threshold complexes). Приказаћемо неке од актуелних резултата и проблема теорије простих игара из угла комбинаторне топологије и полиедралне комбинаторике.

VCLA international studet awards 2019 – Call for nominations

The Vienna Center for Logic and Algorithms (VCLA) at TU Wien (Vienna University of Technology) seeks nominations for the annually awarded VCLA International Student Awards for Outstanding Master and Undergraduate Research Theses, which recognize authors of scientific works covering a very wide range of topics on the spectrum of Logic, and Computer Science.
Extended submission deadline: 25.3.2019
More details at: https://logic-cs.at/award-call-2019/award@logic-cs.at

AWARD
*Outstanding Master Thesis Award: 1200 EUR
*Outstanding Undergraduate Research (Bachelor) Award: 800 EUR
*The winners will be invited to present their work at an award ceremony in Vienna, Austria in the autumn 2019

ELIGIBILITY
*The degree must have been awarded between November 15th, 2017, and December 31st, 2018, (inclusive).
*Students who obtained their degree at TU Wien are excluded from the nomination.

MAIN AREAS OF INTEREST
*Computational Logic, covering theoretical and mathematical foundations such as proof theory, model theory, computability theory, Boolean satisfiability (SAT), QBF, constraint satisfaction, satisfiability modulo theories, automated deduction (resolution, refutation, theorem proving), non-classical logics (substructural logics, multi-valued logics, deontic logics, modal and temporal logics).
*Algorithms and Computational Complexity, including design and analysis of discrete algorithms, complexity analysis, algorithmic lower bounds, parameterized and exact algorithms, decomposition methods, approximation algorithms, randomized algorithms, algorithm engineering, as well as algorithmic game theory, computational social choice, parallel algorithms, and distributed algorithms.
*Databases and Artificial Intelligence, concerned with logical methods for modeling, storing, and drawing inferences from data and knowledge. This includes subjects like query languages based on logical concepts (Datalog, variants of SQL, XML, and SPARQL), novel database-theoretical methods (schema mappings, information extraction and integration), logic programming, knowledge representation and reasoning (ontologies, answer-set programming, belief change, inconsistency handling, argumentation, planning).
*Verification, concerned with logical methods and automated tools for reasoning about the behavior and correctness of complex state-based systems such as software and hardware designs as well as hybrid systems. This ranges from model checking, program analysis and abstraction to new interdisciplinary areas such as fault localization, program repair, program synthesis, and the analysis of biological systems.

NOMINATION REQUIREMENTS
1. A cover page that contains the name and contact details of the nominated person, the title of the work for which the person is being nominated, award category, the date on which the degree was awarded, and the name of the university
2. An English summary of the thesis of maximum 3 pages, excluding references (A4 or letter page size, 11pt font min). The summary must clearly state the main contribution of the work, its novelty, and its relevance to some of the aforementioned areas of interest
3. The CV of the nominated person, including publication list (if applicable)
4.An endorsement letter from a supervisor or another proposing person. The letter must clearly state the independent and novel contribution of the student, and why the proposer believes the student deserves the award. The endorsement letter may be submitted to the award committee after the deadline for the submission of nominations has passed.
5. The full thesis

IMPORTANT DATES
*Extended submission deadline: March 25, 2019 (AoE) *Notification of decision: end of June 2019
*Award ceremony: September 2019, Vienna (Austria)

The award is dedicated to the memory of Helmut Veith, the brilliant computer scientist who tragically passed away in March 2016, and aims to carry on his commitment to promoting young talent and promising researchers in these areas.

Заједнички састанак Одељења за механику и Одељења за математику, 22. март 2019.

Заједнички састанак Одељења за механику и Одељења за математику биће одржан у петак, 22. марта 2019, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Александра Маринковић, Математички факултет, Универзитет у Београду,

Наслов предавања: НЕКЕ ОСОБИНЕ БОРЖУА КОНТАКТНЕ СТРУКТУРЕ

Апстракт: Свака контактна многострукост допушта декомпозицију отворене књиге сагласну са контактном структуром. Користећи ову отворену књигу на контактној многострукости V, Боржуа је конструисао контактну структуру на V*Т^2. Ова контактна структура зависи од избора контактне структуре на V као и од избора сагласне отворене књиге. На овом предавању ће бити показано како две неконтактноморфне структуре на V могу довести до контактноморфних структура на V*Т^2. Биће показано и како одговарајући избор отворене књиге придружене контактној структури V утиче на сабкритичку Штајнову попуњивост контактне структуре на V*Т^2. Тема овог предавања је део заједничког рада са Клаусом Нидеркругер и Самуелом Лиси.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 19. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Зоран Шеварац, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду,

Наслов предавања: ОКРУЖЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ СОФТВЕРА APACHE NETBEANS

Апстракт: Apache NetBeans је једно од 3 најзначајнија развојна окружења за Java платформу, и тренутно једино окружење чијим развојем у потпуности управља програмерска заједница, у оквиру највеће заједнице отвореног кода Apache фондације. Свој развој је започео као студенткси пројекат на Универзитету у Прагу, да би кроз пар година био купљен од стране компаније Sun Microsystems, након тога кроз аквизицију прелази у компанију Oracle, а од пре две године у Apache фондацију. Прошле, 2018. године Apache NetBeans је добио престижно признање Dukes Choice Award као један од најзначајнијих пројеката на Java платформи током највеће светске конференције о Java технологијама у Сан Франциску, Oracle Code One. Поред несумњиво великог значаја за софтверску индустрију, велики број корисника NetBeans-а је у едукативном домену захваљујући његовој једноставности коришћења, отворености и великој и посвећеној заједници.

Проф Зоран Шеварац са ФОН-а као вишегодишњи активни члан NetBeans заједнице, био је један од чланова тима који је примио награду. На овом предавању сазнаћете шта се дешава у Net Beans пројекту и шта предстоји, где да узмете најновију верзију, како да постанете један од NetBeans програмера. Биће речи и о искуству о коришћењу NetBeans-а у настави програмирања и вештачке интелигенције, зашто је према искуствима са ФОН-а он идеалан као едукативна софтверска платформа, шта све научи неко ко се укључи у развој NetBeans-а.

О предавачу: Др Зоран Шеварац је ванредни професор на ФОН-у на Катедри за софтверско инжењерство и један од 200 најутицајнијих Јава програмера у свету, члан програма Java Champions. Вишеструки је добитник награда за допринос развоју Јава технологија Duke’s Choice Award 2013 и 2018. и Most Significant JSR за 2018. Оснивач је Центра за развој софтвера отвореног кода на ФОН-у.

Отворен позив за пријаву на трећи Falling Walls Lab Belgrade у организацији DAAD-овог информативног центра у Београду

DAAD Информативни центар у Београду, у сарадњи са фондацијом „Konrad Adenauer“, Goethe-Институтом и Универзитетом у Београду, организује трећи по реду Falling Walls Lab у Србији, иновативну платформу за представљање истраживачких пројеката у рангу научног пробоја у свим научним дисциплинама.

Falling Walls Lab је намењен студентима свих нивоа студија истраживачима. Пријаве за учешће на Falling Walls Lab Белграде се шаљу централно преко портала на: www.falling-walls.com/lab до 12. маја 2019.

Сваки учесник има три минута у којима ће представити своју идеју или пројекат и убедити локални жири у иновативност своје замисли.

Победник београдског Falling Walls Lab-а као награду добија учешће у финалу Falling Walls Lab у Берлину 8. новембра, као и присуство на Falling Walls конференцији 9. новембра 2019.

Догађај ће се одржати у Goethe-Институту 9. јуна 2019. године. Учесници ће присуствовати ексклузивној и бесплатној радионици Science Communication пре самог Lab-а.

Више информација може се наћи на страници:
https://falling-walls.com/lab/applyold?location=11

Microsoft Dynamics 365 Business Central Академија

mdcsMicrosoft жели да инвестира у наше младе и перспективне људе и зато организује бесплатну обуку – D365 Business Central Академија. Предавања су замишљена у трајању од 8 сати дневно, од 8. априла до 14. априла 2019. године, у просторијама Microsoft-а у Београду.

Предавањима ће бити обухваћене D365 Business Central области и сва предавања ће бити на српском језику:

* D365 Business Central Introduction, Deployment, Personalization and User Experience
* Trade and Inventory in D365 Business Central
* Manufacturing Management in D365 Business Central
* Inventory and Mfg. Costing in D365 Business Central
* Financial Management in D365 Business Central
* Financial and Accounting in D365 Business Central
* AL Extension Development in D365 Business Central

Заинтересовани студенти могу послати CV са пропратиним текстом на имејл: NAVAcademy@outlook.com, до 17. марта. На располагању је 15 слободних места, а очекују се пријаве дипломаца или апсолвената — економиста, менаџера, информатичара, инжењера.

Семинар за симплектичку топологију, 14. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак 14. марта 2019. у сали 843 Математичког факултета са почетком у 15 часова.

Предавач: Даница Косановић, Универзитет у Бону

Наслов предавања: КАЛКУЛУС УТАПАЊА И ТЕОРИЈА ЧВОРОВА

Апстракт: Један приступ теорији чворова бави се простором утапања кружнице у тродимензионални простор, па се инваријанте чворова описују као локално константне функције на том простору. Са друге стране, неки скорашњи резултати теорије хомотопије, прецизније, калкулус утапања Гудвилија и Вајса, нуде нове алате за проучавање простора утапања. Излагање на семинару се односи на покушај да се ове две теорије споје и то нарочито помоћу комбинаторике конфигурационих простора и теорије операнада.

Internship program in Retail Risk Management Division & in Risk Controlling Division

If you are a student of Faculty of Mathematics. Courses of study:
• Computer Science and Informatics
• Applied Mathematics
• Statistics, Actuarial and Financial Mathematics

and fulfill following conditions:
• Final-year student/student on a Master program
• Average grade at least 8.00

and have qualifications:
• Experience with some of the programming languages: SQL, R, Python, Java
• Knowledge of MS Office and/or MS Office 365
• Knowledge of English language
• Good analytical and organizational skills
• Responsibility and accuracy in work
• Proactive approach
• Readiness for individual and team work

Preferred good pre-knowledge of analytical tools, applicative solutions and technologies.

Internship program lasts for 6 months and will be organized via Youth organization. You will have an opportunity to gain valuable experience while:
• Working on the statistical and mathematical models, the methodology and model development
• Working on the model implementation in SAS software surrounding
• Reporting for managing credit risk
• Using Software as a service Solutions (SaaS) platforms to create, design and automate business analytics and reporting

If you are interested in joining our dynamic team and transforming your knowledge into skills and experience, upload your CV or send it directly to our email: hr.department@raiffeisenbank.rs

Please apply till 24/03/2019

*Only short-listed candidates will be contacted.