Месечне архиве: мај 2018

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 31. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 31. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Ивко Димитрић, Penn State University Fayette, USA

Наслов предавања: N У ЈЕДАН ПРЕСЛИКАВАЊЕ И ИНВАРИЈАНТНЕ ФУНКЦИЈЕ РЕАЛНЕ ПРОМЕНЉИВЕ

Апстракт: На предавању ће бити разматране функције реалне променљиве код којих за сваку вредност функције постоји тачно n елемената који се у ту вредност пресликавају. Биће представљене одређене врсте функција, као што су парне, непарне, инволутивне, етажно периодичне и друге инверзне функције. Такође, биће осветљене неке додирне тачке са геометријом.

EUTYPES Summer School on Types for Programming and Verification

The COST action EUTYPES organizes a summer school in Ohrid, Macedonia, 8-12 August 2018. Up to 30 students can get their travel and accommodation/subsistence costs partly funded by the COST action. To apply for a place in the school and a grant, please fill out (as soon as possible) the form at: https://goo.gl/kMTQNw .

Application deadline: 20 June 2018.

Notification of acceptance and funding: continuously, at the latest by 27 June 2018.

More information can be found on:
https://sites.google.com/view/2018eutypesschool/home .

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 24. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Theodore Popelensky, MGU, Москва

Наслов предавања: ALGEBRAIC K-THEORY OF GENERALIZED TRIANGULAR MATRIX RINGS

Апстракт

Андроид летња школа компаније РТ-РК

rt-rk-bigПозивамо све студенте који су спремни за стицање нових знања и практичног искуства, да уче и друже са нама на Андроид школи, коју и ове године организујемо у Београду.

Када и где?
У периоду 23-27. јул 2018. године, у просторијама компаније РТ-РК, на адреси Булевар Милутина Миланковића 19б, Нови Београд.

Рок за пријаве?
До 17. јуна 2018. године.

Начин пријављивања?
Пријавите се преко следећег формулара.

Број места је ограничен. Више детаља о програму школе и условима за пријаву можете пронаћи на следећем линку.

Одељење за математику, 25. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 25. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милена Вујошевић Јаничић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СТАТИЧКА ВЕРИФИКАЦИЈА СОФТВЕРА

Апстракт: Верификација софтвера, т.ј. испитивање исправности софтвера, један је од важних проблема савременог рачунарства. Наиме, неисправан софтвер кошта светску економију милијарде долара годишње, а неке софтверске грешке могу имати фаталне последице по животе људи или по животну средину. Грешке у софтверу обично су последице људских грешака, и једини начин да се оне елиминишу је употреба формалних математичких метода и приступа као што су симболичко извршавање, апстрактна интерпретација и проверавање модела. У оквиру предавања биће дат кратак преглед области верификације софтвера са акцентом на њене теоријске основе и теоријска ограничења, биће речи о актуелним изазовима и практичним могућностима примене. Такође, биће дат и кратак осврт на један алат предавача.

Семинар из астрономије и астрофизике, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: проф. др Анђелка Ковачевић, Математички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: КАКО ПРОНАЋИ ПЕРИОДИЧНОСТ У ОПТИЧКИМ ПОСМАТРАЊИМА АКТИВНИХ ГАЛАКТИЧКИХ ЈЕЗГАРА?

Апстракт: Многи објекти у васиони, а пре свега извори са компактном акрецијом, показују изражену и случајну променљивост сјаја. Случајна природа главног извора променљивости скрива и отежава тражење могућих слабих периодичних сигнала. Активна галактичка језгра су најмоћнији извори овог типа, чија периодичност може да укаже на постојање двојних система црних рупа који би се могли корисити за детекцију гравитационих таласа. На предавању ће бити представљен нови метод, развијен у циљу проналажења периодичности у оптичким посматрањима АГЈ, као и неке од најзанимљивијих добијених резултата, али и најновије изазове у овој области.

Семинар за механику, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15:15 часова.

Предавач: Владимир Драговић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: МИХИАЛО ПЕТРОВИЋ, ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ И АЛГЕБАРСКА ГЕОМЕТРИЈА

Апстракт: Тешко је наћи још један пример човека и града у коме би се налазиле основна школа, гимназија и кафана назване по том човеку. У Граду је један прави доктор постао аласки мајстор. Колико знамо о Човеку и његовим достигнућима?

Говорићемо о сплету резултата Михаила Петровића у којима се сустичу алгебарска геометрија и аналитичка теорија диференцијалних једначина. Ти резултати су добијени у распону од скоро пола века, од прве половине 1890тих до пред крај 1930тих, под јаким утицајем Петровићевог учитеља, Емила Пикара. Неки су забележени у познатим уџбеницима и монографијама објављеним у Француској и Русији. Михаило Петровић је преминуо 1943. у Београду. У том истом граду, након пола века почео је да ради семинар Математички методи механике, који се, у великој мери, бави односом алгебарске геометрије и диференцијалних једначина. Двадесет пет година касније одшкрињујемо ризницу Петровићевих резултата, бришемо прашину са старих рукописа и полако спознајемо дело великог мајстора. Не можемо да се не запитамо како се идеје и научни резултати шире и путују кроз простор и време.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Радомир Станковић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: ХИДРОИНТЕГРАТОР МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА -ПРВА АНАЛОГНА РАЧУНСКА МАШИНА НА ПРИНЦИПУ КРЕТАЊА ТЕЧНОСТИ

Апстракт: Математичка феноменологија је једна од више различитих научних дисциплина које су биле предмет интерестовања и истраживања Михаила Петровића Аласа. Како је Петровић наводио, његов циљ рада у овој области била је материјализација аналитичких проблема, подразумевајући под тим да се за дати аналитички проблем пронађе конкретна физичка појава за коју вазе исте релације и исти закони који би се добили аналитичким решењем посматраног проблема.

У складу са тим, у основи начина рада хидроинтегратора је запажање да се облик решења одређене класе диференцијалних једначина може да повеже са законом по коме се понаша ниво течности у суду одређеног облика приликом потапања у њега тела такође погодно изабраног облика.

Излозићемо неке детаље о начину рада Михаила Петровића на пројектовању хидроитегратора, представити елементе уређаја, указати на Петровићеве оригиналне доприносе у пројектовању аналогних рачунских машина и скретнути пажњу на слична решења предлагана знатно касније.

IT@MatF 2018

Позивамо вас у суботу 26.5. на догађај IT@MatF на коме ће 21 водећа IT компанија – пријатељи Катедре за рачунарство и информатику студентима МатФ-а укратко представити свој рад. Дођите и сазнајте више о праксама које нуде ове компаније, о радионицама и летњим школама које овог лета организују, као и то које су тренутно отворене позиције за запошљење. Након кратког представљања компанија у амфитеатру имаћете прилику да лично разговарате са представницима компанија и сазнате више о темама које вас интересују.

Време: субота 26.05.2018. од 17ч до 19:30ч
Место: ВХА и хол зграде ПМФ на Студентском тргу

Извештаји са претходних скупова вам могу дочарати атмосферу: http://www.racunarstvo.matf.bg.ac.rs/?content=saradnja_sa_it_kompanijama

У организацији овог догађаја учествује и организација студената Математичког факултета ОМИКРОН: http://omikron.org.rs/ и Клуб волонтера Математичког факултета при Студентском парламенту.

Видимо се на IT@MatF!

MEXT 2019, стипендије Владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате да је у току конкурс за MEXT (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2019. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе.

Стипендије за основне студије у Јапану

Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:
http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

Стипендије за студенте истраживаче/постдипломце

Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:
http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ:

– обе категорије укључују обавезно тестирање знања енглеског и јапанског језика
– за додипломске студије ће се, у зависности од области студирања, обавити тестирање знања математике, физике, хемије и биологије на енглеском језику

КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН ДО ПЕТКА, 25. МАЈА 2018. ГОДИНЕ

Сви кандидати ће бити обавештени о датуму и месту одржавања испита по завршетку пријавног периода.

Напомена: За остале информације контактирати Одељење за културу и медије Јапанске амбасаде:
http://www.yu.emb-japan.go.jp/itpr_sr/konkursi_2.html

Internship at Alite International

At Alite International we are looking for Interns to join a three-month paid internship program in our Belgrade office. If you strive to gain experience in a dynamic and team-driven environment and you are a highly motivated and proactive person, this internship is for you.

Skills and Competences:
– University degree or final year in Computer Science or related
-3 months of experience programming in C++, C#, Java or other computer programming languages preferred (including experience during the studies)
-Strong technical prowess – understanding of algorithms, systems architecture and end-user experience
-Willingness to learn new products, technologies and industry trends
-Ability to think unconventionally to derive creative and innovative solutions
-Good English skills

If you are interested to join, please apply at:
https://poslovi.infostud.com/posao/Junior-Software-Engineer/Alite-International-d.o.o./207977.

Сајам образовних установа из Пекинга, 15. мај 2018.

Сајам образовних установа из Пекинга одржаће се Београду у уторак 15. маја 2018. године. Презентација и сајам се одржавају у организацији Пекиншког међународног образовног центра OULU/WECO и консултантске куће BUS из Новог Сада, канцеларије у Београду.

Универзитети, колеџи и факултети из Пекинга ће представити своје образовне програме са жељом да се студенти из Србије упознају и заинтересују за начин студирања у Кини.

Сврха овог сајма је оснаживање међусобног разумевања и сарадње у области међународног образовања, као и дефинисање могућности за даљу сарадњу међу универзитетима и факултетима кроз размену студената, едукацију професора, размену наставних програма.

Представници универзитета и факултета ће овом приликом представити и могућности стипендирања наших студената, као и прилике за финансијски повољно студирање у Кини, на енглеском или кинеском језику.

Догађај ће се одржати у хотелу “Falkensteiner”, Булевар Михајла Пупина 10к, од 9:00 до 12:00.

Листа институција-учесника:

1. Central University of Finance & Economics

2. China University of Political Science and Law

3. Beijing University of Chemical Technology

4. Communication University of China

5. Beijing Wuzi University

6. Beijing Institute of Petrochemical Technology

7. North China University of Technology

8. Beijing International Studies University

9. Capital University of Physical Education and Sports

10. Beijing International Arts School

11. Beijing Qiushi Vocational School

12. Beijing NO.4 Middle School Fangshan CampusBeijing, China

13. Beijing International Chinese College

The Master’s degree programme «Cryptography», starts in Sept 2018.

Master in Cryptography from Novosibirsk State University is an innovative programme designed to involve young researchers in the field of modern cryptography and bring them onto a high professional level in this area. The programme covers all basic aspects of cryptography and cryptanalysis and provides deep theoretical and practical background in this field.

Professionals in cryptography are invited to deliver lectures: Bart Preneel (Belgium), Lars Knudsen (Denmark), Lilya Budaghyan (Norway), Gregor Leander (Germany), Stjepan Picek (Netherlands), Sugata Gangopadhyay (India), Nicky Mouha (USA) and other specialists.

For more details and actual information, please, visit http://crypto-master.nsu.ru.

For all questions, please, do not hesitate to contact crypto-master@nsu.ru. Novosibirsk State University that is located in the world-famous scientific center in the heart of Siberia – Akademgorodok.

Cryptography NSUCRYPTO!

* The programme starts in September 2018.
* Duration of study is two academic years.
* Language of instruction is English.
* Tuition fees: U.S. $3800 per year.

Welcome!

Семинар за рачунарство и примењену математику, 15. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 15. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Александар Михајловић, БеоГен

Наслов предавања: ПРОЦЕСИ ГРАНАЊА И ХИЈЕРАРХИЈСКИ МОДЕЛИ ЋЕЛИЈСКЕ ЕВОЛУЦИЈЕ У ТУМОРИМА

Апстракт: Приступи математичког моделирања постају све више уобичајени у истраживању рака. Сложеност рака је добро прилагођена квантитативним приступима. Квантитативни модели се баве многим питањима везаним за  иницијацију тумора, прогресију и метастазе, као и интра-туморску хетерогеност, реакције третмана и отпорност према третманима. Како се ћелијске генетске линије разграњују и изглед структура ћелијских генетских хијерархија је интегрално за разумевање природе тумора и предвиђање његовог понашања. Процес гранања је експонцијални стохастички процесни модел ћелијске деобе, мутација и ћелијске смрти. Процес се често моделира као Марковљев процес заснован на претпоставци да се сваки поједини ћелијски догађај јавља истом брзином, независно од састава, величине популације или тачке у времену.

Одељење за математику, 11. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 11. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Наташа Ђурђевац Конрад, Zuse Institute Berlin

Апстракт: Метастабилни Марковљеви процеси се карактеришу релативно дугим боравком у псеудо-еквилибријуму (такозваном метастабилном скупу), уз ретке и брзе скокове из једног у други псеудо-еквилибријум. Метастабилност је особина многих процеса у природи, на пример динамике протеина и других биомолекула, где метастабилни скупови одговарају специфичним просторним конформацијама протеина, које су есенцијалне за правилно обављање биолошких функција. Зато је проналажење метастабилних скупова и динамичких особина процеса веома битно у биомедицинском истраживању.

У оквиру овог предавања биће приказане основне математичке конструкције метастабилних Марковљевих процеса, као и одабрани оригинални резултати базирани на анализи спектра генератора посматраног Марковљевог процеса, са фокусом на реверзибилне процесе. Такође, биће разматран и случај нереверзибилних Марковљевих процеса, где доминантне сопствене вредности генератора могу бити комплексне. Примена метастабилних процеса и представљених метода биће илустрована на примеру анализе структуре графова, као што су проналажење кластера (модула) и глобалне повезаности графа.

Стручна пракса у Електропривреди Србије

Електропривреда Србије позива студенте III и IV године основних студија Математичког факултета и студенте мастер студија да се пријаве на стручну праксу у Електропривреди Србије. Пријаве се врши путем линка https://goo.gl/forms/2JSs3MYa7wCtYJYT2

Доступан број места (месечно) је: 1 за ТЕ Никола Тесла, 4 за РБ Колубара, 2 за ТЕ-КО Костолац, 2 за ТЦ Краљево и 3 за ТЦ Крагујевац.

Трајање праксе је 2 радне недеље. Почетак стручне праксе је 28. мај, а пракса траје до 30. новембра.

Пријаву је неопходно извршити минимум 3 недеље пре жељеног термина обављања стручне праксе. Месечна листа биће формирана према редоследу пријава. За Тент и РБ Колубару постоји организован превоз из Београда, а информације о истом ћете добити пар дана пре почетка праксе.

За додатне информације можете нас контактирати радним данима на mail praksa@eps.rs

Семинар из астрономије и астрофизике, 8. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 8. маја 2018, у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: проф. др Зоран Живковић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ПРВИ КОНТАКТ И ПУТОВАЊА КРОЗ ВРЕМЕ: ИЗАБРАНИ ЕСЕЈИ И КРАТКЕ ПРИЧЕ

Апстракт: Зоран Живковић, писац и редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, један је од најпревођенијих савремених српских писаца, више пута награђиван за допринос фантастичкој књижевности.

На овом предавању представиће своја дела, надахнута астрономским мотивима, која су увршћена у књигу „First Contact and Time Travel: Selected Essays and Short Stories“, а коју на јесен објављује угледни научни издавач Springer.

После предавања, предавач ће радо одговарати на питања публике.

Crater VFX Training Center – Open Day 2018

craterПозивамо вас у суботу 12. маја 2018. године од 12h до 20:30h на догађај „Open Day 2018“ у оквиру Crater Студија и Crater VFX Training Центра, који прати серија предавања и радионица. Улаз је бесплатан.
Адреса: Crater VFX Training Center, Книћанинова 3, Београд

Програм:

12-13h Костадин Мартић, Lead character animator, Spring Onion Studio, SR

Уметнички и технички приступ анимацији

13:15-14:15h Martin Mayer, Head of Creative Specialists, Foundry, UK

What is NEW in Modo 12 and Mari 4.x (present new features in Foundry product lineup)

14:30-15:00h Лазар Качаревић, Illustrator/Concept artist, SR

3D у служби концепт дизајна за филмове и видео игре – Modo (Нови трендови у дизајну – 3D и рендеринг као нови стандард у свету 2D концепт дизајна и илустрације)

15:10-15:30 Andrew Brassington, Head of Strategic Projects, Escape Studios, UK

Working in VFX (An overview of the types of jobs available in VFX with a particular emphasis on the London based studios and how to start a career)

16:30-17:30 Hristo Velev, Founder, Bottleship, BG

Bottleship – smash and go! (Hristo Velev will take you on the thrill ride that forming Bottleship took him on! Ups and downs, joys and hardships, hard work and harder parties!)

17:45-18:10h Primer Studio, SR

Ederlezi Rising VFX break down I

18:20-18:45h Fried, SR

Ederlezi Rising VFX break down II

19-20:30 пројекција филма Ederlezi Rising

Одељење за математику, 9. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 9. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова. У питању је заједнички састанак са Одељењем за механику.

Предавач: Слободан Вујошевић, Универзитет у Подгорици

Наслов предавања: МАТЕМАТИЧКА ФЕНОМЕНОЛОГИЈА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

Апстракт: У двадесетак расправа које је објављивао током читаве професорске каријере, Михаило Петровић је сасвим самостално и без ослањања на друге изворе и узоре засновао науку коју је назвао математичком феноменологијом. Тврдио је да се ради о једном облику филозофије природе у оквиру које могу да се заснују све друге науке. Биће изложене главне филозофске претпоставке те науке и сагледане у светлу одговарајућих резултата савремене логике и филозофије науке.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 8. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 8. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Бошко Јовановић, Математички факултет, Универзитет у Београда

Наслов предавања: МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС И СРПСКА ПРИМЕЊЕНА МАТЕМАТИКА

Апстракт: У раду ће бити приказане везе између Михаила Петровића, његових учитеља и претходника као и његових ученика и наследника. Посебна пажња ће бити посвећена доприносу Михаила Петровића и његових наследника примењеној математици.