Месечне архиве: март 2018

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 29. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 29. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Срђан Вукмировић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ПРОЈЕКТНО ЕКВИВАЛЕНТНЕ МЕТРИКЕ НА ЛИЈЕВИМ ГРУПАМА

Апстракт: На предавању ће бити представљени резултати заједничког рада са Т. Шукиловић и Н. Бокан. Метрике на многострукости су пројективно еквивалентне ако имају исти скуп непараметризованих геодезијских линија. Класификација таквих метрика је у Римановом случају дао Леви-Цивита пре више од једног века. У псеудо-Римановом случају локална класификација је добијена тек последњих година, али су многи проблеми везани за пројективно еквивалентне метрике и даље актуелни. Специјална класа пројективно еквивалентних метрика су афино еквивалентне метрике, тј. метрике које имају исту Леви-Цивита повезаност.

На предавању ће бити доказана чињеница да су сваке две пројективно еквивалентне метрике на хомогеном простору (а специјално и лево-инваријантне метрике на Лијевој групи) обавезно и афино еквивалентне. Осим тога, биће приказан алгоритам за налажење свих пројективно еквивалентних лево-инваријантних метрика датој метрици, као и одговарајући примери.

TNation организује JavaScript курс

tnationКомпанија TNation  организује основни курс JavaScript-а у оквиру TNation Akademije. Уколико сте на завршној години студија, и желите да научите више, стичете могућност за бесплатно похађање овог курса. Нудимо Вам основна знања из области JavaScript-а, као и рад са jQuery библиотеком и Backbone.js фрејмворком, на практичним примерима, у пријатној атмосфери и стучним предавачем. Број места је ограничен. Почетак курса се очекује крајем априла 2018. Више информација о курсу и пријаве на: office@tnationakademija.com.

ЈКП Инфостан технологије – програмер

ЈКП Инфостан технологије запошљава програмере. Пожељно је поседовање знања из неке од наведених области, али не нужно свих.

Квалификације:

– Искуство у ASP.NET развоју,
– Искуство у миграцији база података,
– Пројектовање, развој и програмирање апликација коришћењем следећих језика и технологија: C#, ASP.NET, XML, CSS, HTML, Bootstrap, .NET, WebServices, JavaScript, Team Foundation Server, Clarion for windows, AB Suite
– Добро знање програмирања на различитим оперативним системима и платформама
– Искуство са Oracle и MS SQL базама података.
– Искуство у функционалном тестирању, не-функционалном тестирању, тестирању јединичних тестова, интеграцији тестирања, отклањању грешака уз коришћење и примену процеса и алата за оклањање грешака
– Пожељно сертификат за развој апликација (Application Developer Certification), Мастер (Master’s Degree), алтернатива: студенти – апсолвенти.

Заинтересовани кандитати треба да доставе CV на електронску адресу: sinisa.mladenovic@infostan.rs

SEDECOM Solutions – Плаћена пракса

SEDECOM Solutions d.o.o. је компанија основана немачким капиталом са седиштем у Београду. Бавимо се израдом софтверских решења из области мобилне и фиксне телефоније.

Уколико си студент/студентица завршне године основних или мастер студија на Математичком факултету или си већ завршио студије, а заинтересован/заинтересована си да учествујеш на занимљивом пројекту из области OCR/ML, пријави се!

Контакт подаци:

SEDECOM Solutions d.o.o.
Телефон: 011/4281119
Мобилни: 063/842-85-96
Email: drazen.kozic@sedecom.rs
WWW: www.sedecom.rs

Семинар за рачунарство и примењену математику, 27. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: др Слободан Бабић, Дунав осигурање

Наслов предавања: МЕТОДОЛОГИЈА КРИТИЧНИХ ПОСЛОВНИХ РЕСУРСА (CBR) ЗА УСПОСТАВЉАНЈЕ СИСТЕМА УПРАВЉАЊА КОНТИНУИТЕТОМ ПОСЛОВАЊА ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Апстракт: У предавању је приказана методологија за увођење система за управљање континуитетом пословања, која је погодна за примену у великим предузећима у земљама у развоју, као и поступак његовог увођења. Развијена методологија базирана је на разумевању критичних пословних процеса и ресурса потребних за обављање критичних пословних активности. CBR методологија је базирана на стандардима, стандарду ИСО22301 и оригиналном проширењу стандардом ИСО15944-4 по коме као догађај подразумевамо немогућност обављања пословног процеса услед недоступности одређеног критичног пословног ресурса који изводи пословни субјект. CBR методологија узима у обзир да је могуће изводити пословни процес без обзира на амбијенталне услове, уколико су сви пословни ресурси потребни за обављање посла доступни. Као импликација, на основу методологије CBR, могуће је издвојити и скупове ризика над критичним пословним ресурсима. Препознатим ризицима над критичним пословним ресурсима је могуће управљати у случају појава које угрожавају пословне процесе.

КГТА семинар, 27. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. марта 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Банислав Првуловић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СВОЈСТВО ФИКСНЕ ТАЧКЕ ЗА ГРАСМАНОВЕ МНОГОСТРУКОСТИ (наставак)

Апстракт: На овом предавању ће бити разматрано питање које Грасманове многострукости (како реалне, тако и комплексне и кватернионске) имају својство фиксне тачке. Биће дат преглед до сада добијених резултата на ову тему. У већини случајева у којима је добијен потврдан одговор на ово питање, то је урађено (потпуним или делимичним) класификовањем ендоморфизама кохомолошке алгебре одговарајућег Грасманијана. Овај проблем класификације јесте и сам по себи интересантан и, по свему судећи, још увек отворен.

*GameUp 2018*

MadHeadЧетврто издање GameUp догађаја одржаће се 31. марта у Југословенској кинотеци. GameUp је догађај посвећен локалној и регионалној гаме девелопмент заједници, с циљем упознавања и умрежавања професионалаца, ентузијаста и љубитеља видео игара, као и унапређења гејминга као професионалне и растуће области у регији. Током претходне 3 године, 50 тимова представило је своје игре пред више од 2500 посетилаца; 15 предавача поделило је своје знање, а веће домаће компаније промовисале су своја остварења.

Како је било на прошлогодишњем ГамеУп-у, погледајте овде: https://www.youtube.com/watch?v=4HPjaP8Qr50&t=62s

Уколико желите да постанете гаме дев професионалац, пријављивањем на Portfolio reviews имате прилику да упознате представнике домаћих компанија, представите им свој портфолио и кроз разговор са њима сазнате више о отвореним позицијама, али и о начинима унапређења својих вештина.

eFront is looking for Financial Software Support Consultant

eFront is a leading software provider of end-to-end solutions dedicated to the financial industry. We are looking for Financial Software Support Consultant for FrontInvest – Belgrade

The position: Support Consultant has a role consisting in assisting and interfacing with our clients, based on a blended technical and business skillset and works closely with other eFront colleagues, mainly: BI developers and team leaders. This position requires working in shifts.

Your main responsibilities will be:
· Provide qualitative analysis of client’s needs and evaluate the feasibility of their requirements
· Keep regular contacts with customers and fully understand their needs and business background
· Perform user training and support solution demonstrations and presentations

Required skills:
· Full professional proficiency in written and spoken English
· Basic knowledge of VB.net or VBA or SQL or JavaScript languages
· Strong analytical and reasoning skills, self-starter, flexible, dynamic and enthusiastic
· Minimum 2 years of similar work experience

Additional skills appreciated:
· Knowledge of French language would be considered an advantage
· Experience with VB.net , VBA, SQL, or JavaScript languages.

For more details, please look at:
https://jobs.lever.co/efront/06819c65-8cff-4073-9839-fe6003568291?lever-source=infostud

Тимско такмичење у програмирању „Бабл кап“, пријава до 28.04.2018.

„Bubble Cup“ је тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака, које је осмислио Развојни центар компаније Microsoft у Србији још 2008. године.

Циљ овог такмичења је популаризација програмирања међу младима, привлачење талентованих младих програмера из земље и региона, и промовисање тимског рада.

„Bubble Cup“ такмичење организује се у неколико фаза.

Након регистрације на интернет порталу www.bubblecup.org (регистрација је могућа од 26.03. до 28.04. (23:59)) организују се квалификације у две онлајн рунде.

Током квалификација постојаће две дивизије:

а.. Premier League – дивизија отворена за универзитетске и средњошколске тимове који испуњавају неопходне услове.

б.. Rising Stars – дивизија отворена само за средње школе из Србије које испуњавају неопходне услове.

1.. Квалификације – две онлајн рунде
1.. прва онлајн рунда од 1. до 25.04.2018.
2.. друга онлајн рунда од 1. до 25.05.2018.
Током ове две рунде потребно је да такмичари реше одређени број задатака. Најбољи тимови средњошколаца и студената, према јасно дефинисаним критеријумима, постају финалисти овог такмичења.

2.. Финале у Београду.

Финале „Bubble Cup“ такмичења организује се сваке године у септембру у Београду.

За детаље у вези са правилима такмичења заинтересовани информације могу добити на интернет порталу www.bubblecup.org, на имејл адреси bubble@bubblecup.org или преко Facebook стране такмичења: www.facebook.com/BubbleCupCompetition.

Конкурс за размену студената у области ИТ у оквиру Еразмус+ програма: Универзитет Балеарских острва (Шпанија, Палма де Мајорка)

Подсећамо вас да је отворен конкурс за мобилност студента основних и докторских студија Универзитета у Београду на Универзитету Балеарских острва на Палми де Мајорка, Шпанија, у оквиру Еразмус+ КА1 програма.
Студентске мобилности су у периоду од 6 месеци (основне) и 12 месеци (докторске студије), за област 061 Information and Communication Technologies (ICTs).

Крај пријаве за стипендију је Април 15, 2018 14:00h.

Линкови на студијске програме Универзитета Балеарских острва, понуђене Универзитету у Београду, за сарадњу у оквиру Ерасмус+ КА1 програма, су:

А) Основне студије:
-Computer Engineering:  http://www.uib.eu/study/grau/informatica/GIN2-P/
-Industrial Engineering: http://www.uib.eu/study/grau/industrial/GEEI-P/
-Telematics
 Engineering: http://www.uib.eu/study/grau/telematica/GTTT-P/

Ц) Докторске студије:
– Electronic Engineering: http://www.uib.eu/study/doctorat/TEEL/
– Information & Communications Technology:
http://www.uib.eu/study/doctorat/TTIN/

Детаљи о позиву, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на
платформи МОБИОН (http://mobion.bg.ac.rs).

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве
маилом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета,
Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

Отворен Еразмус+ КА1 конкурс за размену студената са Универзитетом Middlesex, United Kingdom

Обавештавамо Вас да је, на основу Интеринституционалног споразума потписаног у оквиру Ерасмус+ КА 1 програма између Универзитета у Београду и Универзитета Middlesex University (United Kingdom), отворен конкурс за пријаву за програм мобилности Outgoing student на Middlesex University, (United Kingdom).

Датум почетка пријаве кандидата: 20.03.2018. у 10:00

Рок за пријаву кандидата истиче: 04.04.2018. у 12:00

Детаљи о позиву, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на платформи МОБИОН (http://mobion.bg.ac.rs).

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве маилом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 22. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 22. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Марко Стошић

Наслов предавања: ЧВОРОВИ, КВИВЕРИ И ПРИМЕНЕ

Апстракт: Главна тема овог предавања биће тзв. кореспонденција између чворова и квивера (усмерених графова), којом се датом чвору придружује квивер на такав начин да се БПС инваријанте чворова поклапају са мотивичним Доналдсон-Томас инваријантама квивера. Иако ова кореспонденција укључује веома софистициране инваријанте и технике, сама веза је веома директна и експлицитна. Овај пројекат је започет у сарадњи са П. Кучарским, М.Рајнекеом и П. Сулковским, и прва идеја/циљ је била да се објасне неке од важних хипотеза о особинама чворова. Међутим, испоставило се да ова кореспонденција отвара бројне нове правце и изненађујуће везе са разним областима математике и физике. Као пример, биће приказана веза са комбинаториком путева на целобројним решеткама — једним од класичних, основних проблема енумеративне и аналитичке комбинаторике — где смо добили потпуно нове експлицитне формуле за број таквих путања, користећи искључиво чворове, квивере и њихову везу (рад са М. Панфилом и П.
Сулковским).

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 22. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 22. марта 2018. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавач: проф. др Филип Марић

Наслов предавања: БРЗ ФОРМАЛНИ ДОКАЗ ЕРДОШ-СЕКЕРЕШОВЕ ХИПОТЕЗЕ ЗА КОНВЕКСНЕ ПОЛИГОНЕ СА НАЈВИШЕ 6 ТАЧАКА

Апстракт: Хипотеза коју су формулисали Клајн и Секереш 1932 (данас позната под именом „Ердош-Секерешова хипотеза“ или „Хипотеза са срећним крајем“) тврди за свако m>=3 сваки скуп који садржи 2m-2+1 тачку у општем положају (никоје три различите тачке нису колинеарне) садржи конвексни m-тоугао. Хипотеза је потврђена за свако m<=6. Случај m=6 су недавно решили Секереш и Петерс помоћу рачунарске претраге која је конзумирала „више од 3000 GHz часова“.

Описујемо доказ који је унапређен у неколико смерова. Помоћу промене репрезентације, разматрања симетрија и помоћу модерних САТ решавача, смањили смо време доказа на око само пола сата на обичном личном рачунару (тј. наш доказ захтева само око 1 GHz час). Такође, формализовали смо доказ у доказивачу Isabelle/HOL, што га чини много поузданијим.

Одељење за математику, 23. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 23. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Марко Ђикић, Природно-математички факултет, Универзитет у Нишу

Наслов предавања: ГЕОМЕТРИЈА ХИЛБЕРТОВИХ ПРОСТОРА И „СЛОЖНИ“ ОПЕРАТОРИ

Апстракт: Бесконачно-димензионални Хилбертови простори имају врло интуитивну геометрију, сличну геометрији Еуклидског простора. Ипак, та геометрија се често врло непријатно разликује од оне на коју смо навикли. У првом делу предавања видећемо неке интересантне примере ове појаве. Обратићемо пажњу на потпросторе Хилбертовог простора, пројекције на њих, углове међу њима и на питање о затворености суме потпростора. У другом делу предавања приказаћемо један (нови?) проблем у овом класичном маниру. Наиме, питамо се у ком случају два непрекидна оператора, дефинисана на различитим потпросторима истог Хилбертовог простора, дозвољавају истовремену непрекидну екстензију на читав простор. У решавању тог проблема проћи ћемо кроз неке фолклорне резултате теорије оператора, а видећемо и зашто нам је овај проблем важан, то јест, на која питања смо успели да одговоримо његовим решавањем.

Одељење за механику 21. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 21. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Александар Ћоћић, Машински факултет, Београд

Наслов предавања: МОДЕЛИРАЊЕ И ПРОРАЧУН УЗГОНСКОГ СТРУЈАЊА ВАЗДУХА У СОЛАРНИМ ТОРЊЕВИМА

Апстракт: Системи за производњу електричне енергије коришћењем енергије Сунца су предмет многих истраживања у последњим деценијама. Један од принципијелно најједноставнијих система су такозвани соларни торњеви (SCPP – solar chimney power plant или SUT – solar updraft power). Ови системи се састоје из три основна елемента: колектора, турбина и торња. Загревање ваздуха у колектору, направљеном од транспарентног материјала, путем Сунчеве енергије, узрокује његово струјање кроз постројење. Ваздух прво струји радијално кроз колектор, и потом вертикално навише кроз торањ, који се налази у средишту колектора. У основи торња се налазе ветротурбине помоћу којих се производи електрична енергија. У овом раду се врши моделирање и прорачун струјања ваздуха кроз овакву соларну електрану. Основне претпоставке у моделу су да је струјање стационарно, стишљиво и једнодимензијско. Валидација модела је извршена поређењем добијених резултата са експерименталним резултатима измереним на соларној електрани овог типа направљеној у Манзанаресу. Такође, извршена је и анализа карактеристичних бездимензијских параметара где је потврђено да једино електране великих размера имају задовољавајућу ефикасност. Додатно, извршена је и допунска анализа система нелинеарних диференцијалних једначина које описују струјање кроз сам торањ, и при томе је и разматран општи случај промењивог попречног пресека. Пертурбационом анализом, коришћењем Рејли-Јанценовог развоја, добијено је аналитичко решење полазног система једначина.

Семинар из астрономије и астрофизике, 20. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. марта 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Виктор Радовић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОРТАЛ ЗА АНАЛИЗУ ФАМИЛИЈА АСТЕРОИДА

Апстракт: Веб портал за анализу фамилија астероида (Asteroids Family
Portal – AFP) је интерактивни портал који на једном месту обједињује велики број различитих података везаних за фамилије астероида, као и алате који омогућавају њихову анализу и визуелно представљање. У оквиру портала омогућена је примена методе хијерархијског груписања која се користи за идентификацију чланова фамилија астероида, идентификација уљеза, добијање расположивих физицких података о астероидима, каталози сопствених елемената итд. У овом предавању ће бити објашњен значај портала, имплементирани алати као и алгоритми по којима они функционишу. На крају ће бити дат кратак преглед даљег развоја портала.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 20. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Ђорђе Недић, Природно-математички факултет, Универзитет у Крагујевцу

Наслов предавања: MUSCLE MODELLING AT MOLECULAR LEVEL – MUscleSImulationCOde

Апстракт: For applications in biomechanics and biomedical engineering, a simulation model is often needed to  understand and explain the mechanical properties and functional behaviours of the muscle. For this purpose, a great variety of muscle models has been created over the years, differing in intended application, mathematical complexity, level of physiological structures considered, and fidelity to biological behaviour. Up to the author’s knowledge, regardless of great efforts in the area of muscle modelling in past few decades, a comprehensive, modular and scalable software platform for micromechanical muscle modelling has not yet been developed. In this work, a computational platform MUSICO (MUscleSImulationCOde) for modelling realistic sarcomeric system is described. It has been developed with the aim to simulate a wide variety of experimental muscle behaviour. The platform offers a modular program structure that allows extension and replacement of any part of sarcomeric system (calcium activation, cross-bridge cycle, sarcomere geometry, etc.).

КГТА семинар, 20. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. марта 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Банислав Првуловић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СВОЈСТВО ФИКСНЕ ТАЧКЕ ЗА ГРАСМАНОВЕ МНОГОСТРУКОСТИ

Апстракт: На овом предавању ће бити разматрано питање које Грасманове многострукости (како реалне, тако и комплексне и кватернионске) имају својство фиксне тачке. Биће дат преглед до сада добијених резултата на ову тему. У већини случајева у којима је добијен потврдан одговор на ово питање, то је урађено (потпуним или делимичним) класификовањем ендоморфизама кохомолошке алгебре одговарајућег Грасманијана. Овај проблем класификације јесте и сам по себи интересантан и, по свему судећи, још увек отворен.

Comtrade IT sales internship програм

comtradeРазумеш се у информационе технологије? Добро се сналазиш у тимском раду? Желиш да примениш знање са факултета, а не видиш себе као програмера? Comtrade ти нуди сјајну каријеру у продаји IT решења, али прво мораш да стекнеш искуство.

Ако си студент завршне године или си на мастер студијама, пријави се за наш IT sales internship програм, који траје од 7.- 18. маја. Види како то изгледа у највећој регионалној IT компанији, упознај се са правим примерима из праксе, стекни презентационе и продајне вештине.

Узми ствар у своје руке, пошаљи пријаву на internship@comtrade.com до 15. априла.

Летња школа из теорије бројева за студенте основних и мастер студија, Connecticut Summer School, May 28th to June 3rd, 2018

The Connecticut Summer School in Number Theory will take place at UConn during Monday, May 28th to Sunday, June 3rd, 2018, organized by Jennifer Balakrishnan, Keith Conrad, Alvaro Lozano-Robledo, and Liang Xiao.

There are two components:

Summer School (May 28th – June 1st) in number theory for advanced undergraduates and beginning graduate students.

Research Conference (June 1st – June 3rd) on arithmetic geometry and number theory.

This conference is funded by the National Science Foundation, the National Security Agency, the Number Theory Foundation, and UConn.

For more details, please look at https://ctnt-summer.math.uconn.edu/

If your questions are not answered there, please email the organizers at ctntsummer@uconn.edu.