Месечне архиве: фебруар 2018

Стипендиjски програм РТ-РК

rt-rk-bigКомпанија РТ-РК студентима завршних година рачунарства и информатике нуди могућност подршке у изради мастер, односно истраживачког рада. Очекују вас следеће погодности:

– Подршка инжењера ментора
– Стипендија
– Место за обуку у просторијама РТ-РК у Београду
– Могућност коришћења савремене опреме и алата
– Могућност похађања интерно организованих стручних курсева
– Коришћење повластица запослених у РТ-РК (спортске, забавне и културне активности)

Више детаља можете погледати на следећем линку:
http://www.rt-rk.com/images/stories/careers/Brosura_RT-RK_radovi_BG.pdf.

Све заинтересоване позивамо да пошаљу своје пријаве или потенцијална питања на мejл: jobs@rt-rk.com.

Женске приче о IT-у

mdcsРазвојни центар компаније Мајкрософт у Србији са великим задовољством позива све заинтересоване студенткиње Вашег факултета да се пријаве на догађај „Женске приче о IT-у“, који се традиционално организује пету годину за редом, поводом међународног Дана жена у ICT-у.

Догађај „Женске приче о IT-у“ одржаће се у петак, 9. марта 2018. године од 10:00 до 18:00, у Развојном центру Мајкрософта у Србији. Током целодневног програма студенткиње ће имати прилику да кроз интерактивне радионице сазнају више о могућностима које нуди каријера у IT сфери, о улози жена у IT-у, добити одговор на питање шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији, као и да сазнају више о пројектима Развојног центра Мајкрософта у Србији.

Пријаве су отворене до 25. фебруара 2018, на: caskanje.mdcs.rs.

Број места је ограничен.

JavaScript Engineer — SpiceFactory

SpiceFactory is in the business of creating hottest software products, focused on user experience and engineering perfection. Our services are growing constantly, so we need you to nurture that growth.

Here’s what you should know:

• React, React Native, Node and functional programming

• Work on relational and noSQL bases

• Experience with serverless systems

• Understanding of user-interface and software value to users

Here’s what is most important: You are ready to dedicate your time to solving problems in the most efficient way. You share, care and improve yourself and those around you.

See more at: spicefactory.co/careers or apply at: jobs@spfr.co.

TNation запошљава програмере

tnationИнтересују вас технологије Angular2+, React, Node, Vue, стицање нових знања, искустава као и могућност развоја ваше каријере? Уколико сте на завршној години студија, вредно учили и добро савладали JavaScript и желите још много тога да научите, онда смо ми права компанија за ваше прво радно искуство. Својом преданошћу и квалитетом рада оправдали смо поверење наших клијената, а у прилог томе говори наш константан раст и број успешно завршених, али и нових пројеката. Сада започињемо вишегодишњи пројекат са признатом израелском компанијом и желимо да пружимо шансу младим и амбициозним програмерима.

Уколико желите да постанете део нашег тима, на занимљивом пројекту, са атрактивним технологијама, пријавите се на: prijave@tnation.eu.

Семинар из астрономије и астрофизике, 13. фебруар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. фебруара 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 17 часова. На Семинару ће бити презентовани пројекти полазника семинара астрономије у Петници.

Теме и предавачи:
1. Нумеричко испитивање плимског загревања Енцелада (предавач: Илија Анастасијевић, ментори: Андрија Костић, Матија Ћук)
2. Моделовање и анализа гравитационих таласа при адијабатском кружењу црне рупе око супермасивне црне рупе (предавач: Лука Јевтовић, ментори: Матеја Бошковић, Александра Арсовски)
3. Теоријска анализа настанка пречаге код спиралних галаксија услед блиског пролаза две галаксије (предавач: Матија Додовић, ментор: Станислав Милошевић)
4. DSLR фотометрија променљиве звезде V2455 Cyg (предавач: Сава Јевтић, ментори: Лазар Живадиновић, Душан Павловић)
5. Посматрање и анализа криве сјаја транзита егзопланете (предавач: Јелена Шпегар, ментори: Стеван Голубовић, Иван Милић, Николина Милановић)
6. Утицај атмосфере на настањивост планета (предавач: Лука Булаја, ментори Ивана Беслић, Сања Михајловић)
7. Симулација настанка галаксија са поларним прстеном (предавач: Данило Ристић, ментори: Немања Мартиновић, Петар Шаулић)
8. Моделовање и анализа криве сјаја цефеиде са егзопланетом (предавачи: Никола Савић, Божидар Обрадовић, Филип Херчек, ментор: Душан Вукадиновић)

КГТА семинар, 13. фебруар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. фебруара 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: МЕТРИЧКА ТЕОРИЈА КОНВЕКСНИХ ПОЛИТОПА – II део

Апстракт: Метричка својства политопа су везана за њихову конкретну реализацију у еуклидском простору за разлику од комбинаторних где је политопапстрактни комбинаторни објект (посет страна). Биће приказан метод (А. Постников) за израчунавање запремине општег асоциедра који се базира на формулама Бриона и Хованског-Пухликова.

Напомена: Асколд Ховански (један од водећих руских и светских математичара), биће гост на 14 Српском математичком конгресу (Крагујевац, 16-19 мај 2018). Ово је друго предавање у коме се дискутују неке од тема у којима је Ховански дао највећи допринос. Предавање је релеватно и за општу теорију нестоедара (паралелних пертурбација асоциедара).

Kонкурс за доделу награде за професионалну изврсност „Предводник/Предводница“, Удружење Фулбрајтових стипендиста Србије, пријава до 19.03.2018.

Удружење Фулбрајтових стипендиста Србије, већ трећу годину, расписује конкурс за доделу награде за професионалну изврсност „Предводник/Предводница“ 2018. Награда се додељује за изузетно научно или професионално достигнуће или оно које је допринело некој позитивној друштвеној промени током 2017. године, у Србији или свету. Конкурс је отворен до понедељка, 19. марта 2018. године.

Кандидати за награду могу бити сви који имају држављанство Србије, могу бити кандидовани индивидуално, или као група која дели заслуге. Награда се додељује за изузетно научно или професионално достигнуће или оно које је допринело некој позитивној друштвеној промени током 2017. године, у Србији или свету.

Награда се не додељује правним лицима (организацијама, факултетима, институтима, фирмама, и сл.), већ искључиво појединцима или групи појединаца који деле заслуге.

Основни критеријуми или мерила за доделу награде су новина и оригиналност достигнућа за науку и истраживање, утицај на развој научноистраживачке и професионалне делатности, признатост и препознатљивост достигнућа у научноистраживачкој или професионалној заједници, исказано лидерство, алтруизам, позитиван утицај достигућа на друштво у целини, актуелност и остварљивост промене у професији или друштву коју достигнуће доноси, као и у коликој мери оно мотивише друге на деловање и стваралаштво.

http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=865

Округли сто ДИС, 20.02.2018.

Друштво за информатику Србије организује Округли сто у четвртак 20. фебруара 2018. у 18.00 у згради Машинског факултета у Београду, улица Краљице Марије 16, сала 221.

Модератор: Зоран Станојевић, РТС
Пријава на http://meetu.ps/e/DQQbS/zdzNp/f

Београђанин у жижи информатичке револуције

Како је докторат на Универзитету Карнеги Мелон решио проблем поузданог читања записа на хард-дисковима и зашто је било потребно седам година судске борбе да индустрија тај патент призна

Др Александар Кавчић, Карнеги Мелон Универзитет

Цео текст на:
http://www.politika.rs/sr/clanak/384534/Beogradanin-u-zizi-informaticke-revolucije

Републички завод за статистику запошљава

Републичком заводу за статистику потребан дипломирани математичар, апсолвент или студент завршне године за посао програмера у VB.Net-у са SQL Server базом података. Искуство није неопходно. Обезбеђена комплетна обука. Заинтересовани кандидати треба да пошаљу биографију на mirjana.stankovic@stat.gov.rs

Нови конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да су 1. фебруара 2018. отворени нови конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1 са више универзитета у Немачкој, Аустрији, Хрватској и Словенији.

Сви отворени конкурси, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на платформи МОБИОН (http://mobion.bg.ac.rs), у делу Отворени позиви (https://mobion.bg.ac.rs/opencalls).

Информације о неопходној документацији за пријаву могу се наћи на страни http://mobion.bg.ac.rs/howtoapply/requireddocuments. Сви кандидати треба да се пријаве на Мобион платформу где се и подноси неопходна документација у електронском облику.

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве маилом кооординаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs). Колеге из редова наставног и ненаставног особља, које су заинтересоване за неки од конкурса, могу се такође обратити координаторима за помоћ и питања у вези са пријавом.

Саветујемо кандидате који желе да конкуршу за размену да не започињу процес пријаве пре прикупљања неопходне документације. На мобион платформи постоји велики број непотпуних, односно недовршених пријава са Математичког факултета

КГТА семинар, 6. фебруар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 6. фебруара 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: МЕТРИЧКА ТЕОРИЈА КОНВЕКСНИХ ПОЛИТОПА – I део (Брионова формула и волумен општег асоциедра)
Апстракт: Метричка својства политопа су везана за њихову конкретну реализацију у еуклидском простору за разлику од комбинаторних где је политоп
апстрактни комбинаторни објект (посет страна). Биће приказан метод (А. Постников) за израчунавање запремине општег асоциедра који се базира на формулама Бриона и Хованског-Пухликова.

Напомена: Асколд Ховански (један од водећих руских и светских математичара), биће гост на 14 Српском математичком конгресу (Крагујевац, 16-19 мај 2018). Ово је прво од предавања у коме се дискутују неке од тема у којима је Ховански дао највећи допринос. Предавање је релеватно и за општу теорију нестоедара (паралелних пертурбација асоциедара).

Семинар машинског учења у Петници (PSI:ML), пријаве до 01.03.2018

Microsoft развојни центар у Србији позива све заинтересоване студенте да се пријаве на семинар машинског учења у Петници (PSI:ML).

Пријаве су отворене до 1. марта на: http://psiml.petlja.org/

Семинар машинског учења „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) одржаће се од 22. до 31. јула у Петници, а намењен је пре свега студентима завршних година основних, као и студентима постдипломских студија техничког и математичког усмерења.

Предавачи су експерти у области машинског учења, са искуством у индустрији и академији.

Током семинара, учесници ће имати прилике да се, кроз интензивна целодневна предавања и радионице упознају са основама машинског учења и да унапреде своје знање кроз теоријиски и практични рад. Други део семинара подразумева рад на групним или индивидуалним пројектима на предложену или самоиницијативно одабрани тему. Током пројеката, сваком од учесника биће додељен ментор који је стручњак у конкретној области.

Сви детаљи о процесу пријављивања доступни су на: http://psiml.petnica.rs/apply.php

Сви детаљи у вези са семинаром.