Месечне архиве: октобар 2017

Путујући студентски сајам 2017. Београд, Нови Сад, 1-2.11.2017.

Одаберите Француску и почните већ сада да се припремате за следећу универзитетску годину!

У сарадњи са Campus France, француском агенцијом која се бави промоцијом француског високог школства, као и мобилношћу и пријемом иностраних студената, Универзитет из Новог Сада Француски институт у Србији, организују осми “Путујући студентски сајам“.

http://www.institutfrancais.rs/putujuci-studentski-sajam-2017/

Осми симпозијум Математика и примене, 17-18.11.2017.

VIII симпозијум “Математика и примене” – национални скуп са међународним учешћем, одржаће се 17. и 18. новембра 2017. у организацији Математичког факултета Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности (САНУ).

Свечано отварање и предавања одржаће се у петак 17. новембра у свечаној сали Општине Стари град (Македонска 42), док ће се у суботу 18. новембра, предавања одржавати у просторијама Математичког факултета, Студентски трг 16/IV.

Са задовољством Вас позивамо да учествујете на VIII Симпозијуму „Математика и примене“.

http://alas.matf.bg.ac.rs/~konferencija/

Рок за слање апстраката је 5. новембар 2017.

ИТ пракса у фирми Enjoy.ing

Од 1.12.2017. креће нови циклус Јава праксе у компанији Enjoy.ing

Потребне квалификације:

  • Студенти завршних година основних или мастер студија (ИТ усмерења)
  • Максимално 4 испита до краја студија
  • Знање објектно оријентисаног програмирања и Јава програмског језика
  • Знање енглеског језика
  • Без радног искуства

Заинтересовани могу послати свој CV на енглеском језику на internship@enjoying.rs до 12.11.2017.

Више информација у линку огласа.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 2. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 2. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Маријана Бабић

Наслов предавања: LEFT INVARIANT GEOMETRY OF COMPLEX HYPERBOLIC SPACE

Апстракт: The purpose of this paper is to research the geometry of complex hyperbolic space as a Lie group. We give a complete classification of the left invariant Riemannian metrics on CHn up to automorphisms. In the case of complex hyperbolic plane CH2, we give a classification of all Hermitian, left invariant complex structures with respect to these metrics. We show that the only Kahler structure on CH2 is the standard one. Finally, we examine the geometry of CH2 equipped with the left invariant metrics: curvature properties, self-duality and holonomy.

Напомена: У питању је заједнички рад са Срђаном Вукмировићем и Андријаном Декић. Биће представљен део о аутоморфизмима група и класификацији метрика, а Андријана Декић ће на на следећем састанку Семинара говорити о комплексним структурама.

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 2. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 2. новембра 2017, у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Дејан Ковачевић, генерални директор Дирекције за информационо-комуникационе технологије Народне банке Србије

Наслов предавања: CYBER БЕЗБЕДНОСТ – ПРЕТЊЕ, ПРЕДВИЂАЊА И КАКО СЕ ОДБРАНИТИ

Апстракт: Cyber безбедност (Cyber security) представља заштиту информационо-комуникационих система од уништења или оштећења хардвера, софтвера или информација које се на њима налазе као и од нарушавања или злоупотребе сервиса које они пружају. Основне функције cyber безбедности су: идентификација добара, заштита добара, детекција инцидента, одговор на инцидент и опоравак система. То је континуирани процес који повезује информационо-комуникационе технологије, пословне процесе и људе. Како би одбрана била делотворна неопходно је штитити сваки део ИКТ система, подизати свест корисника по питању информационе безбедности, континуирано усавршавати администраторе ИКТ система, применити класификацију података и стварати оперативне тимове који ће бити у стању да брзо одговоре на сваку претњу.

Математички методи механике, 1. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 1. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: РИМАНОВЕ ПОВРШИ, ПРЕСЛИКАВАЊА, ДИФЕРЕНЦИЈАЛИ И ДИВИЗОРИ

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса „Алгебарске криве и примене у класичној механици“. Курс је намењен широком кругу слушалаца, укључујући студенте докторских, мастер и основних студија.

КГТА семинар, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: ПРИНЦИП ЛОКАЛИЗАЦИЈЕ У АЛГЕБРИ, ГЕОМЕТРИЈИ И ТОПОЛОГИЈИ

Апстракт: Локализују се прстенови, Абелове групе и модули, алгебарски варијетети, тополошки простори, па и целе категорије. У својој основи локализација је процес који опонаша конструкцију разломака, нпр. конструкцију прстена рационалних бројева из прстена целих бројева. Почећемо са разломцима а завршићемо са Бореловом конструкцијом у еквиваријатној кохомологији са применама.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Даниловић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: УНАПРЕЂЕЊЕ КОНСТРУКТИВНИХ ХЕУРИСТИКА ЗА ПРОБЛЕМЕ КОМБИНАТОРНЕ ОПТИМИЗАЦИЈЕ У ОПЕРАЦИОНОМ МЕНАЏМЕНТУ

Апстракт: Операциони менаџер користи скуп поступака чији је циљ да се послови ураде брже, јефтиније и квалитетније. Научници из области операционог менаџмента имају задатак да ови поступци буду изводљиви и практични. Скоро увек, менаџери покушавају да нешто оптимизују – или је то минимизација трошкова и потрошње енергије, или пак, максимизација профита, резултата, перформанси и ефикасности. Међутим, није увек могуће пронаћи оптимална решења. У пракси, менаџер мора да се задовољи суб-оптималним решењима, или чак, само са решењима која су допустива, задовољавајућа, робустна, и остварива у разумном времену. Оваква решења се добијају применама хеуристика, које могу бити конструктивне, хеуристике побољшања или хибридне. Предавање се односи на истраживање могућности за унапређење конструктивних хеуристика за НП-сложене проблеме комбинаторне оптимизације у операционом менаџменту. Представљен је нови генерализовани конструктивни алгоритам који омогућава да се разноврсне хеуристике формирају избором његових аргумената. Такође је уведено опште окружење за генерисање пермутација, које формира везу између енумерације пермутација и корака у конструктивним хеуристикама уметања. Предложен је скуп аргумената генерализованог алгоритма који омогућује паралелно праћење више парцијалних решења за време извршавања алгоритма. Могућности и предности генерализованог алгоритма су представљене кроз његову примену на проблем формирања ћелија у производним системима, проблем распореда производних ћелија и проблем редоследа послова у линији. Нови приступ даје решења која надмашују најбоље познате резултате из литературе.

„Круна успеха“, отворен конкурс за дипломце Београдског универзитета, 25.10 – 08.11.2017.

Породична фирма „Petite Geneve Petrović“, уз подршку Амбасаде Швајцарске федерације, већ 12. годину награђује најбоље дипломце Универзитета у Београду. За овогодишњу награду могу конкурисати сви дипломци који су, без понављања година студија, дипломирали у школској 2016/2017. години са просечном оценом вишом од 9,00 (основне или мастер студије).

Конкурс је отворен од 25.10. до 08.11.2017. године.

Кандидати треба да доставе следећа документа:
• Детаљну биографију
• Фотокопију дипломе и оверену потврду факултета о завршеним студијама
• Фотографију новијег датума

Све додатне информације могуће је пронаћи на званичном сајту www.krunauspeha.rs, путем телефона 011/367-47-72 или мејла krunauspeha@havas.rs сваког радног дана од 12 до 16 часова.

Одељење за математику, 27. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у петак, 27. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Jordan Stoyanov, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria; Newcastle University, United Kingdom

Наслов предавања: MOMENT DETERMINACY OF PROBABILITY DISTRIBUTIONS

Апстракт: We deal with distributions (or measures), one-dimensional or
multi-dimensional, with finite all moments. It is well-known that any such
a distribution is either uniquely determined by its moment (M-determinate)
or it is non-unique (M-indeterminate). This is the classical moment
problem originated in works by Chebyshev, Markov and Stieltjes. Well-known
are general conditions which are „iff“, but they cannot be checked. Thus
our discussion will be on easier and checkable conditions for either
uniqueness or non-uniqueness applied to probability distributions. The
emphasis will be on some recent developments such as:

1.Krein’s condition. Converse Krein’s condition and Lin’s condition.
2.Stieltjes classes for M-indeterminate distributions. Index of
dissimilarity.
3.Hardy’s condition. Multidimensional moment problem.
4.Rate of growth of the moments for (in)determinacy.

There will be results, some of them very new, hints for their proof,
examples and counterexamples, and also open questions.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: МирјанаЂјорић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОДМНОГОСТРУКОСТИ РЕАЛНЕ КОДИМЕНЗИЈЕ ДВА У КОМПЛЕКСНОМ ПРОЈЕКТИВНОМ ПРОСТОРУ

Апстракт: Биће приказане неке особине хиперповрши производа две непарно димензионе сфере, које омогућавају изучавање особина подмногострукости реалне кодимензије два у комплексном пројективном простору. Наиме, истакнута хиперповрш комплексног пројективног простора је $M_{p,q}^C$, која се дефинише као пројекција $\pi(S^{2p+1}\times S^{2q+1})$ производа две непарно-димензионе сфере $S^{2p+1}\times S^{2q+1}$ у јединичној сфери $S^{n+3}(1)$, при чему је $n=2p+2q$ и $\pi$ је Хопфово пресликавање $\pi: S^{n+3}\rightarrow {P}^\frac{n+2}{2}({\bf C})$. Биће изучаване и неке хиперповрши простора $M_{p,q}^C$.

Математички факултет на 62. Међународном сајму књига

Математички факултет ће се самостално представити на предстојећем Сајму образовања и наставних средстава на 62. Међународном сајму књига, у хали 2,  ниво Б.

Сајам траје од среде 25. до недеље 29. октобра, а радно време је од 10 до 20 сати.

Посетиоци ће бити у прилици да купе издања Математичког факултета, као и да разговарају са нашим представницима о студијским програмима, модулима, пријемном испиту, али и о осталим занимљивим темама.

Списак наших наслова са ценовником можете погледати овде.

На Сајму образовања одржава се и пратећи програм.

Позивамо вас да у делу пратећег програма, који је посвећен математици, присуствујете радионици To count or not to count и да чујете нешто више о
Факултету, и то у четвртак 26. октобра у 13 сати у хали 2б.

Добродошли на наш штанд на Београдском сајму у хали 2.
Све посетиоце очекују љубазне колеге и студенти Математичког факултета.

„Више не учим за испитивача и његове ћефове, већ за свој позив и
живот“
Милутин Миланковић („Циклуси и запис“, Opus solis, стр. 61)

Видимо се на Сајму!

Вероватносне логике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: проф. Миодраг Рашковић

Наслов предавања: О ЈЕДНОМ УСПЕЛОМ СУСРЕТУ ДВА РАЗЛИЧИТА ТИПА БЕСКОНАЧНОСТИ

Одељење за математику, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Наслов предавања: BOURGIN-YANG THEOREM AS A FINE VERSION OF THE BORSUK-ULAM THEOREM

Апстракт: Предавање покрива историју примена еквиваријатних тополошких метода од класичне Борсук-Уламове теореме до примена у комбинаторици, нелинеарној анализи и геометрији.

Математички методи механике, 25. октобар 2017.

Током зимског семестра 2017. године, семинар Математички методи механике организује специјални курс – Алгебарске криве и примене у класичној механици. Уводно предавање ће одржати Борислав Гајић 25. октобра 2017. Курс је намењен широком кругу слушалаца, укључујући студенте докторских, мастер и основних студија.

Састанци семинара одржавају се средом у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова. Више детаља о семинару може се наћи на http://www.mi.sanu.ac.rs/mmm/.

Семинар за механику, 25. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Михаило Чубривић, Институт за физику, Београд

Наслов предавања: ДИНАМИКА ЛЕКСОВИХ ПАРОВА, СУПЕРСИМЕТРИЈА И СОЛИТОНИ У НЕЛИНЕАРНИМ ШРЕДИНГЕРОВИМ ЈЕДНАЧИНАМА

Апстракт: Формулација нелинеарних парцијалних диференцијалних једначина на језику Лексових парова отвара пут ка тражењу солитонских решења и даје везу са интегралима кретања једначине. На предавању ћемо у уводном делу подсетити на неке класичне резултате из ове области, а затим ћемо показати како се ефективни Лексов Хамилтонијан узастопним канонским трансформацијама своди на стандардизовани облик на који се може применити метод инверзног расејања (и у случајевима где првобитни Лексов пар не даје одговор). Имитирајући метод убрзане конвергенције Колмогорова налази се критеријум за преживљавање солитона у присуству пертурбација (додатних чланова у једначини кретања). Солитонска решења одговарају Лексовим Хамилтонијанима са суперсиметричним спектром (и још неким ограничењима). Размотрићемо детаљно конкренте физичке системе где се овај формализам може применити, пре свега просторне солитоне у фоторефрактивној оптици.

Семинар из астрономије и астрофизике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач:  Lucio Crivellari, INAF – Osservatorio Astronomico di Trieste and Instituto de Astrofisica de Canarias

Наслов предавања: ALTERNATIVE REPRESENTATIONS OF THE RADIANT ENERGY TRANSPORT

Апстракт: In alternative to the representation of the electromagnetic field through the Maxwell’s equation and its propagation in terms of the corresponding wave equations, in this seminar we will consider a description based on the corpuscular theory of light. Such an approach leads to a picture analogous to that employed in fluid dynamics: the radiation field is assumed to consist of rays (photon beams) characterized by their energy and direction of propagation. The energy carried on by a ray is the fundamental observable of the transport process. Its quantitative representation by means of a suitable macroscopic quantity, namely the specific intensity of the radiation field, makes it possible to go beyond the ray picture and paves the way to a much more convenient mathematical formulation of radiative transfer (RT), widely used by astrophysicists.

The propagation of the radiation field through a material medium, for which we will adopt a semi-classical model based on the hypotheses of Planck, Bohr and Einstein, will be formulated as a kinetic (Boltzmann) equation that allows for the space-time evolution of the specific intensity of the radiation field. All the physical information, described at microscopic level by proper photon distribution functions, will be merged into a few macroscopic coefficients that characterized any specific RT equation.

Eventually, we will compare the description of the localization, energy balance and transport of radiant energy, as formulated in the Maxwell’s theory, with the macroscopic representation in terms of the specific intensity of the radiation field.

КГТА семинар, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Наслов предавања: REEB GRAPHS AND CRITICAL POINT THEORY

Апстракт: На предавању ће бити речи о применама идеја Морсове теорије у Примењеној и рачунарској топологији (компјутерској графици).

Семинар за рачунарство и примењену математику, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавачи: Јозеф Кратица, Вера Ковачевић-Вујчић, Мирјана Чангаловић

Наслов предавања: THE STRONG METRIC DIMENSION OF SOME GENERALIZED PETERSEN GRAPHS

Апстракт: In this paper the strong metric dimension of generalized Petersen graphs GP(n, 2) is considered. The exact value is determined  for the cases n = 4k and n = 4k + 2, while for n = 4k + 1 an upper  bound of the strong metric dimension is presented.

Конференција BIZIT 2017 – Природно дигитално, 01.11.2017.

На BIZITу вас очекују еминентни стручњаци из привреде и образовања који су припремили више од 30 презентација, панел дискусија и радионица.

BIZIT је добра прилика да упознате дигиталну економију као нову димензију пословања и да размените искуства са колегама. У прелепом амбијенту Клуба посланика биће довољно времена и за дружење.

Уколико се до сада нисте пријавили, то можете учини попуњавањем пријавног обрасца који се налази на сајту BIZIT-а. Пријавити се можете до уторка, 24. октобра до поноћи.

Сви котизовани учесници ће добити вредан котизациони сет и право за учествовање у наградној игри, са вредним наградним фондом.

Прелиминарна агенда BIZIT

За све додатне информације и договор око пријаве можете контактирати колегиницу Невенку Гашић, мејлом на адресу: nevenka@pcpress.rs