Месечне архиве: октобар 2017

Конференција BIZIT 2017 – Природно дигитално, 01.11.2017.

На BIZITу вас очекују еминентни стручњаци из привреде и образовања који су припремили више од 30 презентација, панел дискусија и радионица.

BIZIT је добра прилика да упознате дигиталну економију као нову димензију пословања и да размените искуства са колегама. У прелепом амбијенту Клуба посланика биће довољно времена и за дружење.

Уколико се до сада нисте пријавили, то можете учини попуњавањем пријавног обрасца који се налази на сајту BIZIT-а. Пријавити се можете до уторка, 24. октобра до поноћи.

Сви котизовани учесници ће добити вредан котизациони сет и право за учествовање у наградној игри, са вредним наградним фондом.

Прелиминарна агенда BIZIT

За све додатне информације и договор око пријаве можете контактирати колегиницу Невенку Гашић, мејлом на адресу: nevenka@pcpress.rs

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 19. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 19. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Мирјана Ђорић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОДМНОГОСТРУКОСТИ РЕАЛНЕ КОДИМЕНЗИЈЕ ДВА У КОМПЛЕКСНИМ ПРОСТОРНИМ ФОРМАМА

Апстракт: Биће приказани неки резултати о подмногострукостима кодимензије два које су смештене у комплексне просторне форме и које задовољавају алгебарски услов наметнут на две геометријске стуктуре: на структуру подмногострукости представљену другом основном формом и на ендоморфизам индукован скоро комплексном структуром амбијентног простора на тангентно раслојење подмногострукости.

Вероватносне логике, 17. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 17. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Ненад Б. Крџавац, University College Cork, Ireland

Наслов предавања: ПРИСТУП ПОДАЦИМА СМЕШТЕНИМ У БАЗАМА ПОДАТАКА ПРЕКО ВЕРОВАТНОСНИХ ОПИСНИХ ЛОГИКА

Апстракт: У излагању се дају основни појмови и принципи приступа подацима смештеним у базама података, преко једне класе вероватносних описних логика. Основна идеја је да се коњуктивни упит презаписује у формуле предикатског рачуна првог реда. База знања дате класе вероватносних описних логика се проширује незавнисним вероватносним догађајима. Током излагања се приказује и један пример приступа подацима смештним у базама података, а преко базе знања записане језиком дате класе описних логика.

Семинар за механику, 18. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 18. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Душан Арсеновић, Институт за физику, Београд

Наслов предавања: НЕОЧЕКИВАНО ПОЈАВЉИВАЊЕ ХАМИЛТОНОВЕ ДИНАМИКЕ У КВАНТНОЈ МЕХАНИЦИ

Апстракт: Формални опис класичне и квантне механике је веома различит. Математички објекти који служе за описивање стања у једној и другој теорији нису директно упоредиви. Ово је историјски довело до дискусија око интерпретације појмова који су уведени у квантној механици. Нуспроизвод тога је Бомова механика која је у формулацији и примени класичног типа, мада није у Хамилтоновој форми. Ипак постоји запис Шредингерове једначине у коме се
појављују фазне променљиве и Хамилтонова динамика.

КГТА семинар, 17. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 17. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Лука Милићевић

Наслов предавања: РОТОВА ТЕОРЕМА О АРИТМЕТИЧКИМ ПРОГРЕСИЈАМА – ИСТОРИЈАТ, ДОКАЗИ И НОВИ РЕЗУЛТАТИ

Апстракт: Ротова теорема о аритметичким прогресијама говори да у сваком густом подскупу бројева {1, 2, …, n} постоји аритметичка прогресија дужине 3. Ово је једна од централних теорема адитивне комбинаторике, која је инспирисала многе радове и нове резултате. У овом предавању биће представљено неколико доказа овог тврђења и биће речи о томе како су се оцене густине мењале кроз историју теореме.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 17. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 17. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Милић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: ПОБОЉШАЊЕ ОБЈЕКТНО-ОРИЈЕНТИСАНИХ СОФТВЕРСКИХ СИСТЕМА КОРИШЋЕЊЕМ СТАНДАРДА КВАЛИТЕТА СОФТВЕРА

Апстракт: Предмет истраживања је могућност побољшања објектно-оријентисаних софтверских система коришћењем стандарда квалитета софтвера. У истраживању је дат преглед различитих стандарда квалитета софтвера из области софтверског инжењерства, софтверских метрика и алата за статичку анализу квалитета софтвера који се оперативно користе у процесу евалуације квалитета софтвера. У циљу унапређења објектно-оријентисаних софтверских система идентификовани су различити механизми побољшања објектно-оријентисаних софтверских система (општи принципи пројектовања софтвера, принципи објектно-оријентисаног пројектовања софтвера, стратегије пројектовања софтвера, патерни пројектовања софтвера и методе развоја софтвера) и успостављена је њихова веза са стандардима квалитета софтвера. У истраживању је развијена оригинална SilabQOSS (енг. Silab Quality Method
for Object-oriented Software Systems) метода за побољшање објектно-оријентисаних софтверских система коришћењем стандарда квалитета софтвера. Предложена метода користи стандарде квалитета софтвера, софтверске метрике и алате за статичку анализу квалитета софтвера. Такође, метода користи претходно поменуте механизме за побољшање објектно-оријентисаних софтверских система.Посматрана метода је подржана софтверским алатом SilabMetrics који се може користити самостално или се интегрисати са NetBeans окружењем за развој софтвера. На основу извршене евалуације закључено је да се применом SilabQOSS методе и SilabMetrics алата за статичку анализу квалитета софтвера омогућава развој софтверских система који су стабилнији, једноставнији за развој, одржавање и даљу надоградњу.

Презентација о MATLAB-у и toolbox-овима (специјализовани МАТЛАБ алати), 23.10.2017.

Презентација о МАТЛАБ-у и toolbox-овима (специјализовани MATLAB алати) у вези са моделовањем, биоинформатиком и анализом података: Bioinformatics, Statistics and Machine Learning, SimBiology, Simulink, ImageProcessing одржаће се у понедељак 23. октобра, 14-16h, на Биолошком Факултету – Институт за зоологију (зграда Филолошког факултета, други спрат, степениште десно).

МАТЛАБ је нумерички пакет који има широку примену у науци и инжењерству.

Предавање ће одржати инжењери из Мађарске, из представништва MathWorks-а (дистрибутер MATLAB-а).

Материјал ће бити изложен постепено, како би презентацију могли да прате и они који немају претходног искуства са MATLAB-ом.

Позив на Национални Еразмус+ информативни дан о могућностима за високо образовање, 02.11.2017.

У оквиру Еразмус+ недеље, коју Фондација Темпус организује у периоду од 30. октобра до 03. новембра, биће одржан Национални информативни дан о могућностима за високо образовање у оквиру Еразмус+ програма.

Информативни дан ће бити одржан у четвртак 02. новембра 2017. са почетком у 12 часова у згради Ректората Универзитета у Београду.

Посебна пажња биће посвећена новим могућностима за учешће у пројектима стратешких партнерстава у којима ће од конкурсног рока за 2018. годину наше високошколске установе први пут моћи да учествују у улози координатора, док ће се пријаве за ове пројекте подносити директно Фондацији Темпус.

Циљ скупа је да учесници:

– добију информације о деловима програма Еразмус+ програма посвећеним високом образовању и сазнају какве могућности су отворене за високошколске установе из Србије;
– сазнају више о предстојећим роковима за подношење предлога пројеката у оквиру Кључне активности 1 и кључне активности 2 Еразмус+ програма, као и Жан Моне потпрограму.

Регистрациони формулар

Молимо Вас да регистрациони формулар попуните најкасније до 17. октобра 2017. године у 23:59.

Бизит конференција, 1. и 2. новембар 2017.

Конференција БИЗИТ „Природно дигитално“, одржава се 1. и 2. новембра ове године, у Клубу посланика, Толстојева 2, Београд.

БИЗИТ ће и ове године окупити најзначајније стручњаке из области примене савремених пословних ICT решења.

Овогодишња идеја БИЗИТ-а је да пружи увид у перспективе дигиталне димензије, да покаже пут за ефикасну дигиталну миграцију и интеграцију технолошких унапређења у све сфере пословања. Централне теме, дводневног скупа, биће дата центри блиске будућности, уз посебан акценат на безбедност података и пословни софтвер – сагледаћемо напредак и перспективе ERP, CRM, PDM, BI програма, као и неопходност њихове интеграције, али ће бити речи и о свим осталим софтверским пакетима који се користе, било локално или у cloud-у.

БИЗИТ 2017

Вероватносне логике, 12. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 12. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: др Радош Бакић, Учитељски факултет

Наслов предавања: ГЕОМЕТРИЈА ПОЛИНОМА

Апстракт: Тема предавања су основе ГЕОМЕТРИЈЕ ПОЛИНОМА, области која има запажену традицију у српској математици (Петровић, Марковић, Прешић). Биће речи о основним резултатима, као и важним отвореним проблемима као што је хипотеза Сендова.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 12. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 12. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Милош Антић, Математички факултет

Наслов предавања: КОМПЛЕКСНЕ МНОГОСТРУКОСТИ

Апстракт: Биће презентован рад Chen BY (2001) Geometry of warped product CR-submanifolds in Kaehler manifolds.  Monatsh Math 133: 177-195

In this paper we study warped product CR-submanifolds in Kaehler manifolds and introduce the notion of CR-warped products. We prove several fundamental properties of CR-warped products in Kaehler manifolds and establish a general inequality for an arbitrary CR-warped product in an arbitrary Kaehler manifold. We then investigate CR-warped products in a general Kaehler manifold which satisfy the equality case of the inequality. Finally we classify CR-warped products in complex Euclidean space which satisfy the equality.

ИТ пракса у фирми ComIT Inernational

ComIT International организује стручну праксу за позицију QA инжењера. Тражимо младу и амбициозну особу која би обавила стручну праксу од 3 месеца у нашој фирми и након тога наставила да ради са нама. Као QA, бавићете се:

  • Израдом тест case-ова и писањем тест скрипти
  • Мануелним и аутоматизованим тестирањем веб и мобилних апликација
  • Израдом техничке документације за клијенте

Потребне квалификације:

  • Добро познавање енглеског језика
  • Пожељно познавање Jave, Seleniuma, Appiuma
  • Пожељно искуство у развоју веб и мобилних апликација, као и у тестирању апликација,
  • Пожељно искуство у раду са Jmeter-ом, Jenkins-ом, Git-ом, SoapUI

Ваше пријаве са биографијом можете послати на: contact@comit.co.rs Веб сајт: comit.rs

ИТ пракса у фирми ComIT Inernational

ComIT International организује стручну праксу за позицију Web developer-a. Тражимо младу и амбициозну особу која би обавила стручну праксу од 3 месеца у нашој фирми и након тога наставила да ради са нама. Позиција Web developer-a би подразумевала развој и одржавање веб апликација и сајтова, као и израђивање техничке документације.

Потребне квалификације:

  • Добро познавање енглеског језика
  • Познавање PHP и MySQL, Bootstrap toolkit-a, HTML, CSS, JS, JQuery
  • Пожељно искуство у раду са Symfony, Phalcon, CodeIgniter и Laravel framework-ом

Тражимо особу која уме да комуницира на леп начин, поштује обавезе и рокове и има жељу да се усавршава, а нудимо веома пријатну и опуштену атмосферу, стимулативну радну средину и шансу за професионално напредовање Ваше пријаве са биографијом можете послати на: contact@comit.co.rs Веб сајт: comit.rs

Семинар за механику, 11. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 11. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Дејан Момчиловић, Институт за испитивање материјала ИМС, Београд

Наслов предавања: НОВЕ МЕТОДЕ РАЗМАТРАЊА ЗАМОРА У МЕХАНИЦИ МАТЕРИЈАЛА

Апстракт: Развојем савремених математичких алата и информационих технологија, у механици материјала последњих година се развијају нове аналитичке методе. Фокус предавања ће бити на једном од нових трендова у овој области. Разматра се концепт критичног растојања који обједињава приступе изражене кроз геометријске карактеристике извора концентрације напона и карактеристике материјала у условима статичког лома и замора материјала, дефинисане у механици материјала. Део ових истраживања публикован је у монографији “Концентрација напона и замор – савремени приступ прорачуну машинских елемената и конструкција”, аутора Дејана Момчиловића, Радивоја Митровића и Иване Атанасовске, у коме је приказан поступак квантификације утицаја извора концентрације напона произвољног облика на иницирање заморне прслине. Основне поставке нове методе која ће бити приказана заснива се на теорији механике материјала и механике лома у делу који се односи на замор материјала. Примена теоријских поставки биће приказана на примерима из праксе.

КГТА семинар, 10. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 10.октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: ПАРАДОКСАЛНА ТИАНГУЛАЦИЈА, МЕБИЈУСОВЕ ТРАКЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Апстракт: Мебијусова трака се може триангулисати малим бројем троуглова тако да не постоји њено улагање у простор које је линеарно (афино) на сваком троуглу. Ово је полазни пример приче о улагањима симплицијалних комлекса у просторе виших димензија и важним феноменима тополошке, геометријске и комбинаторне природе који се ту јављају.

Семинар из астрономије и астрофизике, 10. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 10. октобра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Мирослав Филиповић, Western Sydney University

Наслов предавања: PSN1054, ЦРКВА И ТАЈНА НОВЧИЋА ИМПЕРАТОРА КОНСТАНТИНА IX

Апстракт: Каква је веза између квасца, огромне експлозије SN из 1054 године, апокалипсе и новчића византијског императора Константина IX? Субверзивне активности хришћанске цркве, глад и беда, астрологија, миленијумски вулкан, торнада и све остале лази… веома је тешко И ОПАСНО било бити астроном – а данас?

Семинар за рачунарство и примењену математику, 10. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 10.октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Милић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: ПОБОЉШАЊЕ ОБЈЕКТНО-ОРИЈЕНТИСАНИХ СОФТВЕРСКИХ СИСТЕМА КОРИШЋЕЊЕМ СТАНДАРДА КВАЛИТЕТА СОФТВЕРА

Апстракт: Предмет истраживања је могућност побољшања објектно-оријентисаних софтверских система коришћењем стандарда квалитета софтвера. У истраживању је дат преглед различитих стандарда квалитета софтвера из области софтверског инжењерства, софтверских метрика и алата за статичку анализу квалитета софтвера који се оперативно користе у процесу евалуације квалитета софтвера. У циљу унапређења објектно-оријентисаних софтверских система идентификовани су различити механизми побољшања објектно-оријентисаних софтверских система (општи принципи пројектовања софтвера, принципи објектно-оријентисаног пројектовања софтвера, стратегије пројектовања софтвера, патерни пројектовања софтвера и методе развоја софтвера) и успостављена је њихова веза са стандардима квалитета софтвера. У истраживању је развијена оригинална SilabQOSS (енг. Silab Quality Method for Object-oriented Software Systems) метода за побољшање објектно-оријентисаних софтверских система коришћењем стандарда квалитета софтвера. Предложена метода користи стандарде квалитета софтвера, софтверске метрике и алате за статичку анализу квалитета софтвера. Такође, метода користи претходно поменуте механизме за побољшање објектно-оријентисаних софтверских система. Посматрана метода је подржана софтверским алатом SilabMetrics који се може користити самостално или се интегрисати са NetBeans окружењем за развој софтвера. На основу извршене евалуације закључено је да се применом SilabQOSS методе и SilabMetrics алата за статичку анализу квалитета софтвера омогућава развој софтверских система који су стабилнији, једноставнији за развој, одржавање и даљу надоградњу.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 5. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 5. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Дејан Урошевић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: МИКРОТАЛАСНО ПОЗАДИНСКО ЗРАЧЕЊЕ

Апстракт: Микроталасно позадинско зрачење (МПЗ) је настало непосредно после Велике експлозије и представља отисак последњег тренутка термодинамичке равнотеже Космоса у целини. На почетку предавања ће бити дат кратак осврт на прва теоријска предвиђања и откриће МПЗ. Потом ће бити изложени најважнији резултати посматрања МПЗ добијени инструментима лансираним у последње три деценије са посебним освртом на најновије резултате добијене телескопом Планк (Planck).

Семинар за механику, 4. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 4. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: АФИНЕ ПОВЕЗАНОСТИ У НЕХОЛОНОМНОЈ МЕХАНИЦИ

Апстракт: У првој половини 20. века у радовима Синга и Вранчеануа једначине кретања нехолономних система приказане су као једначине геодезијских линија одговарајуће (парцијалне) афине повезаности, док је крајем века Коилер разматрао редукцију повезаности код Чаплигинових нехолонмних система [Jair Koiller, Reduction of some classical non-holonomic systems with symmetry, Archive for Rational Mechanics and Analysis (1992)].

Мало је познато да је Александар Бакша (1937–2016) у раду на српском језику [О геометизацији кретања неких нехолономних система, Математички весник (1975)] формулисао једначине кретања редукованих Чаплигинових система као једначине геодезијских линија одговарајуће повезаности. У овом излагању изложићемо рад Александра Бакше и упоредити са редукцијом коју је извео Коилер.