Месечне архиве: јун 2017

Јети агенција расписује конкурс за стручну праксу

Јети агенција расписује конкурс за стручну праксу која ће бити део заједничког истраживачког пројекта са престижним италијанским универзитом Politecnico di Milano. Пракса подразумева рад на Матлаб симулацијама којима се тестирају напредни адаптивно-предиктивни управљачки алгоритми.

Услови:

– Минимум завршене прве три године основних студија, пожељно завршене
основне студије

– Веома добро познавање и искуство у коришћењу Матлаба.

– Интересовање за научно-истраживачки рад

Пријаве на: jetiagencija@gmail.com

Други Fintech Hackathon

Други Fintech Hackathon, у организацији ICT Hub-а, компаније 30Hills и Societe Generale банке биће одржан од 30. јуна до 2.јула, уз наградни фонд од 5.000 евра.

Кључна тема овогодишњег хакатона су подаци (data) па је и званични назив “Data Challenge”, а укупни новчани наградни фонд за три најбоља софтверска решења је 5.000 евра. Рок за пријаву тимова који желе да се опробају у прављењу иновативног софтверског решења – веб или мобилне апликације, траје до понедељка, 26. јуна у поноћ.

http://hackathon.icthub.rs/

Позив за студенте докторских и мастерс студија

ntparkПозивамо вас да се прикључите програму обуке практиканата у НТП Београд у области иновативног предузетништва који има за циљ пружање нових знања и вештина за рад у секторима иновација и технолошког развоја у Научно-технолошком парку (НТП) Београд.

Програм је намењен студентима докторских или мастер студија, као и студентима завршне године факултета заинтересованим за рад у иновативном предузетништву.

Рок за пријаву је 30. јун. Више детаља о самом програму, као и начину пријаве, налази се на линку: 
http://ntpark.rs/news_single/117/Objavljen-poziv-za-program-obuke-praktikanata-u-NTP-Beograd

JUNIOR DATA ANALYST

EyeSee (www.eyesee-research.com) is a market research company that maximizes the effect of marketing communications with online eye tracking and facial coding. EyeSee is looking for JUNIOR DATA ANALYST

Responsibilities: Quantitative data analysis; Data cleaning; Programming surveys & eye tracking / facial coding interviews; Project management – coordinating research studies globally; Data processing automation

About you: The ideal candidate for this position is a highly-motivated self-starter with a strong drive to begin a career in the high tech research company

Qualifications: Bachelor’s degree: statistics or mathematics related background; Proficiency in MS Office; Excellent English; Proficiency in SPSS (R is bonus); Quantitative (numerical) reasoning; Basics of programming and/or multivariate analysis would be a big bonus

Please send your CV and application letter by July 9th to jovana.v@eyesee-research.com

Rails Girls Beograd радионица у јулу – од идеје до апликације

Летње издање RGB радионице овог пута у измењеном облику. Поред стандардног програма, првог дана учеснице ће моћи да прате уводно предавање о HTML-у и CSS-у које ће им бити добра основа за оно што следи. Тог дана ће и разговарати о идејама за апликације које ће сутрадан бити развијане у тимовима. Интензивни рад током другог дана завршава се презентацијама резултата, као и планирањем будућих окупљања и разговорима о утисцима.

Радионица ће бити одржана у Startit центру у петак и у суботу, 30. јуна и 1. јула.

Овогодишње издање Rails Girls Beograd радионице биће реализовано уз подршку LearnUpon-а, најбрже растућег система за управљање online учењем, а у организацији Spacevent-а.

Пријаве за радионицу биће отворене од уторка, 20. јуна до понедељка, 26. јуна у поноћ на следећем линку: хттп://бит.лѕ/2рQq6Ѕн .

Више информација о RGB радионици можете пронаћи на RGB сајту, као и на друштвеним мрежама FB, TW и IG као и уз #railsgirlsbeograd

Отворена позиција Junior Software Developer у компанији РТ-РК

rt-rk-bigКомпанија РТ-РК за своје одељење у Београду тражи Junior Software Developer-а. Уколико сте заинтересовани за рад на јединственим пројектима и желите да видите свој допринос великом броју корисника, све детаље о опису посла и захтевима позиције можете пронаћи на следећем линку.

РТ-РК д.о.о. је основана 1991. године у Новом Саду и бави се пружањем услуга развоја софтвера и понудом сопствених софтверских решења у области система заснованих на рачунару, са фокусом на области мултимедије, комуникација и софтвера за аутомобилску индустрију. Са седиштем у Новом Саду и одељењима у Београду, Бања Луци и Осијеку, РТ-РК ангажује више од 800 стручњака из области информационих технологија. Акредитацијом од стране Министарства просвете Републике Србије као развојно-истраживачког института, потврђени су иновативни и научно-истраживачки потенцијали компаније.

Семинар за математичку логику, 23. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 23. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 16:15 часова.

Предавачи: Мирјана Маљковић, Биљана Стојановић, Жарко Мијајловић

Наслов предавања: ДИГИТАЛНИ ЛЕГАТ ПРОФЕСОРА СЛАВИШЕ ПРЕШИЋА

Апстракт: Група аутора (М. Маљковић, Б. Стојановић и Ж. Мијајловић) недавно је завршила дигитални легат Славише Прешића (1933-2008), угледног професора Математичког факултета, оснивача логичке школе у Београду, оснивача Катедре за алгебру и математичку логику Математичког факултета, оснивача и дугогодишњег руководиоца Семинара за математичку логику Математичког института САНУ. Циљ предавања је да представимо овај легат и кроз његову презентацију прикажемо рад професора Прешића у математици и посебно у математичкој логици. Легат садржи верујемо све његове научне радове, већину његових књига али и обиман аудио и видео материјал па је то прилика да се подсетимо на његова занимљива и живописна предавања.

Семинара за теорију релативности и космолошке моделе, 21. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 21. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова.

Предавач: Миодраг Матељевић, Математички факултет у Београду, дописни члан САНУ

Наслов предавања: СПЕЦИЈАЛНА ТЕОРИЈА РЕЛАТИВНОСТИ И МАТЕМАТИЧКИ МОДЕЛИ

Апстракт: Специјална релативност одбацује њутновска начела о апсолутном простору и времену тврђењем да просторни и временски интервали између било која два догађаја зависе од стања кретања њиховог посматрача, или да различити посматрачи различито и опажају просторне и временске интервале истих догађаја. С друге стране брзина светлости у вакуму узета је као апсолутна величина, као брзина која је иста за све инерцијалне референте системе и која се не може надмашити, односно која представља највећу могућу брзину у природи. Разматрамо једноставне доказе формула за Lorentz-ове трансформације, Ајнштајнове мисаоне експерименте као и везу Lorentz-ове групе са Möbius-овом групом „небеске“ сфере. Постоје извесне тешкоће у строгом доказивању (са математичке тачке гледишта) да су разни модели еквивалентни.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 20. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Владимир Филиповић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: SOLVING THE MAXIMUM BETWEENNESS PROBLEM WITH ELECTROMAGNETISM METAHEURISTIC

Апстракт: An electromagnetism (EM) metaheuristic for solving NP hard Maximum Betweenness Problem (MBP) is presented. Presentation describes elements of the proposed solution: new encoding scheme with appropriate objective functions, specific representation of the individuals (which enables the EM operators to explore the searching space in a way that achieves high quality solutions) and effective 1-swap based local search procedure (improved by the specific caching technique is performed on each EM point). Designed algorithm is tested both on real and artificial instances from the literature. Obtained experimental results and statistical analysis indicates quality of the proposed EM approach.

This is joint work with A. Kartelj, D. Matić.

Вероватносне логике, 20. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 16 часова.

Предавач: Thomas Studer, Institute for Informatics, University of Bern, President of the Swiss Society for Logic and Philosophy of Science

Наслов предавања: BLOCKCHAIN LOGIC

Апстракт: Blockchains are distributed data structures that are used to achieve consensus in systems for cryptocurrencies (like Bitcoin) or smart contracts (like Ethereum). Although blockchains gained a lot of popularity recently, there is no logic-based model for blockchains available. In our talk, we present the basic principles and mechanisms of blockchains and discuss the need for various kinds of blockchain logics. Then we introduce BCL, an epistemic logic to reason about the belief change dynamics induced by blockchain updates. We establish soundness and completeness of BCL with respect to a simple blockchain model.

Летња стручна пракса у Републичком заводу за статистику

Математички факултет Универзитета у Београду и Републички завод за статистику организују летњу стручну праксу за 15 студената Математичког факултета. Летња стручна пракса биће организована у Заводу (Милана Ракића 5, 11050 Звездара), сваког радног дана од 9 до 15:30 у периоду од 3.7.2017. до 21.7.2017. године. Предност имају студенти завршних година модула Статистика, актуарска и финансијска математика.

Пријаве трају до петка 16.6.2017. године.

Заинтересовани се могу пријавити на следећој адреси:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSda5FlhY-9sKYQ-Z3CWCVJSBpPs_CejaiCG4a1ffWGOTzzvgA/viewform

ЕДИТ летња ИТ школа

comtradeЕДИТ летња ИТ школа је пројекат компаније Comtrade, који преко две деценије окупља најталентованије студенте из региона, а и шире. Учесници се упознају са водећим ИТ трендовима и уче како да користе технологију за решавање комплексних изазова. ЕДИТ кроз креативне изазове тестира твоје способности, и омогућава ти да на реалним ИТ пројектима примениш знања стечена у току студија. Летња школа ЕДИТ је сасвим бесплатна. Ако си студент завршне године и желиш да обогатиш свој CV, не пропусти прилику да постанеш део ЕДИТ 2017 тима.

Београд, Крагујевац 17-28. јул 2017:  User Experience in the IoT World

Користи ИоТ да развијеш нове платформе за прикупљање и визуализацију података. Сазнај како ова технологија може да се користи за побољшање задовољства корисника. Прођи кроз животни циклус развоја софтвера и учи од искусних ментора… А све то уз одлично дружење!

Пријави се на edit.world

Прати нас на друштвеним мрежама #CTEDIT

Вероватносне логике, 15. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 15. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавачи: Ненад Стојановић

Наслов предавања: ЛОГИКЕ СА ОПЕРАТОРИМА МЕТРИКЕ

Компанија Mozzart организује програм стипендирања

Mozzart компанија организује дугорочни програм стипендирања и обуке са циљем пружања подршке будућим софтверским инжењерима и аналитичарима. Желимо да заједно поставимо високе циљеве у образовању и каријери.

За програм могу конкурисати студенти који испуњавају следеће услове:

1. Кандидати морају бити незапослени студенти који су дали услов за упис треће године академских студија, студенти четврте године и мастер студија са просечном оценом 8,5 или више
2. Кандидати не смеју бити примаоци било које друге стипендије која их обавезује да раде за одређену компанију у било ком периоду током и након дипломирања

Кандидати морају да поднесу следећа документа:

1. Потврду факултета да студент први пут уписује трећу годину студија, потврду о просечној оцени
2. Личну карту и биографију

Уколико сте заинтересовани, молимо Вас да своје пријаве са документима пошаљете на имејл stipendija@mozzatrbet.com до 30/08/2017

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 15. јун 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 15. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Мирослава Антић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ЛОКАЛНО СТРОГО КОНВЕКСНЕ ХИПЕРПОВРШИ КОНСТАНТНЕ СЕЛЕКЦИОНЕ КРИВИНЕ

Апстракт: Биће приказан део текућег истраживања локално строго конвексних хиперповрши константне секционе кривине чији оператор облика има највише једну једнодимензиону сопствену вредност. Биће доказано да уколико оператор облика нема једнодимензионе сопствене вредности, онда хиперповрш мора бити афина хиперсфера, а да уколико има тачно једну такву сопствену вредност, онда може имати највише две вишедимензионе. Притом, таква хиперповрш је онда или уопштени Калабијев производ две сфере или производ сфере и тачке.

Конкурс за студентске награде Математичког института САНУ

Математички институт САНУ расписује конкурс за студентске награде из области:

1) математика и механика

2) рачунарство

за 2017. годину.

Правила конкурса се налазе на следећој адреси:

http://www.mi.sanu.ac.rs/novi_sajt/news/news_pages/images/StudentskiKonkurs2017.pdf

Одељење за математику, 9. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 9. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Ненад Младеновић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: МАЊЕ МОЖЕ ДАТИ ВИШЕ У ХЕУРИСТИЧКОЈ ОПТИМИЗАЦИЈИ

Апстракт: Хеуристички приступ решавања задатака оптимизације, назван „Мање је више“ недавно је предложен у раду Младеновића, Тодосијевића и Урошевића (Inf. Sciences 2016). Идеја је у налажењу минималног броја правила претраге у налажењу решења неког оптимизационог задатка, тако да у исто време њихов квалитет буде бољи од тренутно најбољег у литератури. Другим речима, циљ је предложити што једноставнију хеуристику која истовремено даје решења бољег квалитета и брже од текуће најбоље методе, за проблем који се решава. Биће наведено неколико примера примене хеуристичке методе „Мање је више“ и упоредити резултате са одговарајућим из литературе.

У питању је заједнички рад са Ј. Бримбергом, Д. Урошевићем и Р. Тодосијевићем.

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 8. јун 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 8. јуна 2017. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавачи: Дарко Јевремовић и Лука Поповић, Астрономска опсерваторија у Београду

Наслов предавања: LSST – ПЕРСПЕКТИВЕ ЗА СРПСКУ АСТРОНОМИЈУ, ИНФОРМАТИКУ И ФИЗИКУ

Апстракт: Предавање може бити посебно интересантно онима који се баве или планирају да се баве анализом Великих података (енг. Big Data
analysis).

Више детаља може се наћи на страници http://computing.matf.bg.ac.rs

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 8. јун 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 8. јуна 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Емилија Нешовић, Природно-математички факултет, Универзитет у Крагујевцу

Наслов предавања: О БИШОПОВОМ РЕПЕРУ ЗА ПСЕУДИ НУЛ И НУЛ КАРТАНОВЕ КРИВЕ У ПРОСТОРУ МИНКОВСКОГ

Апстракт: Бишопов репер или релативно паралелан адаптирани репер регуларне криве у еуклидском простору Е3 је увео Р.Л. Бишоп 1975. године. Он садржи тангентно векторско поље Т и два релативно паралелна нормална векторска поља Н1 и Н2, у смислу да су изводи тих поља по параметру дужине лука увек колинеарни са Т. За разлику од Френеовог репера у Е3, Бишопов репер има својство минималне ротације и дефинисан је и у тачкама криве у којима је кривина криве једнака нули. У простору Минковског, до сада су добијени Бишопови репери за просторне и временске криве, али не и за псеудо нул и нул Картанове криве. На излагању ́це бити приказано добијање таквих репера као и интересантно својство да од свих нул Картанових кривих, једино нул Картанова кубна крива има два Бишопова репера, од којих се један поклапа са њеним Картановим репером.