Месечне архиве: април 2017

Вероватносне логике, 27. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 27. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавачи: Миодраг Рашковић и Александар Перовић

Наслов предавања: О БЕСКОНАЧНОСТИ КОД ГРКА И БЕСКОНАЧНОСТИ УОПШТЕ

Математички методи механике, 26. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 26. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: АРНОЛЈД-ЛИУВИЛОВА ТЕОРЕМА: КООРДИНАТЕ ДЕЈСТВО-УГАО

Детаљније: У питању је предавање у оквиру специјалног курса „Увод у аналитичку механику и симплектичку геометрију“.

The 18th EWM (European Women in Mathematics) General Meeting, 2018

We are happy to announce the 18th European Women in Mathematics General Meeting in Graz, Austria, which will take place September 3-7, 2018.

The EMS speaker will be Gigliola Staffilani (MIT), while the following plenary speakers have confirmed their participation:

Shiri Artstein-Avidan (Israel)
Ilse Fischer (Austria)
Alice Guionnet (France)
Frances Kirwan (UK)
Maryna Viazovska (Switzerland and Ukraine)

Several mini symposia will be organized as well. Proposals for such sessions with title, abstract, list of speakers are welcome at ewm2018@gmail.com and should be submitted by 31 August 2017.

Please note that EWM cannot financially support the speakers in such sessions, except for situations when the speakers might qualify for a travel/accommodation grant – see below.

In case someone would like to contribute grant money to financing special sessions within this general meeting, please contact us at ewm2018@gmail.com

There is already a meeting website at https://sites.google.com/site/ewmgm18/, which will be updated in due course.

Registration will open in September 2017, with the possibility of expressing the interest in giving a talk or presenting a poster.

As usual, EWM will offer a limited number of travel and/or accommodation grants for female mathematicians from developing countries. Requests for support may be made when registering for the meeting.

Посета компаније PwC Математичком факултету, 27.04.2017.

PwC (PricewaterhouseCoopers) Србија: Улога математичара и информатичара у ревизорским пословима

Предавачи: Бранко Суботић, Ана Лапчевић, Катарина Сокић и Јелена Љубоја

Четвртак 27.04.2017.
17:00 – 18:00
Сала 844/V

Апстракт: У данашњем пословном свету IT системи и системи финансијског извештавања постају све сложенији и организације се све више ослањају на информације које се генеришу путем тих система и процеса. Осим поменутог, нова законска регулатива у великом броју земаља се све више бави интерним контролама те често захтева независно, објективно уверавање у погледу њихове ефикасности. Пројекат, документација и функционисање система интерних контрола кључни су за потребе обезбеђивања тачности и правовремености информација које се користе у процесу финансијског извештавања и управљачког одлучивања. Консултанти у IT ревизији пружају клијентима уверавање да су њихови системи, процеси и процедуре управљања ризицима успешни у условима добро контролисаног окружења од стране предузећа.

Студенти ће имати прилику да сазнају шта IT и ревизија актуарских обрачуна подразумевају и како изгледају процеси и методологија која се користи у PwC-у. Сарадници у ИТ ревизији и актуарству, Бранко Суботић, Ана Лапчевић, Катарина Сокић и Јелена Љубоја, приближиће публици како изгледа радити у овом сектору. Осим тога, заинтересовани ће имати прилику да се информишу о процесу селекције и начину на који могу да се пријаве за отворене позиције.

Предавање ће бити одржано у духу отворене дискусије и разговора са студентима, а тежња је да се у току разговора посебно обрати пажња на следеће области:

– Улога математичара и статистичара у ревизији
– Примери из праксе ревизорских анализа над великим обимом података (Big Data)
– Искуства ревизора из практикантског аспекта и свакодневног пословања – Селекција кандидата и организација праксе

Тема предавања је улога математичара и информатичара у ревизорским пословима, тако да је презентација првенствено намењена студентима завршних година на модулу Статистика, актуарска и финансијска математика, као и студентима Рачунарства и Теоријске математике.

Презентација има за циљ да студенте упозна са начином на који је организована пракса у сектору IT ревизије и актуарства.

Компанија PricewaterhouseCoopers је део такозване “велике четворке“ ревизорских кућа и једна од највећих компанија у пружању услуга ревизије, пореско-саветодавних и пословно-саветодавних услуга. На територији Србије PwC тренутно запошљава близу 200 домаћих и иностраних стручњака, а мисија компаније је да привуку младе и амбициозне студенте и дипломце који желе да се професионално развијају у областима ревизије и пословног саветовања.

Одељење за механику, 26. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 26. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Ивана Атанасовска, Математички институт САНУ

Наслов предавања: УТИЦАЈ ФЕНОМЕНА КОНТАКТА ДЕФОРМАБИЛНИХ ТЕЛА НА ДИНАМИЧКО ПОНАШАЊЕ СЛОЖЕНИХ МЕХАНИЧКИХ СИСТЕМА

Апстракт: Феномен контакта деформабилних тела представља једну од честих нелинеарности у механици сложених система. Посебно је важно решавање задатка механике контакта деформабилних тела када су код механичких система, чији су тела у контакту део, присутни и други извори нелинеарности. У предавању ће бити описан задатак решавања променљивих које дефинишу механику контакта деформабилних тела са једноставном и са сложеном геометријом контактних површина. Посебно ће бити приказан приступ решавања контактних проблема деформабилних тела дискретизацијом и применом методе коначних елемената. За решавање утицаја контакта два или више деформабилна тела на динамичко понашање сложеног механичког система, развијен је нови приступ описан одговарајућим алгоритмом. Примери примене на конкретним реалним сложеним механичким системима илустроваће предности развијеног алгоритма, пре свега код постојања геометријских и/или материјалних нелинеарности у контактним зонама, као и при појави удара.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 25. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 25. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Јасмина Перишић, Универзитет Унион Никола Тесла

Наслов предавања: AN ONTOLOGY BASED FRAMEWORK FOR PERSONALIZED E-LEARNING IN MOODLE

Апстракт: In this work, we present a new approach to improve basic Moodle LMS (learning management system) by expanding it with two main functionalities: detection of learning style of the student and personalization of learning materials according to the student model. This approach is implemented through enriching Moodle with semantic technologies and ontology specially created to facilitate personalization. The result of applying these technologies is e-learning platform named MAL. In this paper, the functionality of the system and the way semantic technologies have been implemented into the MAL platform will be presented. We also conducted evaluation study to compare the effectiveness of both the non-adaptive approach and the adaptive approach based on semantics. The evaluation has been carried out at the Faculty of Entrepreneurial Business, the University Union „Nikola Tesla“, Belgrade. The results are promising since they indicate that semantic adaptation of learning content implemented in MAL leads to significantly better learning outcome and improved efficiency of the learning process compared to the non-adaptive e-learning courses. They also indicate a positive attitude of students towards the developed learning environment.

Technology Partnership – Programmer

tehnolosko-partnerstvo

*Programming skills*
((C(# | ++)?) | ((Java)(Script)?) | (Python) | ((my)?(SQL)) | (Android) |
(iOS)) {2,}

*People skills*
Serbian English Teamworker ((Manages conflicts) I (Negotiate))+ (((Helps in
defining I Define) business requirements) I ((Helps in providing I Provides)
accurate estimates) I (Solves problems) I (Meets deadlines) I (Defines and
delegates tasks) I (Documentation)){2,}

е: info@tp.rs
w: www.tp.rs

ПРАКСАМ – програм квалитетних пракси, 24.04.2017.

Конференција „ПРАКСАМ – програм квалитетних пракси“ одржаће се у понедељак 24. априла у Стартит центру, Савска 5, у Београду, са почетком у 10 сати.

Конференцију организује Београдска отворена школа (БОШ) уз финансијску подршку Министарстава омладине и спорта и партнерску подршку Америчке привредне коморе и Привредне коморе Србије.

Анализе показују да квалитетно организоване радне праксе директно утичу на повећање запошљивости и запошљавања младих. Како би се осигурали позитивни ефекти програма пракси неопходно је инсистирати на одређеним стандардима квалитета. Шта су елементи квалитетних пракси, шта то значи за младе у програму као и за компаније, нека су од питања о којима ћемо разговарати на конференцији.

Званичан позив и програм конференције

За све додатне информације можете се обратити Бојани Јевтовић на: puz@bos.rs или телефоном на: 011/3061341.

Ново: Студентски семинар из математике, 21.04.2017.

Почео је са радом Студентски семинар из математике!

Позивају се сви љубитељи математике да присуствују предавањима.

Студенти ће на предавањима излагати занимљиве теме у које би желели да упуте слушаоце.

Предложени термин семинара је петком у 12:15 на Математичком институту САНУ.

Следећи састанак Студентског семинара биће у петак 21.04.2017. у 12:15 у учионици 301Ф (МИ САНУ).

Слушаћемо излагање Јелене Марковић, студенткиње друге године МАТФ-а, на тему Топологија – где се математика сусреће са магијом.

Више информација о предавању, као и о самом семинару, можете наћи на тренутној интернет страници семинара:

http://www.mi.sanu.ac.rs/~borisa/seminar

Одељење за математику, 21. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 21. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Владимир Грујић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов и садржај предавања биће накнадно објављени.

Одељење за механику, 19. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 19. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Dr. Fotios Georgiades, Senior Lecturer, School of Engineering, College of Science, University of Lincoln, United Kingdom

Наслов предавања: LINEAR AND NONLINEAR MODELLING/DYNAMICS OF L/SHAPEL BEAM – A SIMPLE ’COMPOSITE’ ELASTIC STRUCTURE

Апстракт: Since the 1960s, the dynamics of L-shaped coupled beams has been of interest because of their relative structural simplicity. It is among the simplest ‘composite’ elastic structures. It is derived all the equations of motion of an L-Shaped beam structure, and it is showed the importance of rotary inertia terms. The equations are decoupled in two motions, namely the in -plane bending and out-of-plane bending with torsion. A theoretical and numerical modal analysis has been performed and it is examined the effect of the orientation of the secondary beam (oriented in two ways) and also the shear effects. Parametric study of natural frequencies for various parameters of the L-Shaped beam showed stiffening and softening effects. Also in case that the length of secondary beam is less than 10% of the length of the primary beam, then the system behaves like cantilever beam with tip mass. Modelling of geometric nonlinearities indicates that the in-plane with out-of-plane motions are coupled together and has to be considered both planes even in examining up to 2nd order nonlinearities. Noted, so far in the literature of the L-Shaped beam structures with geometric nonlinearities the out-of-plane motions has been neglected. Although the two elastic beams are connected, the equations of motion form a self-adjoint system, therefore the projection of the dynamics in the infinite basis of the underlying linear system, lead to the modal equations with only nonlinear coupling and then well-known dimension reduction methods can be applied e.g. center manifolds. This work, paves the way for examination of dynamics in case of geometric nonlinearities of L-Shaped Beam structures, since it is almost impossible using commercial finite element software to perform nonlinear dynamic analysis e.g. the determination of Nonlinear Normal Modes as periodic orbits of millions of DOFs. Also, this work paves the way for analytical modelling and dynamic analysis of more complicated elastic structures e.g. a full airplane model.

Семинар из астрономије и астрофизике, 18. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 18. априла 2017. у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Лука Ц. Поповић

Наслов предавања: СПЕКТРОПОЛАРИЗАЦИЈА – НОВИ ПОГЛЕД У ЦЕНТАР АКТИВНИХ ГАЛАКСИЈА

Апстракт: У предавању дајемо осврт на значај изучавања активних галактичких језгара, њихових карактеристика и везе њихових спектралних особина са централном супермасивном црном рупом. Посебно дајемо осврт на поларизацију у спектру активних галактичких језгара која може да обезбеди више информација о њиховој централној структури. Представићемо један нови метод за одређивање маса супермасивних црних рупа из поларизације у широким линијама.

Летња школа на Универзитету у Печују, Мађарска, 28.07-08.08.2017.

Летња школа на Универзитету у Печују  у Мађарској одржаће се периоду од 28. јула до 8. августа 2017. године. Студенти свих нивоа студија (BA, МА и PhD) могу конкурисати, а рок за пријаву на Летњу школу је 5. мај 2017.

Summer schools

Стипендија за учешцће на наведеној Летњој школи покрива трошкове котизације, смештаја и присуство на свим културним манифестацијама.

Учесник покрива само трошкове пута.

Детаљније о програму Летње школе

Кандидати се пријављују, и директно контактирају наведени универзитет, путем приложеног формулара.

Прелиминарни програм

Универзитет у Београду/University of Belgrade
Студентски трг 1, 11000 Београд/Studentski trg 1, 11000 Belgrade
Република Србија/Republic of Serbia
Тел. +381 11 3207453
Фаx +381 11 3281 149
kostrm@rect.bg.ac.rs
www.bg.ac.rs

Стручна пракса у компанији ASW Инжењеринг доо

ASW Инжењеринг је домаћа софтверска фирма, са седиштем у Београду, специјализована за израду и имплементацију сопствених висококвалитетних софтверских производа и решења. Више података о нама, нашим производима и клијентима можете добити на сајту www.asw.eu. Највеће богатство и вредност ASW су наши запослени. ASW Инжењеринг је место професионалног развоја и учења.

Позиција – ИНЖЕЊЕР ЗА РАЗВОЈ -ПРАКСА

Сазнајте више на: http://www.asw.eu/karijera/

Nelt запошљава JUNIOR DEVELOPER-а

Нудимо да научите и стекнете искуство у раду са:
– .NET алатима
– Мобилним апликацијама
– SAP-ом
– BW/BI
а све то кроз динамично окружење и рад са врхунским стручњацима у области IT-а. Ако сте мотивисани људи спремни да уче и амбициозни људи који желе да се развијају и на професионалном и на личном плану ПРУЖАМО ВАМ МОГУЋНОСТ ЗАПОСЛЕЊА И ПРАКСЕ!

Пријаве су до 04.05.2017. на: recruiter@nelt.com.

Сазнајте више на:
https://poslovi.infostud.com/posao/Junior-Developer/Nelt-Co-d.o.o/166452

Видимо се!

TeleSign is looking for a Data Engineer

Here at TeleSign, we have access to billions of telco transaction records describing the behavior of the end-users across all the Telesign customers. The challenge we are setting ourselves at TeleSign is to build fraud detection systems presented in a form of smart data-driven products that will allow us to protect our customers from potential fraudulent behavior of end-users.

Data Science team at TeleSign is charged to explore large amounts of data and help businesses make decisions in a fast-paced environment. We work to optimize the existing data products, to propose and implement new data products, to explore new data sources that could be used for improvement of the TeleSign business logic and data driven-products.

We are looking for a Data Engineer that will work on the collecting, storing, processing, and analyzing huge sets of data. The primary focus will be on choosing optimal solutions for such purposes, as well as maintaining, implementing, and monitoring them. We need someone who is a creative problem solver, resourceful in getting things done, and productive working independently or in collaboration.

More information you can find on: www.telesign.com/careers/open-positions/.

Contact person: gdjankovic@telesign.com.

Летња школа за студенте мастер и докторских студија на Универзитету Марибор, 25. јун – 8. јул 2017.

Универзитет у Марибору организује летњу школу „Summer School on Solution Design“  у периоду од 25.6. до 08.07.2017. Летња скола је намењена студентима мастер и докторских студија из више области.

Информације о програму летње сколе могу се наћи и на следећој страни: http://summer.outofthebox.um.si

Пет студената Универзитета у Београду ће бити ослобођено плаћања котизације, која покрива трошкове смештаја, исхране, материјала за учење и једнодневне излете.

Студенти који желе да конкуришу за ослобађање котизације треба да доставе биографију са сликом и мотивационо писмо на енглеском језику најкасније до петка, 28. априла 2017. године у Ректорат Универзитета у Београду, Студентски трг 1, Београд. Документацију доставити Сектору за међународну сарадњу (први спрат, канцеларија бр. 23), колегиници Марини Кострици или Бранки Јанди Марковић.

Контакт особа на Универзитету у Београду:

Марина Кострица
Универзитет у Београду/University of Belgrade
Студентски трг 1, 11000 Београд/Studentski trg 1, 11000 Belgrade
Република Србија/Republic of Serbia
Тел. +381 11 3207453
Фаx +381 11 3281 149
kostrm@rect.bg.ac.rs
www.bg.ac.rs

Семинар за рачунарство и примењену математику, 11. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 11. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Зоран Максимовић, Универзитет одбране, Војна академија

Наслов предавања: TWO METAHEURISTICS FOR SOLVING THE CONNECTED MULTIDIMENSIONAL MAXIMUM BISECTION PROBLEM

Апстракт: In this paper, a connected multidimensional maximum bisection problem is considered. This problem is a generalization of a standard NP-hard maximum bisection problem, where each graph edge has a vector of weights and induced subgraphs must be connected. We propose two metaheuristic approaches, a genetic algorithm (GA) and an electromagnetism-like metaheuristic (EM). Тhe GA uses modified integer encoding of individuals, which enhances the search process and enables usage of standard genetic operators. The EM, besides standard attraction repulsion mechanism, is extended with a scaling procedure, which additionally moves EM points closer to local optima. A specially constructed penalty function, used for both approaches, is performed as a practical technique for temporarily including infeasible solutions into the search process. Both GA and EM use the same local search procedure based on 1-swap improvements. Computational results were obtained on instances from literature with up to 500 vertices and 60000 edges. EM reaches all known optimal solutions on small-size instances, while GA reaches all known optimal solutions except for one case. Both proposed methods give results on medium-size and large-scale instances, which are out of reach for exact methods.

This is joint work with J. Kratica, A. Savić

Keywords: Genetic algorithms, Electromagnetism-like approach, Evolutionary computation, Graph bisection, Combinatorial оptimization.

КГТА семинар, 11. април 2017.

Наредни састанак КГТА семинара биће одржан у уторак, 11. априла 2017. у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Владимир Грујић, Математички факултет

Наслов предавања: ГКМ ТЕОРИЈА (II ДЕО)

Апстракт: ГКМ теорија је развијена за рачунање (еквиваријантних) кохомолошких прстенова многострукости са торусним дејством. Биће представљене основе ове методе, уз разне примере.

Отворени турнир Универзитета у Београду у шаху „Пети куп ректора“, 11.04.2017.

Универзитет у Београду и Спортско удружење Универзитета у Београду и ове године настављају лепу традицију започету пре пет година организацијом Отвореног турнира Универзитета у Београду у шаху за студенте и професоре који носи назив „Куп ректора“.

Турнир ће се одржати у згради Ректората (Студентски трг 1) у уторак 11. априла 2017. године у 17.00 сати. Право учешћа имају професори, асистенти и студенти факултета, академија и високих школа у Београду.

Ректорски колегијум