Месечне архиве: март 2017

Летња школа за докторанте у Холандији, 10.04.2017.

Позивамо заинтересоване асистенте, сараднике у настави, истраживаче и друго академско и административно особље Универзитета у Београду, са статусом студента докторских студија на Универзитету, да се пријаве на конкурс за летњу школу коју у оквиру програма Ерасмус+ организује Радбоуд универзитет из Холандије. Конкурс је отворен на платформи Мобион.

Летња школа Радбоуд универзитета се ове године одржава у јулу и августу, а период школе зависи од курсева које кандидати одаберу, а који су доступни на следећем линку: www.ru.nl/radboudsummerschool

Рок за пријаву преко Мобион платформе је 10.04.2017. године.

Детаљније

ENTER конференција

ENTER је дводневна бесплатна конференција отворена за све који желе да поделе своје знање и искуство како би подржали развој и укључивање већег броја жена у IT индустрију и STEM области (наука, технологија, инжењерство и математика). У главном програму учеснице ће говорити о различитим темама-од physical gaming-а, мобиле и web developmenta до биоинжењеринга. Конференција подразумева предавања, радионице, разговоре, панел дискусије. У оквиру програма биће одржане радионице: *VR за све*-креирање VR искуства за смарт телефоне и радионица посвећена развојном циклусу веб апликација. ENTER се одржава 25. и 26. априла на Коларцу, све информације о пријавама можете наћи на www.enterconference.net

Серија панел дискусија у организацији Привредне коморе Србије и ЕУ инфо центра

Привредна комора Србије и ЕУ инфо центар позивају Вас на Серију панел дискусија ХАЈДЕ ДА ПРИЧАМО О: „Омладинском предузетништву као потенцијалу привредног развоја“

4. април, сала ЕУ инфо центра (Краља Милана 7, Београд), 13.00 – 14.30

У оквиру панел дискусије учесници ће имати прилику да се упознају са добрим примерима и праксама у области омладинског предузетништва у циљу пружања подршке младима да реализују своје идеје, као и да успешно савладају почетничке изазове у пословању.

Због ограниченог броја места, молимо Вас да Ваше учешће потврдите електронским путем на eu@pks.rs, најкасније до 3. априла 2017. године, до 16.00 часова.

За додатне информације и питања можете се обратити Дини Тричковић, самосталном стручном сараднику у  Центру за ЕУ интеграције, на број телефона 011/33 04 570.

Internship opportunity in IT Consulting

We are seeking for talented and curious university students and graduates who are eager to bring together their business knowledge with their passion for IT to our team and kick-start their career at msg global. Right from the beginning, you will be involved in real projects, understanding business problems and modern software solutions, all the time guided and supported by your mentor. Expect to be challenged and inspired at the same time!

For more information, please visit:
http://info.msg-global.com/it-consulting-internship-2017

Радно место у компанији eFront

Позиција: Report Writer (SQL)
Локација: Кнез Михаилова 3, Београд
Услови: Идеални кандидат је недавно дипломирао на Математичком факултету, течно говори енглески језик и има искуства са SQL сервером. Претходно радно искуство није потребно.
Оглас истиче: 15.4.2017

За више информација, посетите страницу http://careers.efront.com/sql-administrator-financial-software-support-consultant/

Семинар за комплексну анализу, 31. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 31. марта 2017. у сали 710 Математичког факултета са почетком у 12 часова.

Предавач: проф. др Миодраг Матељевић

Наслов предавања: THE GROWTH OF GRADIENTS OF SOLUTIONS OF SOME ELLIPTIC EQUATIONS AND BI–LIPSCHICITY OF QCH

Апстракт

MDCS организује „Женске приче о ИТ-у“

mdcs

Microsoft развојни центар у Србији са великим задовољством и ове године позива све заинтересоване студенткиње ИТ смерова на догађај под називом „Женске приче о ИТ-у“, који се организује четврту годину за редом, поводом међународног Дана жена у ИKТ-у.

Дружење је планирано за 19. април 2017. године, у периоду од 11:00 до 17:00, у просторијама Microsoft развојног центра у Србији, Шпанских бораца 3/III, на Новом Београду.

Циљ овог догађаја је да студенткињама ИТ смерова техничких факултета у Србији пружи увид у атмосферу и различите аспекте рада у једној од највећих светских ИТ компанија, али и да сазнају корисне информације о читавом низу могућности које нуди каријера у ИТ сектору, о значајној улози жена у ИТ-у, стицању самопоуздања за процес селекције при запошљавању, као и које све позиције и пројекти постоје у Развојном центру.

Пријавите се на caskanje.mdcs.rs
Рок за пријаву: 5. април 2017. године
Број места је ограничен.

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 30. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржани 30. марта 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Милош Ђорић, Математички факултет

Наслов предавања: ОСОБИНЕ БЛИЗУ КЕЛЕРОВЕ МНОГОСТРУКОСТИ $S^3 \times S^3$

Апстракт: Биће показано како се метрика, скоро комплексна и скоро продукт структура хомогене близу Келерове многострукости $S^3 \times S^3$ може добити помоћу субмерзије $\phi: S^3 \times S^3 \times S^3 \to S^3 \times S^3$. Пресликавања на $S^3 \times S^3 \times S^3$ добијена пермутовањем две координате или цикличним померањем координата слажу се са субмерзијом. Биће показано која пресликавања она индукују на $S^3 \times S^3$ и како се слажу са скоро комплексном и скоро продукт структуром.

Биће представљени резултати које су добили колеге Луц Вранцкен и
Марилена Моруз.

Математички методи механике, 29. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 29. марта 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: РЕДУКЦИЈА СИСТЕМА СА СИМЕТРИЈАМА

Детаљније: У питању је предавање у оквиру специјалног курса „Увод у аналитичку механику и симплектичку геометрију“.

Универзитетска радна пракса – Програмер у Сектору за апликативна решења / ИНФОСТАН

Позиција: Програмер у Сектору за апликативна решења / ИНФОСТАН
Сектор: Универзитетска радна пракса
Локација: ЈКП „Инфостан технологије“ Београд
Истиче: 17.04.2017

Позиција: Програмер у Сектору за апликативна решења – 10 места
Израда web апликација по спецификацији наручиоца.

Услови: ФОН, Математички факултет, ЕТФ – усмерења које одговарају пословима развоја апликативног софтвера. Познавање Microsoft платформе: SQL server, C#, Visual Studio. Комуникативност у усменој и писаној форми комуникације.

Пријава

Одељење за механику, 29. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду 29. марта 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Александар Обрадовић, Машински факултет, Београд

Наслов предавања: О ПРОБЛЕМУ ИЗЈЕДАНЧАВАЊА СУСЕДНИХ ФРЕКВЕНЦИЈА КОД ИСТОВРЕМЕНОГ УЗДУЖНОГ И ПОПРЕЧНОГ ОСЦИЛОВАЊА ЕЛАСТИЧНИХ ТЕЛА У ИСТОЈ РАВНИ

Апстракт: Разматра се систем Ојлер-Бернулијевих греда константног попречног пресека, између којих су уметнута крута тела, тако да су уздужне и попречне осцилације сваког тела, иако су им диференцијалне једначине међусобно независне, спрегнуте контурним условима. Истраживање представља наставак рада [A.Obradovic, S.Salinic, D.Trifkovic, N.Zoric, Z.Stokic, Free vibration of structures composed of rigid bodies and elastic beam segments, Journal of Sound and Vibration, 347 (2015) 126–138], у коме је приказан поступак формирања аналитичког облика карактеристичне једначине, на основу кога се може и истраживати могућност појаве дуплих карактеристичних вредности и фреквенција. Даје се извођење услова ортогоналности и поступак добијања решења у затвореном облику у генералном случају оваквих система. Урађен је пример утицаја пречника греда кружног попречног пресека на изједначавање суседних фреквенција система од две међусобно круто спојене греде, уклештене на другим крајевима.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 28. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. марта 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Горан Грубић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: A METHOD FOR WEB CONTENT SEMANTIC ANALYSIS: THE CASE OF MANUFACTURING SYSTEMS

Апстракт: This paper discusses a method for web content classification and semantic processing applied in a Web Business Intelligence model for production systems. The goal of the research was to formally describe the method, its procedures, and applicable ontologies. During the evaluation of the related research, a set of appropriate procedures were selected and adapted for the context of this research. Neural networks were trained using expert-enhanced datasets in order to solve a number of classification problems. Domain knowledge was described in a semantic Lexicon, used by the model to extract semantic Profiles. Applied ontologies were formally described and an evaluation framework was proposed based on real-life data.

КГТА семинар, 28. март 2017.

Наредни састанак КГТА семинара биће одржан у уторак, 28. марта 2017. у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: НЕСТОЕДРИ И СЕКУНДАРНИ ПОЛИТОПИ

Апстракт: Теорију „секундарних политопа“ развили су Гељфанд, Капранов и Зелевински, паралено са теоријом виших дискриминанти, резулатанти, и мултидимензионалних детерминанти. У предавању (намењеном најширем кругу слушалаца) појавиће се неки нестоедри (пермутоедар и др.), као секундарни политопи.

„Bubble Cup“ – такмичење у програмирању у организацији Microsoft развојног центра у Србији

mdcsMicrosoft развојни центар у Србији позива заинтересоване студенте Математичког факултета да се пријаве на тимско такмичење у програмирању „Bubble Cup“ и опробају своја знања из ове области.

Свим тимовима који се квалификују у финале „Bubble Cup-a” ће бити омогућено да аплицирају за подршку приликом одласка на престижно међународно ACM такмичење из програмирања.

„Bubble Cup“ такмичење има више фаза:

1. Прва online рунда од 1. до 25. априла 2017. године
2. Друга online рунда од 1. до 25. маја 2017. године
3. Финале у Београду, септембар 2017. године

Регистрација на интернет порталу www.bubblecup.org могућа је од 25. марта до 25. априла 2017. године, када се завршава прва рунда.

Финале „Bubble Cup“ такмичења организује се сваке године у септембру у Београду. За детаље у вези самих правила такмичења заинтересовани студенти информације могу добити на интернет порталу www.bubblecup.org, на имејл адреси bubble@bubblecup.org или преко Facebook стране такмичења: www.facebook.com/BubbleCupCompetition.

Семинар Друштва за језичке ресурсе и технологије, 30. март 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 30. марта 2017. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавачи: Полексић Весна и Тописировић Горан, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет

Наслов предавања: ИЗГРАДЊА НАЦИОНАЛНОГ РЕПОЗИТОРИЈУМА ОТВОРЕНИХ ОБРАЗОВНИХ РЕСУРСА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ (НАРА)

Сажетак излагања можете погледати на: http://jerteh.rs/?p=1083

Заједнички састанак АРГО семинара и семинара Катедре за рачунарство и информатику, 23. март 2017.

Заједнички састанк АРГО семинара и семинара Катедре за рачунарство и информатику биће одржан у четвртак, 23. марта 2017. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавач: Julien Narboux, Универзитет у Стразбуру

Наслов предавања: GeoCoq, FOUNDATIONS OF GEOMETRY FORMALIZED IN Coq

Апстракт:  In this talk we will give an overview of the GeoCoq library developed by our team in Strasbourg (http://geocoq.github.io/GeoCoq/). GeoCoq library contains a systematic development of geometry from Tarski’s or Hilbert’s axioms. From these axiom systems, we formalized the culminating results of both Tarski, Schwabhäuser, Szmielew, Metamathematische Methoden in der Geometrie and Hilbert, Foundations of Geometry, namely the arithmetization of geometry. This connection between synthetic geometry and algebra, allows us to use algebraic methods for automated deduction in geometry in a synthetic setting. We have also studied the formal proof of the equivalence between 34 versions of the parallel postulates. We work in neutral geometry in an intuitionistic setting and study the impact of different continuity properties on the equivalence proofs. This result in four groups of postulates, which are all equivalent assuming Archimedes’ axiom but distinct, in constructive logic without Archimedes’ axiom. Finally, I will report our ongoing work toward the formalization of Euclid’s Elements proposition in Coq.

Инфо дан на Математичком факултету, субота 08.04.2017.

Poster-OD-2017-6-page-001Обавештавамо све заинтересоване да ће на Математичком факултету бити организован Инфо дан (Дан отворених врата) у суботу 8. априла 2017. године.

Позивамо вас да будете наши гости од 10 сати и разговарате са нама на различите теме.

Осим разговора са нашим професорима и студентима, заинтересовани ће истога дана моћи да присуствују занимљивим предавањима на популарне теме које ће за њих одржати професори Математичког факултета.

Округли сто IoT (Internet of Things-Интернет ствари) – више од уређаја у вези, 22.03.2017.

Друштво за информатику Србије и Дом омладине Београда организују у среду 22. марта 2017. у 19:00 округли сто „IoT (Internet of Things-Интернет ствари) – више од уређаја у вези“.

Уводничари:
др Срђан Крчо, директор Дунав НЕТ
Урош Томановић, EuroICC
Саша Клопановић, Меинфлукс
Јанко Исидоровић, Меинфлукс

Водитељи: др Петар Кочовић и Ивана Миленковић, РТС

Скуп се одржава у Дому омладине Београда, Македонска 22
– Клуб Дома омладине.

ЦЕРН – откривање једне од навећих тајни, предавање проф. др Петра Аџића, 27.03.2017.

Зашто не можемо да видимо 96 одсто универзума? Како је нарушена симетрија између материје и антиматерије? Живимо ли у тродимензионалном свету? Постоји ли Божја честица?

Ово су само нека од кључних питања савремене науке која покушава да одгонетне око осам хиљада истраживача у ЦЕРН-у – Европској организацији за нуклеарно истраживање у Женеви. О томе, али и о другим изазовима са којима се научници у ЦЕРН-у сусрећу, говориће проф. др Петар Аџић, редовни професор Физичког факултета у Београду и вођа једног од тимова српских научика у тој угледној научној организацији.

Предавање професора Аџића под називом: ЦЕРН – откривање једне од највећих тајни савремене науке, биће одржано у понедељак, 27. марта 2017. године у 12 сати у Свечаној сали (211) Машинског факултета Универзитета у Београду.

Детаљније

Девети шангајски сајам образовања, 27.03.2017.

Девети шангајски сајам образовања бице одрзан 27. марта 2017. године на Правном факултету, Булевар краља Александра 67, од 10 до 15 сати.

Овај догађај организује Комисија за образовање града Шангаја, у сарадњи са партнерима у иностранству. Циљ Сајма је представљање високошколских институција из Шангаја, остваривање међуинституционалне сарадње и повећање интересовања студената за наставак студија у Шангају.

Детаљније