Месечне архиве: јануар 2017

Математички методи механике, 1. фебруара 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 1. фебруара 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ХАМИЛТОНОВ-ЈАКОБИЈЕВА ЈЕДНАЧИНА, ПРИМЕРИ

Апстракт: У питању је предавање на специјалном курсу „Увод у аналитицку механику и симплектичку геометрију“.

KPMG Internship program in IT Advisory

Would you like to get familiar with modern IT solutions and systems of major companies and banks in Serbia and gain new skills?

Tasks and responsibility:
– Participating in the team that performs tests of controls and audit of IT systems
– Helping in review of IT and related risks
– Support our team in increasing security of clients’ IT systems and ensuring compliance to related IT and security standards
– Participating in assessment of system migration and conversion
– Business continuity / disaster recovery assessment and support

Requirements:
– University Degree (or final year of studying) in Information Technology
– Minimum average grade during studies 8
– Fluent English
– Excellent organizational and communication skills and multitasking

Do you want to be our new team member?

Visit kpmg.rs “Careers” section and search current vacancies.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 14. фебруар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 14. фебруара 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Састанак Семинара биће посвећен професорки Мирјани Чангаловић поводом њеног одласка у пензију. О животу и раду проф. Чангаловић говориће најближи сарадници. Након састанка биће организован коктел у библиотеци Института.

MDCS и Eurosys

mdcsРазвојни центар компаније Microsoft покрива трошкове регистрације за одређени број наших младих истраживача на конференцији Eurosys 2017 (European Conference on Computer Systems) која ће се одржати у Београду од 23. до 26. априла у Хотелу Crowne Plaza (бивши хотел Интерконтинентал).

Ово је први пут да се Eurosys конференција организује у Југоисточној Европи. Eurosys окупља професионалце са престижних универзитета (UC Berkeley, Cornell, EPFL, ETHZ, MIT, Stanford, University of Washington, итд.) и ИТ индустрије (IBM Research, Microsoft Research, VMware Research, итд.).

За покривање трошкова регистрације на Eurosys конференцији могу аплицирати студенти мастер студија, докторских студија, пост-докторских студија као и асистенти и доценти који се баве компјутерским системима и сродним областима, који раде у Републици Србији.

Упутство за пријаву и детаљније информације налазе се на линку http://eurosys2017.org/grants/serbian-junior-grants

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 26. јануар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 26. јануара 2017. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавачи: Анђелка Зечевић и проф. др Ранка Станковић

Наслов предавања: ПРОЦЕС РАЗВОЈА ТЕРМИНОЛОШКИХ РЕСУРСА И ОСВРТ НА (ISO) СТАНДАРДЕ ВЕЗАНЕ ЗА ТЕРМИНОЛОГИЈУ

Апстракт: Терминологија, као систем назива, односно термина у некој научној области има подједнако важно место како код лингвиста, тако и код стручњака различитих специјализованих области. У оквиру излагања биће представљен процес развоја терминолошких ресурса који се базира на доменски специфичним корпусима: од прикупљања грађе за израду корпуса преко примене лексичких ресурса и ручне евалуације до жељене допуне морфолошких речника. Биће представљена и концепција терминолошке базе, функције софтверског решења, тренутни садржај, могућности размене података и веза са дигиталним библиотекама. Праћење верзија и развојни ток терминолошке одреднице ће бити коментарисан из теоријског и практичног аспекта. Уз конкретан приказ процеса развоја, даће се осврт и на поједине стандарде из групе ISO TC37 који се односе на терминологију.

Други део презентације се односи на решавање проблема усвајања подесних превода страних термина, што је, опет, само по себи, језички осетљив и изазован задатак. У оквиру курса Програмирање за веб на мастер студијама модула Информатика развијена је апликација која има за циљ сумирање интерних договора, језичких смерница и правила, као и олакшану дискусију по питању усвајања преферираних термина. Замисао је да резултујућа база термина буде јавно доступна и претражива по областима и да послужи као подршка у процесу писања, превођења или претраживања информација.

Математички методи механике, 25. јануар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. јануара 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ХАМИЛТОНОВ-ЈАКОБИЈЕВА ЈЕДНАЧИНА

Апстракт: У питању је предавање на специјалном курсу „Увод у аналитичку механику и симплектичку геометрију“.

INdAM Doctoral Programme in Mathematics and/or Applications in Italy co-funded by Marie Sklodowska-Curie Actions

INdAM Doctoral Programme in Mathematics and/or Applications in Italy is co-funded by Marie Sklodowska-Curie Actions, in the framework of the European Horizon 2020. These fellowships offer to researchers from all over the world the opportunity to enter a PhD School in Mathematics and/or Applications in Italy. The deadline for submission of the application is 31 March 2017. The deadline for submission of the degree/diploma which allows to embark in a doctorate in Italy: for EU citizens 30 September 2017, for non EU citizens 31 May 2017.

For further information, please visit the following link: https://cofund.altamatematica.it/dp-2015/main/website where the complete Call announcement and a Guide for applicants can be downloaded.

sTech – Junior VP/MS Modeller

sTech је у потрази за појачањима VP/MS тима. Погледајте опис и ако сте недавно дипломирали или планирате да дипломирате на Студијском програму – Математика, а заинтересовани сте да радите у IT индустрији, пријавите се!

Оглас и рок за пријаву можете погледати овде.

#1 SYMPTOMA, better diagnosis – стипендија

SYMPTOMA, интернет претраживач о болестима, додељује стипендије на годишњем нивоу за студенте који раде како би финансирали трошкове свог студирања и живота. То је само једна од стипендија која стоји на располагању студентима широм света. Пријављивање за стипендију врши се на: https://www.symptoma.com/sr/stipendija.

SYMPTOMA GmbH
#1 SYMPTOMA, better diagnosis – stipendija
Neuhofen 5
4864 Attersee, Austria

Tech Meetup Vol. 5

Настављамо серију успешних tech meetup-а. На првом meetup-у у 2017. години вас очекују нови предавачи из IT и маркетинг индустрије који ће покушати да вам кроз практичне примере пренесу своје вишегодишње искуство:

“Go fast with web worker” – Иван Никитовић, Work&Co Belgrade
“5 senses in business performance” – Никола Пантовић, MIDA Studio
“State of modern JavaScript dev” – Станко Тадић, Work&Co Belgrade
“Become more professional dev” – Саша Ранисављевић, SBG

Субота, 04. фебруар 2017. од 11:30ч, Дом омладине Београда, сала Америkана, Македонска 22/IV

Дођите да се у опуштеној атмосфери упознамо и разменимо знања!

Пријави се путем линка http://bit.do/winter-meetup до 02.02.2017.

https://www.facebook.com/events/171047483377472/

Looking for C# / Backend Developer!

Two Desperados is the fastest growing video games development studio in Serbia. With the benchmark of 4 million players of our WokaWoka, no1 marble shooter casual game on the market, we are looking for new people tojoin our team! We are looking for developers with Bachelor’s degree from Faculty of Sciences and Mathematics or Faculty of Electrical Engineering for work in stimulating environment and offer competitive salaries.

For requirements and more info check: http://twodesperados.com/jobs/

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 19. јануар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 19. јануара 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Димитрије Шпадијер, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: АСИМПТОТСКЕ КООРДИНАТЕ НА ПСЕУДОСФЕРИЧНИМ ПОВРШИМА И ЊИХОВА ПРИМЕНА У КОНСТРУКЦИЈИ НОВИХ ПРИМЕРА ПОВРШИ

Апстракт: На картама регуларних површи (многострукости димензије 2) увешћемо Чебишовљев координатни систем (главни (енгл. principal) и асимптотски), који је најпогоднији за развој теорије псеудосферичних површи. Да бисмо изградили нове примере псеудосферичних површи, кренућемо од ротационих псеудосферичних површи и доказаћемо да постоје тачно три врсте таквих површи. Затим ћемо видети Бјанкијеву и Беклундову трансформацију, којима се од познатих псеудосферишних површи (ротационих или неких других) конструишу нови примери таквих површи. Као додатак, користећи Чебишовљев координатни систем, доказаћемо Хилбертову теорему, која говори о томе да не постоји псеудосферична површ која би била модел целе хиперболичке равни.

Математички методи механике, 18. јануар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 18. јануара 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Борислав Гајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ХАМИЛТОНОВ ПРИНЦИП У ФАЗНОМ ПРОСТОРУ. ПРИНЦИП МОПЕРТИЈА

Апстракт: У питању је предавање на специјалном курсу „Увод у аналитичку механику и симплектичку геометрију“.

Програм неформалне едукације младих „Твоја каријера почиње овде“

EYРевизорско-консултантска компанија EY уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја поново организује програм неформалне едукације младих „Твоја каријера почиње овде“. Програм укључује радионице и тестирања кандидата уз финално такмичење, а на основу освојених поена првопласираним кандидатима ће бити омогућене стипендије и праксе, са могућношћу запослења од октобра 2017. године. Финално такмичење за 20 најбољих кандидата – бизнис симулација биће одржана у марту месецу 2017. године. За програм се могу пријавити и учествовати студенти свих година студија. За пријаву је потребно послати биографију до 15. фебруара, 2017. на имејл: hr.serbia@rs.ey.com. За више информација контактирајте Луку Самарџију: luka.z.samardzija@gmail.com, EY амбасадора на Математичком факултету.

Најтраженија занимања у 2016.

Према подацима изнетим на сајту: http://www.careercast.com/ међу 20 најбољих послова у 2016. години многи се заснивају на математици и рачунарству:

1. Истраживач података

2. Статистичар

3. Аналитичар безбедности информација


6. Математичар

7. Софтверски инжењер

8. Систем аналитичар


10. Актуар


17. Систем администратор

200 најбољих послова у 2016.

Методологија

ПРИПРЕМНА НАСТАВА, УПИС У ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

Математички факултет Универзитета у Београду организује припремну наставу за полагање пријемног испита из математике за будуће студенте, као и све заинтересоване.

Детаљније информације у вези са припремном наставом.

Сви пријављени ће у петак 17. фебруара 2017. добити обавештење у вези са припремном наставом и упутство о даљим корацима.

За будуће студенте.

Семинар за геометрију, визуализацију и образовање са применама, 12. јануар 2017.

Наредни састанак семинара биће одржан у четвртак, 12. јануара 2017. у сали 301ф, Математичког института САНУ, са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Игор Салом, Институт за Физику Београд

Наслов предавања: PERMUTATION-SYMMETRIC THREE-PARTICLE HYPERSPHERICAL HARMONICS

Апстракт: In this talk, we will construct three-body permutation symmetric hyperspherical harmonics to be used in the non-relativistic three-body Schrodinger equation in three spatial dimensions (3D). We will label the state vectors according to the S3 x SO(3) \subset O(2) x SO(3) \subset U(3) x S2 \subset O(6) subgroup chain, where S3 is the three-body permutation group and S2 is its two-element subgroup containing transposition of first two particles, O(2) is the so-called „democracy transformation“ group for three particles; SO(3) is the 3D rotation group, and U(3), O(6) are the usual Lie groups. We discuss the good quantum numbers implied by the above subgroup chain, as well as their relation to the S3 permutation properties of the harmonics, particularly in view of the SO(3) \subset SU(3) degeneracy. An extended introduction will be given, intended to bring some physical concepts closer to a mathematical audience.

Одељење за математику, 12. јануар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 12.јануара 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова. У оквиру састанка Семинара предавања ће одржати студенти Универзитета у Кембриџу. Предвиђено је да свако предавање траје 30 мин.

Предавач: Ђорђе Зикелић

Наслов предавања: СТОХАСТИЧКА ТЕРМИНАЦИЈА ПРОБАБИЛИСТИЧКИХ ПРОГРАМА

Апстракт: Терминација је једно од основних својстава програма и на предавању ће бити анализирана терминација пробабилистичких програма са реалним променљивим. Претходни радови бавили су се квалитативним проблемом, где се поставља питање скоро сигурне терминације (вероватноћа 1). Квантитативни проблем поставља питање ограничавања вероватноће терминације и овом проблему се до сада није озбиљније приступало. Проблем наизглед делује да припада области рачунарства, међутим када се преведе на језик математике, постаје врло интересантан и захтева врло мало познавања рачунарства. На овом предавању, разматрани су линеарно-аритметички програми без детерминизма и користећи различите математичке приступе и теорију мартингала, увод се појам стохастичких инваријанти програма, дефинише појам „одбијајућих супермартингала“, и представља алгоритам који израчунава коефицијенте „одбијајућих супермартингала“ и ограничава вероватноћу терминације, што је пионирски резултат.

Предавач: Лазар Радичевић

Наслов предавања: МИНИМИЗАЦИОНИ АЛГОРИТМИ У ТЕОРИЈИ АРИТМЕТИЧКИХ ИНВАРИЈАНТИ

Апстракт: За хомогене полиноме са неколико променљивих са рационалним коефицијентима, поставља се природно питање: како наћи линеарну смену променљивих тако да коефицијенти полинома постану мали цели бројеви? Минимизација је једна од техника која се може применити: одабере се неку инваријанту полинома (на пример, дискриминанта), прост број p који је дели и покушава се да се степен тог простог броја који дели инваријанту учини што мањим. Као пример ће бити приказан алгоритам за минимизацију тернарних кубика из рада „Minimisation and reduction of 2, 3 and 4-coverings of elliptic curves“, чији су аутори T. Fisher, J. Cremona i M. Stoll.

Предавач: Иван Танасијевић

Наслов предавања: ТЕОРЕМЕ О СТОКСОВИМ ТОКОВИМА

Апстракт: Ово предавање пружа кратак увод у терминологију механике флуида, чије понашање описују Навије-Стоксове једначине. Чак и само постојање решења тих једнацина у општем случају представља један је од тренутно нерешених миленијумских проблема. Из тог разлога, неопходно је извршити апроксимацију занемаривањем појединих чланова, сто доводи до Стоксове апроксимације и истоимених токова. Занемарују се управо они чланови који говоре о инертности флуида, па се у Стоксовим токовима моментално успоставља квази-стационарно стање. Ово и многа друга интересантна својства доводе до занимљивих резултата као сто су Теорема о јединствености, Теорема о минималној дисипацији енергије и Теорема реципроцитета, о којима ће бити речи.