Месечне архиве: новембар 2016

Вероватносне логике, 1. децембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 1. децембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Проф. др Владимир Срдановић

Наслов предавања: 60 ГОДИНА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ – ШТА ЈОШ НИСМО НАУЧИЛИ?

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 1. децембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 1. децембра 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

У оквиру Семинара, представници компаније Enetel Solutions ће одржати стручну трибину под називом: „Предиктивни алати за примену у решењима еТрговине и Геореференцираној пословној аналитици“.

Детаљније информације се могу пронаћи на: http://computing.matf.bg.ac.rs

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 30. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 30. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Стана Никчевић, Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ХОМОТЕТИЧНА КРИВИНСКА ХОМОГЕНОСТ И ХОМОТЕТИЧНА ХОМОГЕНОСТ

Апстракт: испитиване су разлике између неколико појмова кривинске хомогености и показано је да је појам који су увели Ковалски и Ванжурова генерализација добро познатог појма кривинске хомогености. Група хомотетије има суштински значај у овој анализи. Добијена је комплетна класификација хомотетичних хомогених многострукости које нису хомогене и које имају неку скаларну кривинску инваријантну која није једнака нули. Показано је да су такве многострукости кохомогености један. Описана је такође комплетна локална геометрија у случају када коефицијент хомотетије дефинише „раздвојено проширење“. Резултати су добијени у сарадњи са Едуардом Гарциа-Риом и Петером Гилкијем.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 29. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 29. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: доц. др Вељко Јеремић, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ПРОБЛЕМАТИКА ДЕФИНИСАЊА И ЕВАЛУАЦИЈЕ КОМПОЗИТНИХ ИНДИКАТОРА

Апстракт: Проблематика дефинисања и евалуације композитних индикатора заокупља пажњу бројних истраживача. Феномени попут мерења благостања нација, евалуације степена испуњености Миленијумских циљева развоја, рангирања универзитета и сл., заснивају се на великом броју индикатора који су најчешће изражени у различитим мерним јединицама. Посебан је изазов интегрисати разнолике индикаторе у једну вредност која би представљала ранг одређеног ентитета. Аутор ће покушати да представи напоре које истраживачи улажу како би се формулисао, што је могуће објективнији, приступ у креирању и евалуацији композитних индикатора. Кроз одговарајуће студије случаја и приказ до сада остварених научних резултата биће наглашена потреба веће укључености доносиоца политичких одлука у сам процес дефинисања композитних индикатора.

Rails Girls Beograd организује радионицу веб програмирања за девојке

Rails Girls Beograd заједница по седми пут организује *бесплатну радионицу веб програмирања за девојке* користећи Ruby on Rails технологију. Наша мала заједница полако расте, а број учесница које су до сад прошле овај програм је прешао 250. Поред тога што су успеле да нађу посао, ова радионица им је била прекретница у погледу даљег образовања и мењања посла. Неке од њих су и данас са нама, сада у улози менторки.

Настављамо са бесплатном едукацијом и даље, а наредна радионица ће бити одржана *10. и 11. децембра* у coworking простору My Work у Кнеза Милоша. Пријаве за учешче ће бити *отворене до 3. децембра* на следећем линку.

Математички методи механике, 30. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 30. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Борислав Гајић и Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ОЈЛЕР-ЛАГРАНЖЕВЕ ЈЕДНАЧИНЕ И ХАМИЛТОНОВ ПРИНЦИП МИНИМАЛНОГ ДЕЈСТВА

Одељење за механику, 30. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 30. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института са почетком у 18 часова.

Предавач: Здравко Терзе, Факултет стројарства и бродоградње, Свеучилиште у Загребу

Наслов предавања: МАТЕМАТИЧКО МОДЕЛИРАЊЕ ДИНАМИКЕ ДИСКРЕТНИХ МЕХАНИЧКИХ СУСТАВА НА МНОГОСТРУКОСТИМА И ЛИЈЕВИМ ГРУПАМА

Поводом 70 година рада Математичког института САНУ, Одељење за механку у среду 30. новембра организује Мини-симпозијум „Нелинеарне теоријске основе у опису појава реалног света“. Скуп ће бити одржан у сали 2 САНУ у периоду 10-18 часова.

Програм скупа може се преузети ОВДЕ.

Семинар из астрономије и астрофизике, 29. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 29. новембра 2016. у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Наташа Тодоровић, научни сарадник Астрономске опсерваторије Београд

Наслов предавања: БРЗЕ ПРУГЕ СУНЧЕВОГ СИСТЕМА

Апстракт: Међу многобројним резонанцама у Сунчевом систему, посебно су намзначајне оне које поседују механизам транспорта астероида у околину Земље. Раније се сматрало да 5:2 резонанца у средњем кретању са Јупитером, смештена у спољном делу астероидног прстена на $a\sim 2.82$ AU, због своје удаљености од Земље и своје близине Јупитеру, није у стању да довезе велику количину материјала у околину Земље. Међутим, овај изузетно слаб динамички трансфер на релацији 5:2 резонанца-Земља није у сагласности са резултатима спектралних анализа које указују на то да је велики број метеора и објеката у околини Земље стигао из спољног дела астероидног прстена, највероватније преко 5:2 резонанце.

Биће преиспитана динамика 5:2 резонанце тако што ће најпре бити размотрена структура хаоса у самој резонанци. Јасан приказ динамике у резонанци омогућен је софистицираним нумеричким методама које су развијене у последње две деценије. Најнестабилније делове у резонанци, могле би се лако пистоветити са такозваним хиперболичким многостукостима, које имају кључну улогу у транспорту малих тела и на неки начин представљају „брзе пруге“ Сунчевог система. У циљу тестирања ове хипотезе, 1000 фиктивних тела смештених дуж „брзих пруга“, посматрано је у времену од 5 милиона година. За разлику од ранијих студија, испоставља се да су скоро сви објекти стигли у околину Земље. Такође, примећено је да велики број астероида напушта Сунчев систем дуж непознатог правца који је дефинисан перихелским растојањем од $q\sim 0.26$ AU. Биће дат статистчки приказ који углавном потврђује ефикасност транспорта 5:2 резонанце, али и дискутован низ отворених питања која су се јавила у току истраживања.

Smith Micro Software тражи софтвер инжењера

Smith Micro Software, Inc. (NASDAQ: SMSI) се бави производњом софтвера и услугама које поједностављују, побољшавају и чине сигурнијим искуства на мобилним платформама. Портфолио компаније у области wireless технологија укључује широку гаму клијентских и серверских апликација које раде са гласом, подацима, видеом и повезивањем путем мобилних мрежа. Наши  клијенти су највећи светски мобилни оператери, произвођачи мобилних уређаја и велике фирме.

Smith Micro Software тражи софтвер инжењера – Java и JavaScript developer-а, за наш тим у Београду који се бави развојем сервера. Радићете у групи креативних и амбициозних програмера и примењиваћете најновије технологије у области управљања мобилним уређајима и управљања полисама. Апсолутан фокус је на квалитету производа, дуготрајној употребљивости и agile развоју. Бићете важан део комплетног процеса развоја, од дизајна до release-а.

Дужности укључују тимски и самосталан рад на новим захтевима, побољшањима и баговима, дизајн и имплементацију задатака по продукционим захтевима и њихово спровођење до прихватања од стране инжењера и рад у динамичној и агилној средини.

Посетите нашу веб страницу и пријавите се!

Рок за пријављивање је 11. децембар 2016.

Отворене пријаве за шести Nordeus Hackathon

nordeusКомпанија Nordeus, шесту годину заредом организује такмичење у брзом развоју видео игара – Nordeus Hackathon, који ће се одржати 10. и 11. децембра, у просторијама београдског StartIt Centra. У фокусу овогодишњег Hackathona је јачање локалних талената и развој домаће гејминг индустрије, због чега је првенствено намењен учесницима из земље и региона.

Пријаве су отворене до 28. новембра за тимове од максимално четири члана или појединце који ће накнадно бити груписани у тимове. Као и претходних година, пријаве су могуће само за оне који до сада нису учествовали на неком од Nordeus Hackathona. Одабраним тимовима који долазе ван Београда, Nordeus покрива трошкове пута и смештаја у близини StartIt Centra.

Три најбоље игре изабраће жири, а сваког од чланова победничких тимова очекују вредне награде. Поред три првопласирана тима, као и претходних година, креаторима игре која освоји највише гласова на друштвеним мрежама, биће уручена награда People’s Award.

Пријавите се путем форме.

За више информација молимо контактирајте:  jelena.slovic@smartpoint.rs

Отворене позиције – Data Collection & Math Data Collection labeling associate position

mdcs

Microsoft Development Center Serbia поново запошљава на позицијама Data Collection & Math Data Collection labeling associate.

MDCS развија софтвер за велики број алгоритама повезаних са машинским учењем: оптичко препознавање знакова, оптичко препознавање математичких формула, анализу приказа докумената као и анализу слике.

Важан део развојног процеса је прикупљање и обележавање узорака података који се користе за обуку и тестирање ових алгоритама.

Одликује нас занимљива природа пројеката на којима радимо у областима машинског учења и обраде великих количина података, као и чињеница да наши запослени могу да раде на најактуелнијим технологијама и производима за цео свет.

Одличан тимски рад и комуникација су нам на првом месту у свакодневном раду како би запослени могао да стопостотно допринесе напретку пројекта и ширем тиму.

Више информација о самим позицијама можете погледати на нашој интернет страници www.microsoft.com/serbia/mdcs/jobs.aspx.

Кандидати који аплицирају до 4. децембра ће бити брже уврштени у процес селекције.

Erasmus+ Млади у акцији

“Erasmus+ Млади у акцији” инфо дан одржаће се у понедељак 28.новембра, од 18 часова, на Сплаву Аркабарка (Ушће ББ). Овом приликом биће представљени програми за младе које финансира Европска Унија: Европски Волонтерски Сервис, омладинске размене и тренинге за младе.

Због ограниченог броја места, пријаве су ОБАВЕЗНЕ и врше се попуњавањем формулара до петка 25. новембра, у 23:59 путем следећег линка. У суботу 26. новембра, бићете обавештени/е о резервацији места.

Erasmus+ је програм Европске Уније везан за образовање, омладину и спорт, који траје од 2014. до 2020. год. Erasmus+ Млади је заменио програм Млади у акцији.

Само неки од циљева програма су: развијање вештина младих, промоција активног грађанства, мултикултуралност, толеранција, виишејезичност… Једини услов за учествовање у Erasmus+ програмима за младе је имати минимум 13 година и живети у Европској Унији или некој од партнерских земаља (нпр. у Србији)!

Искористите јединствену прилику да откријете Erasmus+ програм, сазнате како да аплицирате за пројекте и чујете незаборавна искуства младих који су већ учествовали!

За додатна питања можете писати Вега омладинском центру на: vegayc.youthmobility@gmail.com.

Линк за догађај на Фејсбуку.

Семинар за геометрију, визуализацију и образовање са применама, 24. новембар 2016.

Наредни састанак семинара биће одржан у четвртак, 24. новембра 2016. у сали 301ф, Математичког института САНУ, са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Јелена Грујић, Учитељски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: NONLOCAL GRAVITY WITH CONSTANT SCALAR CURVATURE

Апстракт: A class of nonlocal gravity models, where nonlocal term contains an analytic function of the d’Alembert operator $\Box$,  is considered. For simplicity, these models are considered without matter sector.  Related equations of motion for gravitational field $g_{\mu\nu}(x)$ are analyzed for a constant scalar curvature $R.$ The corresponding solutions for cosmological scale factor $a(t)$ are found.

Вероватносне логике, 24. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Александар Каплар, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: NON-AXIOMATIC LOGIC AND CLINICAL DECISION SUPPORT SYSTEMS

Апстракт: Clinical decision support systems (CDSS) are systems designed to assist physicians and other health professionals with clinical decision-making tasks such as establishing a diagnosis or determining the appropriate course of therapy. In order to model and automatize such complex tasks, a CDSS system needs to have human-like reasoning capabilities. It must, as humans often do, be able to handle imprecision, uncertainty, and limited knowledge resources about every possible aspect of the problem being solved. Non-Axiomatic Logic (NAL) is an Artificial General Intelligence (AGI) framework designed for intelligent reasoning with insufficient background knowledge and physical resources. This lecture provides an overview of the challenges and state-of-the-art approaches in CDSS design while underlining the potential uses of NAL in this context.

Семинар Друштва за језичке ресурсе и технологије, 24. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. новембра 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Војкан Николић, Град Београд, Министарство унутрашњих послова Републике Србије

Наслов предавања: МОДЕЛОВАЊЕ И ПРЕТРАЖИВАЊЕ НАД НЕСТРУКТУИРАНИМ ПОДАЦИМА И ДОКУМЕНТИМА У Е-УПРАВИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Апстракт: Данас, сервиси е-Управе у различитим областима користе question
answer системе концепта у покушају да се разуме текст и да помогну грађанима у добијању одговора на своје упите у било које време и веома брзо. Аутоматско мапирање релевантних докумената се истиче као важна апликација за аутоматску стратегију класификације: упит-документа. Ова докторска дисертација има за циљ допринос у идентификацији неструктуираних докумената и представља важан корак ка разјашњавању улоге експлицитних концепата у проналажењу података уопште. Најчешћа репрезентативна шема у текстуалној категоризацији је BOW приступ, када је у позадини велики скуп знања. Ова дисертација уводи нови приступ ка стварању концепта заснованог на текстуалној презантацији и примени категоризације текста, како би се створиле дефинисане класе у случају сажетих текстуалних докумената. Такође, овде је приказан алгоритам заснован на класификацији, моделован за упите који одговарају теми. Отежавајућа околност у случају овог концепта, који презентује термине са високом фреквенцијом појављивања у упитма, заснива се на сличностима у претходно дефинисаним класама докумената. Резултати експеримента из области Кривичног законика Републике Србије, у овом случају и студија, показују да презентација текста заснована на концепту има задовољавајуће резултате и у случају када не постоји речник за дату област.

Математички методи механике, 23. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 23. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: МЕХАНИЧКИ СИСТЕМИ СА ВЕЗАМА, МНОГОСТРУКОСТИ И ДАЛАМБЕР-ЛАГРАНЖЕВ ПРИНЦИП

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса „Увод у аналитичку механику и симплектичку геометрију“.

Calling Outstanding Young Researchers – Application Tool Open!

Young researchers in computer science and mathematics from all over the world can apply for one of the 200 coveted spots to participate in the Heidelberg Laureate Forum (HLF), an annual networking event. The HLF offers all accepted young researchers the great opportunity to personally interact with the laureates of the most prestigious prizes in the fields of mathematics and computer science. For one week, the recipients of the Abel Prize, the ACM A.M. Turing Award, the ACM Prize in Computing, the Fields Medal, and the Nevanlinna Prize engage in a cross-generational scientific dialogue with young researchers in Heidelberg, Germany.

The application period for the 5th HLF runs from November 14, 2016 until February 14, 2017. Young researchers at all phases of their careers (undergraduate, PhD or postdoc) are encouraged to complete and submit their applications by February 14 (midnight at the dateline) via the following link: http://application.heidelberg-laureate-forum.org

For questions regarding requirements and the application process, please
contact Young Researchers Relations at: yr@heidelberg-laureate-forum.org

For more information visit website: http://www.heidelberg-laureate-forum.org/

Семинар Биоинформатика, 23. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 23. новембра 2016. у сали БИМ Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавач: Павле Анђус, Биолошки факултет

Наслов предавања: HUMAN BRAIN PROJECT – QUO VADIS?

Апстракт: Human Brain Project (HBP) покренут 2013. године продат је Европској Комисији од стране харизматичног неуробиолога Хенрија Маркрама (Швајцарски Федерални Технолошки Институт у Лозани, EPFL) као храбар, нови пут ка разумевању мозга, лечењу неуролошких болести и развоју информационих технологија. HBP је један од два H2020 „flagship“ пројекта (други се бави графеном) „тешких“ по 1 G€. Циљ пројекта је амбициозно постављен као „стицање фундаменталних знања о томе шта значи бити човек, како развити нове третмане болести мозга и изградити револуционарне нове информационе и комуникационе технологије“. Сматра се да данас по први пут модерна ИКТ ове циљеве чини доступним. Пројекат је планирано да чини 10 година интердисциплинарне сарадње преко 400 научника из 112 институција у 24 европске земље. Мрежа учесника HBP је отвореног типа и организован је у 12 субпројеката који покривају 6 информатичких платформи, организацију мозга, когнитивну неуронауку, теорију, етику и друштво и менаџмент.

Одељење за математику, 25. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 25. новембра 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Татјана Давидовић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРОБЛЕМИ И МЕТОДЕ ОПТИМИЗАЦИЈЕ

Апстракт: Проблеми оптимизације појављују се веома често у свакодневном животу. Свако од нас труди се да стигне на одредиште за најкраће време, плати најнижу цену неког производа, смањи потрошњу горива, повећа зараду, и слично. Велики број оптимизационих проблема јавља се и у науци, инжењерству, економији, пословању. Сви они су, иако лаки за формулисање, углавном сложени за решавање. Стога се тачне (егзактне) методе могу примењивати само у специјалним случајевима или на примерима малих димензија. Коришћење приближних (хеуристичких) алгоритама постаје нужна алтернатива за добијање квалитетних решења ових класа проблема у разумном временском року. У последње време, све су популарније уопштене хеуристичке методе, назване метахеуристичке. Две такве методе предложили су наши истраживачи и оне ће бити детаљније приказане у оквиру овог предавања.

Одељење за механику, 23. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 23. новембра 2016. у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Радован Славковић, Факултет инжењерских наука, Универзитет у Крагујевцу

Наслов предавања: ИМПЛИЦИТНА ИНТЕГРАЦИЈА НАПОНА ЗА СПРЕГНУТЕ ТЕРМО-МЕХАНИЧКЕ ПРОБЛЕМЕ ЕЛАСТОПЛАСТИЧНИХ МАТЕРИЈАЛА И МАТЕРИЈАЛА СА ПАМЋЕЊЕМ ОБЛИКА