Месечне архиве: август 2016

Стипендије Владе Мексика за 2017. годину

Амбасада Сједињених Мексичких Држава (Мексико), доставила је информацију Универзитету у Београду да Влада Мексика нуди држављанима Србије могућност конкурисања за стипендије у оквиру билатералног споразума о сарадњи.

Ближе информације о Конкурсу налазе се на страни

http://www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-29785

где се може наћи и текст Конкурса на енглеском језику.

Стипендије се нуде само у оквиру наставног програма институција назначених у конкурсу за 2017. годину: http://www.gob.mx/amexcid/documentos/programas-academicos-ies-becas-de-excelencia?idiom=es

Напомињемо да Универзитет у Београду има билатералну сарадњу са следећим универзитетима у Мексику, за које се може конкурисати:

  • Benemérita Universidad Autónoma de Puebla,
  • Universidad de Guadalajara,
  • Universidad Nacional Autonoma de Mexico.

Заинтересовани кандидати би требало да доставе комплетне конкурсне пријаве Универзитету у Београду најкасније до 19. септембра 2016. године. Амбасада Мексика истиче да непотпуне пријаве неће бити укључене у процес селекције, као ни оне који не испуњавају све потребне услове из Конкурса. Такође, неће бити враћени досијеи оних кандидата који не буду изабрани.

Контакт особа на Универзитету у Београду:

Љубица Димитријевић
Сектор за међууниверзитетску и
међународну сарадњу
Универзитет у Београду
Студентски трг 1
11000 Београд, Србија
Тел. 011/3207455
www.bg.ac.rs

За помоћ око пријаве студенти Математичког факултета могу се обратити Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

Позив за пријаве на такмичење Теленор Смарт City Challenge Serbia

Удружење БЕУМ под генералним спонзорством компаније Теленор Србија, уз подршку Friedrich Naumann фондације и ICT Hub-а, организује прво такмичење у Србији за проналажење решења базираних на апликацијама за унапређење квалитета живота у урбаним срединама, на пољу екологије, саобраћаја, превоза, путовања и куповине. Теленор Смарт City Challenge Serbia настоји да инспирише нову генерацију талентованих српских програмера и ИТ предузетника, помажући им да развију своје идеје за унапређење квалитета живота у градовима у Србији.

Најбоља 3 тима ће имати могућност приступа посебном новчаном фонду за даљи развој најбољих решења у вредности од 10.000€, уз обезбеђивање тромесечног радног простора за цео тим у ICT Hub-у, док ће првопласирани тим добити и двонедељно студијско путовање у иностранство и посету неком од светских технолошких инкубатора.

Формулар за пријаве и услови конкурса представљени су на веб сајту http://www.smartcitychallenge.rs/ Пријаве су отворене од 25. јула до 25. августа 2016. године.

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 29. август 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у понедељак, 29. август  2016.  у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Др. Владо Кешељ, редовни професор на Delhauzi Универзитету у Канади

Наслов предавања: Научно истраживање, иновације и привреда: канадски модел и неки примјери пројеката у области анализе текста и података

Апстракт: У првом делу презентације ће се представити канадски модел финансирања научног истразивања у рачунарству, са фокусом на облике подстицања сарадње између привреде и истраживања, као и подстицања стварања нових фирми на основу истраживања и идеја студената. У другом делу ће се представити неколико пројеката из области анализе текстова и података, који су иницирани заједничким интересима фирми и истраживања. У више детаља ће бити приказан приступ визуелној анализи текста на основу знаковних n-грама ии CNG мере сличности n-грамских профила. Овај метод се показао корисним у анализи ауторства текстова.

Кратка биографија: Проф. Владо Кешељ је дипломирао на смеру Рачунарствo и информатикa, Математичког Факултета Универзитета у Београду. Одбранио је магистарску и докторску тезу на Универзитету у Ватерлоу у Канади. Од 2002. је професор на Делхаузи Универзитету (Dalhousie University) у Канади, а редовни професор од 2011. године. Проф. Кешељ је такође Продекан за иновације и предузетништво (Assistant Dean for Innovation and Entrepreneurship). Његова истраживачка активност укључује обраду природног језика, анализу података и пословну информатику.

Продужене пријаве за Nordeus backend праксу

nordeusПријаве су отворене још 15 дана. На тромесечној пракси студенти ће директно радити на игри Top Eleven.

За праксу могу да конкуришу студенти основних или мастер студија рачунарских смерова, а од кандидата ће се захтевати познавање алгоритама и структура података, рад са базама података, комуникација са фронтенд слојем. Након периода селекције, који ће трајати од 23. августа до 9. септембра, најбољи кандидати ће своју тромесечну праксу почети од 15. септембра. Студентима ван Београда Нордеус обезбеђује и смештај и храну током трајања праксе, а најбољи појединци могу добити и прилику да раде у компанији Нордеус након овог тромесечног искуства.

Сви детаљи о условима конкурса могу се пронаћи на: http://norde.us/backend-internship

Пријаве за праксу се могу послати најкасније до 22. августа на: http://norde.us/backend-dev-intern

За све додатне информације: internship@nordeus.com

Заједнички састанци Семинара за рачунарство и примењену математику и Одељења за математику, 12. и 26. август 2016.

У току августа биће одржана два заједничка састанка Семинара за рачунарство и примењену математику и Одељења за математику.

Први састанак биће одржан у петак, 12. августа 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Снежана Минић, Simon Fraser University, Vancouver

Наслов предавања: A NEW VARIATION OF THE TRAVELING SALESMAN PROBLEM: SATELLITE IMAGE ACQUISITION SCHEDULING OF DEEP-SPACE EARTH ORBITING OBJECTS

Apstrakt: This talk presents an image acquisition scheduling problem for a Canadian surveillance-of-space satellite named Sapphire that takes images of deep space Earthorbiting objects. For a set of resident space objects (RSOs) that needs to be imaged within the time horizon of one day, the Sapphire image acquisition scheduling (SIAS) problem is to find a schedule that maximizes the Figure of Merit of all the scheduled RSO images. To address the problem, we propose an effective GRASP heuristic that alternates between a randomized greedy constructive procedure and a local search procedure.

Други састанак биће одржан у петак, 26. августа 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Зоран Обрадовић, Temple University, Philadelphia, USA

Наслов предавања: DISEASE TYPES DISCOVERY AND HEALTHCARE QUALITY MODELING FROM A LARGE DATABASE OF INPATIENT RECORDS

Apstrakt: We map a very large EHR database of Electronic Health Records containing millions of inpatient cases into a low dimensional space where diseases with similar phenotypes have similar representation. This embedding allows for an effective segmentation of diseases into more homogeneous categories, an important task of discovering disease types for precision medicine. Our results show evidence that such representations have phenotypes of higher quality and also provide benefit when predicting hospitalization length of stay, total incurred charges, and mortality rates.

Results reported in this talk are in press at Глигоријевић, Ђ., Стојановић, Ј., Обрадовић, З., „Discovering Disease Phenotypes from a Large Database of Inpatient Records: A Sepsis Study“, Methods, in press, Стојановић, Ј., Глигоријевић, Ђ., Радосављевић, В., Ђурић, Н., Грбовић, М., Обрадовић, З., „Modeling Healthcare Quality via Compact Representations of Electronic Health Records“, IEEE/ACM Transactions on Computational Biology and Bioinformatics, in press.