Месечне архиве: јун 2016

MOZZART ПРОГРАМ СТИПЕНДИРАЊА

Mozzart компанија организује дугорочни програм стипендирања и обуке са циљем пружања подршке будућим софтверским инжењерима и аналитичарима. Желимо да на овај начин заједно поставимо високе циљеве у образовању и каријери. Изабрани студенти ће највише две године похађати обуку која укључује по 360 сати практичног стицања знања кроз конкретне пројекте у компанији Mozzart, а која ће се одржавати током целе године. Изабраним студентима се додељује новчана подршка на месечном нивоу по академској години.

За више информације посетите линк https://www.linkedin.com/company/mozzart-bet

Уколико сте заинтересовани, молимо Вас да своје пријаве са свим захтеваним документима пошаљете на e-mail stipendija@mozzartbet.com.

Крајњи рок за подношење пријава је 31.08.2016.

Ruby и конкурентно програмирање на трећем Ruby сусрету

Трећи и последњи Ruby сусрет пред летњу паузу заказан је за четвртак, 30. јун у Startiti Centru са почетком у 18х. Овога пута главна тема ће бити Ruby и конкурентно програмирање.

Присуство на Ruby сусретима је бесплатно, али је због ограниченог броја места битно да своје присустно потврдиш овде (http://bit.ly/28LiOkV).

Информације о овом али и наредним догађајима можеш пратити на Spacevent fb страни.
https://www.facebook.com/spacevent/

Secondary Teacher for IT

Brook Hill International School is seeking an IT Teacher for Secondary school.

Job description:
– Teaching (IGCSE and A lavel)
– Technical support with general maintenance of equipment and networks (also in areas of SEO & SEM, Social Media Marketing, Paid Advertising)

Requirements:
– Suitable qualifications
– Fluent or Proficient English speaker (preferably Native)
– Experience in teaching IGCSE (GCSE) and A level would be an advantage
– Clear police record
– Excellent communication skills

If your qualifications fit the position and meet the requirements, please send your CV in English with a recent photo to our email: recruitment@brookhill.rs

Place of work: Belgrade, Contract type: full time, Deadline: 27th July 2015.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 28. јун 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Вањица Ратковић-Живановић, Радио Телевизија Србије

Наслов предавања: E-BUSINESS TECHNOLOGIES FOR XRM: EXPLORING THE READINESS OF PUBLIC BROADCASTERS

Апстракт: This paper examines the possibilities of enhancing relationship management between public service broadcasters and their stakeholders by harnessing the potential of newest e-business technologies and concepts, such as: social media, digital and interactive TV, and mobile computing. In order to facilitate adoption of relationship management strategy, a framework for leveraging relationship management is proposed. Evaluation was performed within the e-business system of a public broadcaster. This empirical study explored the readiness and expected benefits of relationship management implementation. The research results have indicated that a public broadcaster could achieve a higher level of social responsibility, improve business sustainability, and empower communication and collaboration with all the stakeholders by using emerging technologies for relationship management activities.

КТА семинар, 27. јун 2016.

Ванредни састанак КГТА семинара биће одржан у понедељак, 28. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Планирано је да у оквиру састанка Семинара предавања одрже полазници изборног предмета „Одабране поглавља геометрије и топологије“ на Математичком факултету, који ће представити по један рад на тему категорификације полиномијалних инваријанти графова и чворова.

Састанак ће отворити колега Марко Стошић.

Предавач: Катарина Ћојбашић
Наслов предавања: ХРОМАТСКИ ПОЛИНОМ ЗА ГРАФОВЕ И ЊЕГОВА КАТЕГОРИЗАЦИЈА

Апстракт: Биће представљен хроматски полином за графове, као и конструкција његове категорификације – ланчастог комплекса, чија је Ојлерова карактеристика једнака хроматском полиному.

Предавач: Никола Милинковић
Наслов предавања: КАТЕГОРИЗАЦИЈА ЏОНСОВОГ ПОЛИНОМА ПОМОЋУ КОБОРДИЗАМА

Апстракт: Биће представљен аналоган ланчасти комплекс у случају чворова и њиховог Џонсовог полинома. Акценат ће бити на тополошкој конструкцији веоме опште категорије кобордизама као и неких минималних тополошких релација које ти кобордизими треба да задовољавају, тако да добијени ланчасти комплекс буде и хомотопска инваријанта чвора.

Telenor – Customer Insight IT Developer Internship

Позивамо Вас да се пријавите на конкурс за праксу у трајању од 12 месеци у Сектору за развој технологије компаније Теленор!

Одабрани кандидати ће бити укључени у следеће активности:

· Развијање нових система за познавање корисника
· Усавршавање и одржавање постојећих система за познавање корисника
· Учешће у анализи пословних захтева за развој
· Развој софтвера и тестирање апликација
· Тестирање и документовање за развијене системе

Детаљније информације о захтевима и начину конкурисања можете погледати на следећем линку:

https://www.telenor.rs/sr/o-telenoru/karijera/praksa-u-telenoru

Летње издање Rails Girls Београд радионице

Отворене су пријаве за учешће на летњем издању Rails Girls Београд радионице. Овај бесплатни, дводневни, програм намењен је девојкама и женама без обзира на старост и претходно искуство у програмирању.

Током радионице учеснице се у малим групама уз менторску подршку упознају са wеб програмирањем користећи Ruby on Rails технологију.

Радионица ће се одржати 2. и 3. јула у Стартит центру (Савска бр. 5).

Пријаве су отворене до суботе, 25. јуна.

RGB summer edition*
Детаљније обавестење*

Top Talent Program 2016 – msg global solutions

Да ли желиш да се констатно развијаш и учиш у динамичном, интернационалном окружењу?

Да ли себе видиш у глобалном тиму који ради на пројектима за клијенте широм света? Прихвати изазов и истражи прилике у компанији мсг глобал солутионс кроз тронедељни и тромесечни Топ Талент Програм.

Топ Талент Програм компаније msg global solutions је намењен студентима и дипломцима који желе да се усавршавају и граде своју каријеру кроз учешће у изазовним пројектима, у различитим окружењима и културама. Наш  програм окупља младе људе са ИТ образовањем, са фокусом на информационе системе и технологије, рачунарство и софтверско инжењерство.

За пријаву, пошаљи свој CV на msgsee@msg-global.com до 30. јуна 2016.
За више информација посети info.msg-global.com/TopTalentProgram2016 .

Семинар за рачунарство и примењену математику, 21. јун 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 21. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Бојан Маринковић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПОВЕЗИВАНЈЕ ХЕТЕРОГЕНИХ ПРЕКРИВАЈУЋИХ МРЕЖА

Апстракт: На предавању ће бити представљене дефиниција и вероватносна оцена успешности претраге приликом коришћења хетерогених прекривајућих (overlay) мрежа. Биће приказани описи протокола Корд (Chord) и Синапса (Synapse).

TNation Akademija – летња школа програмирања

tnation TNation Akademija и ове године организује бесплатну летњу школу JavaScript програмирања, намењену најпре студентима завршне године факултета и дипломцима. Овим путем TNation академија жели да полазницима омогући стицање неопходног знања из области основних и напредних технологија у развоју фронтенд-а (JavaScript, Jquery, Backbone.js), док за најбоље полазнике постоји могућност даљег ангажовања кроз стручну праксу или запослење у компанији TNation.

Све детаљније информације о курсу и пријављивању могуће је добити на http://www.tnationakademija.com/

Семинар за рачунарство и примењену математику, 14. јуна 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 14. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Јовановић, Факултет организациона наука

Наслов предавања: АУТОМАТСКО ГЕНЕРИСАЊЕ АЛГОРИТАМА СТАБАЛА ОДЛУЧИВАЊА ЗА КЛАСИФИКАЦИЈУ

Апстракт: Алгоритми за стабла одлучивања су модели класификације објеката на основу особина и у литератури постоји доста варијација овог приступа. У овом раду се изучава компонентни приступ алгоритмима, који их представља као композицију делова који се могу размењивати, како би се добре особине једних алгоритама комбиновале са другим. Нови алгоритми се могу генерисати претрагом простора могућих компонентних алгоритама, што је реализовано применом метахеуристике еволутивних алгоритама. Експериментална провера потврђује ефикасност и ефективност приступа, у односу на познате оптималне, као и бенчмарк резултате. Додатно се анализом може увидети и који делови алгоритма су кључни за перформансе, и омогућити лашка унапређења и поређења алгоритама.

Заједнички састанак Одељења за математику и КГТА семинара, 14. јун 2016.

Одељење за математику и КГТА семинар најављују радионицу „ПРИМЕЊЕНА И РАЧУНАРСКА АЛГЕБАРСКА ТОПОЛОГИЈА“, која ће бити одржана у уторак, 14. јуна 2016. на Математичком институту САНУ, у сали 301ф са почетком у 11 часова. Радионица је део активности на билатералном научном пројекту Србија-Словенија под називом „ACAT – APPLIED AND COMPUTATIONAL ALGEBRAIC TOPOLOGY“,

ПРОГРАМ РАДИОНИЦЕ:

11:00-12:00
Предавач: Петар Павешић, Љубљана
Наслов предавања: Complexity of the forward kinematic map

Апстракт: Given a robot or, more generally, a  mechanical system with movable joints, the forward kinematic map determines the pose (position and orientation) of the end-effector as a function of the joint parameters. Atypical forward kinematic map is therefore a smooth map f:C–>W, where theconfiguration space C is a subspace of a product of circles (for revolutejoints) and intervals (for sliding joints), and the working space W is asubspace of R^3xSO(3) (position and orientation of the end-effector). Foran initial state of joint parameters c in C and a desired pose w in W onemustdetermine a path in C starting at c and ending at some joint configurationc’ that yields the pose w (i.e. f(c’)=w). The topological complexity of fmeasures the difficulty of finding robust solutions to that problem – i.e.finding paths in C that depend continuously on the initial data (c,w).In the talk we are going to present a mathematical framework for theproblem and describe some basic results and examples.

12:00-13:00
Предавач: Нежа Мрамор-Коста, Љубљана
Наслов предавања: Discrete Morse theory and data

Апстракт:  In the last two decades since it was introduced, discrete Morse theory hasproven to be an extremely useful tool in topological dataanalysis. Wewill first give an overview of the theory and its main results. Examples of applications to data from different domains, demonstrating howdiscrete Morse theoretical techniques can be used to extract useful information from data, as well as aid in solving problems like
classification, clustering and prediction, will be presented.

13:00 ACAT – Радионица: Алгебарска топологија и примене (Тематске 20-минутне презентације: Марија Јелић, Маринко Тимотијевић (Крагујевац), Нела Милошевић (Подгорица), Бранислав Првуловић, Марко Радовановић, Владимир Грујић, Александар Вучић, Зоран Петровић, Зоран Петрић, Синиша Врећица, Раде Живаљевић, и др.)

Републички завод за статистику тражи математичаре

Републички завод за статистику тражи двоје младих математичара са дипломом основних академских студија или мастер студија, смерови М- теоријска математика и В- статистика, актуарска и финансијска математика.

Ангажовање би било на уговор уз извесну перспективу сталног запослења. Послови које би обављали су у оквиру израда и имплементације методологија статистичких истраживања као и анализе временских серија и других анализа.

Обезбеђено је похађање мастер или докторских студија у смислу дозвољеног времена.

Молимо заинтересоване кандидате да приликом пријаве пошаљу свој CV на e-mail stat@stat.gov.rs

Размена студената и професора са Универзитетом Roma Tre у оквиру Ерасмус+ програма – НОВО

У оквиру програма Ерасмус +, КА1, Универзитет у Београду потписао је Интер-институционални споразум са Универзитетом Roma Tre из Италије.

За академску 2016/17, односно за јесен текуће године, планирано је укупно 6 мобилности студената основних студија и 18 мобилности студената мастер студија Универзитета у Београду, на период од 6 месеци, за које конкурише укупно 11 факултета.

За научну област „054 Mathematics and statistics“, споразумом са Универзитетом Roma Tre је предвиђена размена студената на нивоу и основних (НОВА информација) и мастер студија.

Споразум предвиђа и мобилност 6 професора Универзитета у Београду, на период од по пет дана.

Молимо вас да имате у виду да коначну одлуку доносе колеге из Италије, на основу номинације Универзитета у Београду. Динамика пријаве је следећа:
– Почетак пријаве за стипендију: 19. мај 2016
– Крај пријаве за стипендију: 19. јун 2016
– Предаја ранг листе Ректорату од стране Факултета: 27. јун 2016
– Предаја ранг листе Универзитета у Београду партнерској институцији: до краја јуна, 2016

Заинтересовани студенти и професори се у наведеном року (19. јун) могу званично пријавити за мобилност преко онлине платформе Универзитета у Београду http://mobion.bg.ac.rs/.

Кандидати са Математичког факултета могу се обратити Драгани Илић (dilic@matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast@matf.bg.ac.rs) за помоћ око пријаве и додатне информације.

Контакт особа на Универзитету у Београду за овај конкурс је Никола Савић из Сектора за међууниверзитетску и међународну сарадњу, email: nikola.savic@rect.bg.ac.rs, телефон:  011/3207/496.

Wiener Stadtische osiguranje– Junior SQL Data base administrator and Developer (стручна пракса)

Wiener Städtische осигурање а.д.о. Београд на српском тржишту послује од фебруара 2003. године. Као део групације Vienna Insurance Group Wiener Städtische Versicherung AG. У сталној смо потрази за новим сарадницима са или без искуства. Уколико си студент/студентица завршне године основних или мастер студија на Математичком факултету или си већ завршио студије, а заинтересован си да се придружиш тиму у којем можеш много да научиш, пријави се!

Очекујемо да: познајете Microsoft SQL сервер и Microsoft оперативне системе, пожељно познавање Microsoft .NET платформи, служите се енглеским језиком (напредни ниво), сте мотивисани и oтворени за рад у тиму.

Позивамо вас да пошаљете биографију до 27. јуна 2016. године на е-mail konkurs@wiener.co.rs .

Летња плаћена пракса у GVISP1 тиму

ШТА? Development напредних платформи за Туризам, Фан клубове и Ecommerce! Frontend програмери са напредним знањем: HTML, CSS, Javascript, Bootstrap… Коришћење и рад са: Ruby, C#, PostgreSQL, Angular JS, Ionic, хибридне APP…

ГДЕ? Имплементација у Београду, рад у officu.

КАДА? Почетак 01.ЈУЛ, трајање 60-90 дана (ограничен број кандидата 2-4).

ЗАШТО? 100% ПРАКСЕ и 0% ТЕОРИЈЕ

www.pro4travel.comwww.gvispmarket.com

ПОЖУРИ ПРИЈАВИ СЕ, ЗАГРЕВАЊЕ ВЕЋ ПОЧИЊЕ… рок за пријаве 24.06.

Пошаљи свој CV на office@pro4travel.com

Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 9. јун 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 9. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Наташа Ж. Мишић, Лола институт, Београд

Наслов предавања: ГЕНЕТСКИ КÔД: ПОЛУВЕКОВНА НАУЧНА ЕНИГМА

Апстракт: Процес дешифровања генетског кода (ГК), тј. одређивања правила пресликавања (превођења) генетске информације (ДНК или мРНК генске секвенце) у протеине (амнокиселинске секвенце), трајао је око 5 година, од 1961 то 1966. Пола века након коначног дешифровања и откривања универзалности ГК још увек немамо поуздане теорије о његовој природи, пореклу и еволуцији, упркос многим опсежним теоријским и експерименталним истраживањима. Ова истраживања су нам, између осталог, помогла да схватимо да је ГК скоро оптималан у погледу минимизирања грешака превођења, али и не како то да главни физички медијатори у формирању ГК (специфично везују тРНК за одговарајућу аминокиселину) јесу ензими (протеини) чији се гени налазе у ДНК/мРНК и управо се процесом превођења синтетишу. Поред ове енигме, али и многих других, нарочито место заузима феномен нуклеонских (масених) равнотежа унутар ГК, откривен 1994. године. Овај феномен показује да су многе симетрије ГК и физичко-хемијска својства његових конституената праћена прецизним равнотежама броја нуклеона и да су, шта више, многе детерминисане бројем 37. Наша истраживања су била усмерена ка разумевању ових равнотежа, нарочито избора броја 37, а за који је показано да је јединствени циклични број у декадном систему, да његови генерализовани бројеви као и он сâм представљају фигуративне бројеве, да се може довести у везу са златним пресеком, па и константом фине структуре и др. Оваква истраживања не само да померају фокус истраживања ГК из области физико-хемије у фундаменталне области математике, већ и намећу питање да ли и на који начин математичке структуре имају своју физичку реализацију.

Семинар за анализу, 8. јун 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 8. јуна 2016. у сали 704 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: проф. др Миодраг Матељевић

Тема предавања: Теореме истезања за квазиконформна пресликавања, хармонијска пресликавања и унутрашње оцене за елиптичке ПДЈ (наставак)

Апстракт: Биће разматрана одређена својства класе квазиконформних пресликавања у равни и простору, и посебно Lipschitz непрекидност квазиконформних пресликавања, која су и решења одређених ПДЈ елиптичког типа. Неки од добијених резултата могу бити разматрани и као верзије теорема Kellogg – Warshavski типа за квазиконформна пресликавања. Такође, биће дат осврт и на Shoen (општије Shoen – Li – Wang) хипотезу која је недавно решена (В. Марковић и други, укључујући и чланове Београдског семинара). На крају, користећи унутрашње оцене за неједнакости Пуасоновог типа и елиптичке ПДЈ, као и теорију граничне регуларности решења елиптичких једначина биће разматрана гранична регуларност Дирихлеових сопствених функција на ограниченим конвексним доменима (Y. Sinai проблем).

Ово је друго по реду предавање из најављене серије предавања на горе наведену тему.

Руководилац семинара: проф. др Миодраг Матељевић

Call for Applications for the International Mathematical Union (IMU) Breakout Graduate Fellowship Program

Thanks to a generous donation by the winners of the Breakthrough Prizes in Mathematics – Ian Agol, Simon Donaldson, Maxim Kontsevich, Jacob Lurie, Terence Tao and Richard Taylor – International Mathematical Union (IMU) with the assistance of Friends of the International Mathematical Union (FIMU) and The World Academy of Sciences (TWAS) is launching a fellowship program to support postgraduate studies in a developing country, leading to a PhD degree in the mathematical sciences.

The fellowship allows students to study in centres of excellence in the developing world, and helps educate the next generation of mathematicians and hopefully results in extended benefits to the home countries of those chosen for the fellowships.

The IMU Breakout Graduate Fellowships will offer a limited number of grants for excellent mathematics students from developing countries.

IMU Breakout Graduate Fellowships program

Professional mathematicians are invited to nominate highly motivated and mathematically talented students from developing countries who plan to complete a doctoral degree in a developing country, including their own home country. Nominees must have a consistently good academic record from the high school level and must be seriously interested in pursuing a career of research and teaching in mathematics.

Please note that the application has to come from a professional mathematician who nominates a student. The deadline for nominations is 09:00 am CET on 22 June 2016.

For a list of countries who can apply, please visit.
Further information can be found on the IMU CDC website.
Application form can be found at
In case of questions, please write an email to breakout@mathunion.org

Семинар за рачунарство и примењену математику, 7. јун 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 7. јуна 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.
Предавање на Семинару планирано за 7.јун 2016. је отказано због спречености предавача. Нови термин одржавања овог предавања биће накнадно објављен.

Предавач: Марко Петковић, Природно-математички факултет у Нишу

Наслов предавања: ITERATIVE METHODS FOR COMPUTING GENERALIZED INVERSES

Апстракт: We consider the class of iterative methods for computing generalized inverses $A^{(2)}_{\mathcal{R}(G),\mathcal{N}(G)}$, given by $X_{k+1}=X_k p(AX_k)$ where $p$ is polynomial. These methods generalize well-known hyper-power methods of order $r$, obtained by taking $p(x)=1+x+\ldots+x^{r-1}$. We examine the convergence properties and convergence order of these methods, depending on the polynomial $p(x)$. Moreover, we give the methods with highest possible convergence order, taking a certain number of matrix multiplications per iteration. These results can be efficiently used to improve several methods for finding 1-norm minimal solution of the linear system and have various applications, including image deblurring and compressed sensing.