Месечне архиве: мај 2016

Други Ruby сусрет и новине у Rails-у 5

Другим сусретом наставља се серија неформалних окупљања на којима ће се из месеца у месец сусретати програмери-јуниори и сениори, ентузијасте, почетници и заљубљеници у Ruby и Rails.

Сусрети треба да буду простор за представљање новина, место дискусија, размене искуства и учење.  Зато ће на другом Ruby сусрету Иван Бајаловић и Марко Санковић отворити тему о томе шта су новине у Раилс-у 5.

Биће речи о Turbolinks-у који омогућава рендеровање делова страна, али и о ActionCable-у који је Rails оквир за комуникације у реалном времену преко websocket-а. Примена ActionCable-а биће показана кроз израду једноставне апликације која комуницира преко websocket-а.

Други Ruby сусрет биће одржан у Стартит Центру (Савска 5) у понедељак 30. маја. Врата ће бити отворена од 18:30, док ће презентација новина у Rails-у 5 почети у 19 часова.

Улаз је бесплатан, али је долазак потребно потврдити. Заинтересовани треба да пишу на: info@spacevent.org

EdIT – Летња школа програмирања

comtradeEdIT (Education for Innovative Thinkers) је догађај у организацији компаније Comtrade. Полазницима ће бити омогућено да уз двонедељну едукацију и тимски рад развијају конкретан пројекат у симулираном радном окружењу и тако стекну додатно практично искуство. Све трошкове учешћа сноси Comtrade компанија. Један од циљева EdIT-а је синергија теоријског и практичног знања, али и остваривање првог контакта кандидата са Comtrade компанијом.

Место и време одржавања:
#EDIT16 Београд, Крагујевац 18. – 29.07.2016.

Тема: „AUGMENTED REALITY – TURN YOUR LEARNING INTO MAGIC“

Детаљније информације о догађају и теми могу се видети овде.

Сви заинтересовани кандидати се могу пријавити попуњавањем онлајн пријаве овде.

Контакт:
имејл: edit.rs@comtrade.com
број телефона: 011/2096-767

Meetup #18 – Introduction to React with Redux

У недељу, 29. маја, организација JS Belgrade ће одржати свој 18. meetup на Математичком факултету.

Тема meetup-a је увод у React са Redux-oм.

React је популарна Facebook-ova JavaScrip библиотека која се базира на компонентама и користи виртуелни DOM за постизање високих перформанси. Више информација о React-у и Redux-у можете наћи овде и на
http://redux.js.org

Мeetup се одржава у сали 706 и почиње у 17 часова. Студенти Математичког факултета су добродошли, али због ограниченог броја места и великог интересовања пријаве су обавезне.

Више информација и линк за пријаве можете наћи на овом линку.

Семинар за анализу, 25. мај 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. маја 2016. у сали 704 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: проф. др Миодраг Матељевић

Тема предавања: Теореме истезања за квазиконформна пресликавања,  хармонијска пресликавања  и унутрашње оцене за елиптичке ПДЈ.

Апстракт: Биће разматрана одређена својства класе квазиконформних пресликавања у равни и простору,  и посебно Липсцхитз непрекидност квазиконформних пресликавања, која су и решења одређених ПДЈ елиптичког типа. Неки од добијених резултата могу бити разматрани и као верзије теорема Kellogg – Warshavski типа за квазиконформна пресликавања. Такође, биће дат осврт и на Shoen (општије Shoen – Li – Wang) хипотезу која је недавно решена (В. Марковић и други, укључујући и чланове Београдског семинара). На крају, користећи унутрашње оцене за неједнакости Пуасоновог типа и елиптичке ПДЈ,  као и теорију  граничне регуларности решења елиптичких једначина  биће разматрана гранична регуларност Дирихлеових сопствених функција на ограниченим конвексним  доменима (Y. Sinai проблем).

Поред овог предавања, у плану је серија предавања на ову тему на Семинару. Термини наредних састанака биће одређени у договору са заинтересованим слушаоцима.

Руководилац семинара: проф. др Миодраг Матељевић

IT @ МатФ 2016 Представљања, понуде за праксе, курсеве, послове

Са задовољством позивамо студенте МатФ-а на представљање 16 IT компанија – пријатеља Катедре и њихових понуда за праксе, курсеве, позиције, пројекте… Плакат

Представиће се наредне компаније: Microsoft, RT-RK, Seven Bridges, Технолошко партнерство,Comtrade, Devana, Endava, E-smart Systems, E&Y, Khaoticen, MadHead Games, Памет, Puzzle Software,TNation, Vast, Zuhlke

Време и место: петак, 27.05.2016, од 18h до 20h, сала ВХА и аула А зграде ПМФ на Студентском тргу.

Очекујемо изванредно занимљив догађај!

Пратите информације о догађају
Погледајте извештај са прошлогодишњег предстaвљања

Одељење за математику, 26. мај 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 26. маја 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

У оквиру састанка Семинара планирана су три предавања.

Предавач: Коста Дошен, Математички институт САНУ, Филозофски факултет,
Београд

Наслов предавања: ДЕДУКТИВНИ СИСТЕМИ И КАТЕГОРИЈЕ ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА И ПОСЛЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА

Апстракт: Под тим насловом је шездесетих година прошлог века Ламбек објавио низ од три чланка којима је засновао категоријалну теорију доказа, а предавач је на прослави педесетогодишњице Математичког института одржао предавање под истим насловом, и после под тим насловом објавио и рад. Биће размотрено шта је у том раду и шта је у међувремену из њега проистекло.

Предавач: Раде Т. Живаљевић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: АЛГЕБАРСКА ТОПОЛОГИЈА И КООПЕРАТИВНЕ ИГРЕ

Апстракт: Једна од важних области опште теорије игара су и тзв. кооперативне игре у којима актери формирају коалиције ради достизања неког заједничког циља. Пример таквих игара су тзв. „simple games“ (John von Neumann, Oskar Morgenstern) које укључују гласање на изборима (voting games) и многе друге ситуације колективног одлучивања (social coice theory, mathematical economics). Алгебарска топологија је математичка дисциплина која се бави квалитативним своствима вишедимензионалних геометријских форми и општије свим математичким моделима који користе геометријски језик и „просторност“ у неком облику. У новије време се развија и „Примењена и рачунарска алгебарска топологија“ (Applied and computational algebraic topology). Показаћемо како се проблеми улагања у еуклидске просторе без вишеструких тачака повезују са комбинаториком асоцираних простих игара. На пример непланарност потпуног графа $К_5$ на скупу $[5] = \{1,2,3,4,5\}$ је дедукована из особина просте игре $[2,5; 1,1,1,1,1]$ у којој 5 лица равноправно гласају а праг за усвајање одлуке је 2,5.

Предавач: Стево Тодорчевић, University of Toronto

Наслов предавања: ДЕСКРИПТИВНА КОМБИНАТОРИКА

Апстракт: Предавање ће бити увод у тренутно актуелну област математике у којој се класична проблематика о коначним структурама посматра у једном сасвим другом контексту. Акценат це бити на новијим резултатима и на отвореним проблемима.

Семинар за механику, 25. мај 2016.

Одељење за математику ће у среду 25. маја 2016. са почетком у 18h у сали 301ф Математичког института САНУ одржати:

Комеморативну седницу посвећену др Драгом Радојевићу, професору Николи Бурићу и професору Александру Бакши.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 24. и 27. мај 2016.

Редовни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. маја 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

У оквиру састанка Семинара планирана су два предавања.

14:15-15:00
Предавач: Александар Цветковић, Машински факултет, Београд

Наслов предавања: GAUSSIAN LIKE QUADRATURE RULES

Апстракт: In this talk we present some results in the theory of the quadrature rules. We present some new types of quadrature rules, e.g., interval quadrature rules, quadrature rules with operator values and quadrature rules with complex nodes and weights. We present results on existence of the quadrature rules and we present numerical procedures that can be applied for the construction of quadrature rules.

15:00-15:45
Предавач: Бобан Маринковић, Технолошко-металуршки факултет, Београд

Наслов предавања: ТЕОРЕМЕ АЛТЕРНАТИВЕ

Апстракт: Теореме алтернативе имају важну улогу у добијању услова оптималности за разне класе проблема оптимизације. Теорија која се тиче линеарних теорема алтернативе је добро позната и може се наћи у многим књигама и радовима који се баве теоријом оптимизације и применама. Ипак, бесконачно димензиона уопштења поменутих теорема нису тако позната и представљају интересантно поље за изучавање. Такође, неки резултати који се тичу поменутих уопштења су некоректни, па су и одговарајући услови оптималности, добијени применом таквих теорема, погрешни. У овом предавању биће размотрени системо строгих и нестрогих конвексних неједнакости у циљу добијања коректних теорема алтернативе за такве системе. Биће показани неки контрапримери за постојеће резултате познате у литератури.

У оквиру обележавања 70 година Математичког института, у петак, 27. маја 2016. биће одржан једнодневни скуп „ДАН ОДЕЉЕЊА ЗА РАЧУНАРСТВО И ПРИМЕЊЕНУ МАТЕМАТИКУ“. Отварање скупа је у 10h у сали 2 САНУ.

Програм скупа

Семинар из астрономије и астрофизике, 24. мај 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. маја 2016. од 18h у сали 809 Математичког факултета, V спрат.

Наслов предавања: ПЕРИОДИЧНОСТ У КРИВАМА СЈАЈА И РАДИЈАЛНИХ БРЗИНА КОД АКТИВНИХ ГАЛАКСИЈА

Предавач: др Еди Бон, научни сарадник Астрономске опсерваторије у Београду

Апстракт: Језгра активних галаксија су најсјајнији објекти у свемиру. Ове објекте карактерише веома велика променљивост емитованог зрачења у свим деловима спектра. Механизми који могу произвести променљивост зрачења у активним галаксијама представљају још увек нерешен проблем. Дуго се сматрало да је та променљивост случајна, међутим све је више објеката код којих криве сјаја указују на постојање могуће периодичности, у случају довољно дугих мониторинг кампања. Овакви резултати отварају потпуно нове перспективе у изучавању физичких процеса у овим објекатима. Поред иновативних математичких алата коришћених у потрази за периодичном компонентом у кривама сјаја, биће претстављени и могући механизми емисије, који би потенцијално могли да их произведу.

Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 19. мај 2016.

Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 19. мај 2016.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 19. маја 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Moruz Marilena, Universite de Valenciennes

Наслов предавања: A CLASSIFICATION OF ISOTROPIC HYPERSPHERES

Апстракт

Делегација Европске уније, стажирање

При Делегацији Европске уније у Београду постоји могућност стажирања за студенте различитих профила на завршној години студија, студенте на мастер и докторским студијама.

Секције, услови и документа која су потребна за пријаву:

http://europa.rs/vacancies-and-traineeships/?lang=en

Пријаве за стажирање се примају током целе године.

Уколико имате додатних питања, слободно нам се обратите:

The Administration
EU Delegation to Serbia
Vladimira Popovica 40; 11 070 – New Belgrade, Serbia
t: + 381 11 30 83 200
f: + 381 11 30 83 201
Delegation e-mail:  Delegation-Serbia@eeas.europa.eu

MSc in Data Science, Athens University of Economics & Business

The Department of Informatics of the School of Information Sciences and Technology of the Athens University of Economics and Business in Greece, offers a new Master Program in Data Science (full-time & part time) for the academic year 2016-2017.

All lectures are held in English language.

Press release

Call for Applications for Admission, Graduate Study Program „Master of Science in Data Science“ (Full Time) 2016‐2017

Call for Applications for Admission, Graduate Study Program „Master of Science in Data Science“ (Part Time) 2016‐2018

Data Science is the study of data through computational and statistical techniques, in order to answer questions, develop explanatory and predictive models, perform analyses and communicate the results in revealing ways.

The Master of Science in Data Science, the first of its kind in Greece, offers students in-depth focus in data science while allowing them to tailor it their particular interests.

Students will be interacting with diverse faculty members and other students, given the opportunity to complete innovative data science projects and be exposed to industry needs and real-life data science challenges.

The deadline to submit your applications is May 30th 2016.

Should you need any further details please visit our website http://datascience.aueb.gr

Први Fintech hackathon у Србији, 27 – 29. мај

Први Fintech hackathon у Србији, у организацији ICT Hub-a, KPMG и Сосијете женерал банке одржаће се од 27. до 29. маја у Београду.

За три најбоља софтверска решења обезбеђен је новчани наградни фонд од 5000 евра, уз могућу подршку у даљем развоју и комерцијалној примени производа.

Не треба да будеш стручњак из области банкарства или финансија – оно што ти је потребно за успех је тим који обједињује знања и вештине из ИТ-а и дизајна, бизнис размишљање, креативност и одлучност да за 48 сати квалитетно одговориш на постављени изазов.

Пријављивање је отворено за већ формиране тимове, од максимално пет чланова, и за појединце (ИТ-јевце, дизајнере, људе из света бизниса, предузетнике) којима је омогућено да се упознају пре такмичења, како би оформили своје тимове.

Рок за пријаву је 23. мај, а сви заинтересовани могу да се пријаве и нађу све потребне информације на вебсајту ICT Hub-a или директно путем линка http://hackathon.icthub.rs/

 

Семинар за рачунарство и примењену математику, 17. мај 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 17. маја 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Слободан Ћук, CEO TESLAco

Наслов предавања: НИКОЛА ТЕСЛА И ЕНЕРГЕТСКА ЕЛЕКТРОНИКА

Апстракт: Никола Тесла је подарио свету полифазни систем генерисања и преношења електричне енергије на велике дистанце. Тај метод је и даље непревазиђен и после 120 година једини начин којим се стотине мегавата електричне енергије преносе на све делове света брзином светлости! Тесла је свој систем употпунио Теслиним генераторима и моторима, који и данас покрећу индустрију целог света!

Кључна одлика Теслиног система је да не смешта електричну енергију већ је
преноси. Садашња Енергетска Електроника је ограничена тиме да сви типови конвертора (DC-DC, AC-DC и DC-AC) смештају сву енергију у самим конверторима. Непосредан резултат је да величина конвертора експоненцијално расте са снагом (енергијом), а истовремено смањује драматично ефикасност и резултира у великим губицима.

На предавању ће бити приказан нови прилаз Енергетској Електроници који се заснива на конверторима који НЕ СМЕШТАЈУ већ само ПРЕНОСЕ енергију претварајући је из једног облика у други, као на пример, AC-DC конвертори за пуњење батерија електричних аутомобила. То онда омогућава да рапидни пуњач батерија од 50кW буде смештен у самом аутомобилу и напуни батерије за десетак минута!

Нови систем повезује Теслин AC полифазни систем трансмисије и измењује енергију са DC системом трансмисије базираном на соларним ћелијама које природно генеришу DC снагу на малом DC напону. Едисонов систем DC трансмисије није успео јер је био базиран на нефикасном DC преносу на 100V DC. Теслин AC систем је победио јер је користио Фарадејев AC трансформатор да прво пребаци 440V AC напон на 440,000V напон врло мале струје и пренесе ефикасно велике снаге на велику даљину. Тада није постојао метод да се 100V DC напон претвори у висок DC напон од 100,000V DC за пренос на даљину.

Нови конверторски систем сада то омогућава по први пут захваљујући главној особини да DC-DC конвертори новог типа не смештају већ само преносе енергију!

Одељење за математику, 20. мај 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 20. маја 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Владимир Драговић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: АБЕЛОВИ ИНТЕГРАЛИ И ТРОУГАОНА РЕШЕЊА СЛЕЗИНГЕРОВИХ СИСТЕМА РАНГА 2

Апстракт: Ово предавање је посвећено светлој успомени на Татјану Острогорски (1950-2005). Представљамо алгебарско-геометријска троугаона решења Слезингерових система ранга 2 помоћу периода холоморфних диференцијала на хиперелиптичким кривама. У случају реда 1, користећи наведена решења, дајемо две фамилије решења Пенлевеове VI јеначине са параметрима (1/8, -1/8, 1/8, 3/8). Ова решења се изражавају једноставно у терминима периода Абелових диференцијала на елиптичким кривама. Резултати су заједнички са Василисом Шрамченко. Истраживања су делимично подржана од стране пројекта 174020, а делимично од стране NSF пројекта 1444147.

Референце:
В. Драговић, В. Шрамченко, Algebro-geometric solutions to triangular Sclesinger systems, 2016, arXiv: 1604.01820
В. Драговић, В. Шрамченко, Algebro-geometric solutions of the Sclesinger systems and the Poncelet polygons in higher dimensions, 2015, arXiv: 1506.06301

SEDECOM Solutions – Junior Software Developer (запослење/плаћена пракса)

SEDECOM Solutions d.o.o. је компанија основана немачким капиталом са седиштем у Београду. Бавимо се израдом софтверских решења из области мобилне и фиксне телефоније. У сталној смо потрази за новим сарадницима са или без искуства. Уколико си студент/студентица завршне године основних или мастер студија на Математичком факултету или си већ завршио студије, а заинтересован си да се придружиш тиму у којем можеш много да научиш, пријави се!

Контакт подаци:

SEDECOM Solutions d.o.o.
Телефон: 011/428-1119
Мобилни: 063/842-85-96
Email: drazen.kozic@sedecom.rs
URL: www.sedecom.rs Особа за контакт: Дражен Козић

Летња пракса у НБС, позив студентима

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ објављује ПОЗИВ ЗА ОБАВЉАЊЕ ЛЕТЊЕ ПРАКСЕ студентима треће, четврте или пете године академских студија у Републици Србији (у обиму од најмање 240, односно 300 ЕСПБ бодова) и држављанима Републике Србије који студирају у иностранству.

Народна банка Србије традиционално организује праксу како би студентима приближила рад централне банке као институције од чијег пословања зависи стабилност финансијских тржишта и како би их упознала с разноврсним функцијама које обавља.

На летњу праксу, која ће се обавити од 1. јула до 31. августа 2016. године, Народна банка Србије ће примити до 40 студената треће, четврте или пете године академских студија који студирају на високошколским установама акредитованим од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета, а који ће завршетком студија остварити најмање 240, односно 300 ЕСПБ бодова.

Позив

Предавање академика Владете Јеротића, 13.05.2016.

Академик Владета Јеротић по први пут ће одржати предавање на тему „Три периода у животу човека“ у петак 13. маја 2016. са почетком у 18:30 сати у великом хемијском амфитеатру (ВХА) у приземљу зграде бившег ПМФ-а, Студентски трг 16.

Позивамо све заинтересоване да присуствују предавању.

За све оне који нису у могућности да дођу у петак или због ограниченог броја места не буду у прилици да прате предавање, Универзитет у Београду обезбедиће директан пренос путем интернета: http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5245

Добродошли!

Level Up Ruby, интензиван дводневни програм, 21. и 22. мај

Обавештавамо вас да ће за викенд 21. и 22. маја бити одржана Level Up Ruby радионица. Овај програм је намењен онима који имају основно знање о Ruby-u, као и искусним девелоперима и девелоперкама који/е користе друге технологије.

Радионица ће се дешавати у просторијама фирме Presta E Commerce која је и иницијатор овог бесплатног програма. Пријаве за учешће су отворене до 13. маја.

Више информација
Најава