Месечне архиве: април 2016

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 28. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. априла 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Милица Гашић, Универзитет у Кембриџу

Наслов предавања: ГОВОРНИ СИСТЕМИ ЗА ДИЈАЛОГ КОЈИ УЖИВО УЧЕ

Детаљније информације о Семинару доступне су на страни http://computing.matf.bg.ac.rs

Petnica Summer Institute: Machine Learning, 14-23.07.2016.

Развојни центар Мајкрософта у Србији позива студенте Математичког факултета да се пријаве на летњи семинар „Petnica Summer Institute: Machine Learning“ у организацији Истраживачког центра Петница и Развојног центра.

Летњи семинар за студенте „Petnica Summer Institute: Machine Learning“ одржаће се у периоду од 14. до 23.07.2016. године у Истраживачком центру Петница. Програм ће обухватити теме у вези са: Machine Learning Basics, Unsupervised Learning, Convolutional Neural Networks, Recurrent Neural Networks, Random Classification/Regression Forests и друге.

Целодневна предавања подразумевају теоретски и практичан рад, који ће се одвијати на енглеском језику.

За летњу школу машинског учења у Петници могу се пријавити сви заинтересовани студенти техничких факултета, посебно они на завршним годинама основних студија и дипломци.

Рок за пријаву је 4.5.2016. године, а пријаве се врше путем линка http://psiml.petnica.rs/apply.php

Фотографија са прошлогодишње летње школе

Petnica Summer Institute: Machine Learning

Најава

Чланство у Библиотеци града Београда за запослене и студенте Матф-а

Акцијом коју је спровео студент нашег Факултета, Милош Арсић, наши запослени и студенти добили су могућност да се учлане у Библиотеку града Београда по повлашћеној цени (500 динара годишње уместо 1500 динара колико је регуларна цена).

Овим је, у оквиру цене, обухваћено и отварање чланске карте и чланарина за годину дана. Отварање чланске карте могуће је једино у главној Градској библиотеци града Београда, на шалтеру, у Кнез Михаиловој 56.

Студенти морају да дају индекс на увид, а запослени потврду да раде на Математичком факултету (добија се у нашем Секретаријату).

Уз отворену чланску карту свима је омогућено коришћење и приступ фонду библиотеке, као и читаоницама градске библиотеке.

Надамо се да ће се Милошев труд исплатити и да ће ова повлашћена чланарина бити свима на корист.

Аналитичар података у Raiffeisen банка а.д. Београд

Raiffeisen банка а.д. Београд тражи студента завршне године Математичког факултета, модул Статистика, актуарска и финансијска математика који би био ангажован преко омладинске задруге у централи Банке у Београду, у оквиру Сектора за управљање ризиком у пословима са становништвом, малим предузећима и предузетницима, Одсек кредитне контроле у пословима са становништвом и малим предузећима, на позицији

АНАЛИТИЧАР ПОДАТАКА

Програм „Кадар да будем кадар“, ЦЗРК УБ, 10. генерација полазника

Универзитет у Београду – Центар за развој каријере отвара позив за нову генерацију полазника програма КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР

ЦЗРК са задовољством позива студенте завршних година и дипломиране студенте да се пријаве за учешће у програму КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати од 9. до 13.маја 2016. на Машинском факултету.

Овогодишњи, 10.циклус тренинга обухватиће радионице и предавања на следеће теме: решавање конфликата, презентационе вештине, вештине продаје, лидерство, вештине асертивне комуникације, самоувереност, вештине позиционирања у савременом пословном окружењу и професионални и лични развој у дигиталном свету.

Студенте ће током недељу дана вештинама учити стручњаци и топ менаџмент компанија „Mol Serbia“, „Hyatt Regency Belgrade“, „Telenor“, „Stanton Chase“, „Advance Response International“, „HRD Pro Consulting“ и других.

Позив за пријављивање отворен је од 20. априла до 3.маја 2016. године. Број места је ограничен и пријава је неопходна. Потражите пријавни формулар на сајту www.razvojkarijere.bg.ac.rs.

Плакат
Најава и позив

Како направити и одржати добру презентацију, проф. др Тијана Продановић, 25.04.2016.

Проф. др Тијана Продановић, Департман за физику, ПМФ Нови Сад, одржаће предавање на тему „Како направити и одржати добру презентацију“ у сали 821 на V спрату Математичког факултета, у понедељак 25. априла у 17 сати.

Било да сте студент, професор, истраживач, било да припремате презентацију за одбрану (семинарског, дипломског, мастер, докторског) рада или за излагање конференцији, успех вашег излагања неће зависити само од теме о којој причате, од садржаја. Колико ће ваше излагање остати упамћено и прихваћено зависиће доста и од тога како причате и како изгледате док причате о томе, јер чак и најбоља идеја може да остане несхваћена ако се не представи довољно добро. Вештина доброг презентовања у последњих неколико година постаје све потребнија. На срећу то је и даље вештина и нешто што се може научити. На овом предавању биће речи о неким основним смерницама које већ саме по себи могу доста помоћи да ваша презентација и ваше излагање буде боље прихваћено и дуже запамћено.

Позивамо све заинтересоване да дођу на предавање у 17 сати.

Отворени дан компаније РТ-РК, 27.04.2016.

Драги студенти МАТФ-а,

Позивамо вас да посетите манифестацију „Отворени дан РТ-РК компаније“ који се одржава у среду 27.04. са почетком у 15h.

У оквиру манифестације имаћете прилику да се упознате са нашим пројектима, као и актуелним стипендијским програмима.

Компанија РТ-РК је основана 1991. године у Новом Саду и бави се развојем софтверских решења у области реал-тиме ембеддед система (система заснованих на рачунару), са фокусом на уређаје потрошачке електронике и софтвера за аутомобилску индустрију. Са седиштем у Новом Саду и одељењима у Београду, Бањалуци и Осијеку РТ-РК данас запошљава више од 600 стручњака из области информационих технологија, што је чини једном од највећих компанија за развој софтверских решења у области југоисточне Европе. Imagination, Cirrus Logic, TTTech, Google, Qualcomm, ST Microelectronics, Kudelski само су нека од имена са листе наших задовољних партнера и клијената. Акредитацијом добијеном од Министарства просвете Републике Србије као развојно-истраживачког института, иновативни и научноистраживачки потенцијали компаније су потврдјени и на формалном нивоу.

Позивница

Конференција Agile Serbia

Компанија Puzzle Software организује конференцију Agile Serbia на тему агилне методологије развоја софтвера, која ће бити одржана 23.04.2016. године. Више детаља можете видети у приложеном документу или на адреси: http://www.agile-serbia.rs/agile-conference-april-2016

Издваја се 5 битних разлога зашто да не пропустите Прву Agile Serbia Конференцију:

 • Јединствен догађај, први пут у региону.
 • Теме су AGILE и STARTUP – две „горуће“ теме у свету развоја софтвера
 • Врхунски светски и домаћи стручњаци, већина први пут у Србији
 • Програм Конференције чине 3 сцене прилагођене свим представницима ИТ заједнице
 • Прилика за networking са представницима ИТ, бизнис и startup заједнице

Компанија Puzzle Software поклања студентима Математичког факултета 10 бесплатних учешћа на конференцији.

 

 

 

Семинар за рачунарство и примењену математику, 19. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. априла 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Бранка Родић-Трмчић, Висока здравствена школа струковних студија у Београду

Наслов предавања: ИНТЕРНЕТ ИНТЕЛИГЕНТНИХ УРЕЂАЈА У Е-ЗДРАВСТВУ: ПРИМЕНА WEARABLE УРЕЂАЈА ЗА МЕРЕЊЕ СТРЕСА

Апстракт: Сврха овог прадавања је да пружи преглед концепата електронског и мобилног здравства и примене Интернета интелигентних уређаја у е-здравству. Предложен је модел мобилног здравства заснован на концепту wearable computinga у области превенције и здравог живота. Развијени и имплементирани wearable систем омогућава мерење виталних параметара (пулс, засићености кисеоником, проводљивост коже) и параметара окружења (бука, температура, влажност ваздуха). Као подршка wearable систему развијена је мобилна апликација са садржајима за релаксацију. Циљ евалуације био је да се утврди постојање разлике између резултата теста анксиозности и измерених вредности параметара преко реализованог wearable система пре, током и након одбране семинарских радова код студената који су користили развијену мобилну апликацију у сврху опуштања и оних који то нису. Резултати студије случаја показују мања колебања у измереним вредностима код испитаника који су користили апликацију, као и смањену анксиозност током трајања теста и након периода релаксације после теста.

Семинар из астрономије и астрофизике, 19. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. априла 2016. од 18h у сали 809 Математичког факултета, V спрат.

Предавач: Немања Мартиновић, истраживач-сарадник Астрономске опсерваторије у Београду

Наслов предавања: ДИНАМИЧКЕ РАЗЛИКЕ ЈАТА ГАЛАКСИЈА У НУМЕРИЧКИМ СИМУЛАЦИЈАМА

Одељење за математику, 18. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у понедељак, 18. априла 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Anton Zorich, Mathematical Institute of Jussieu – PRG, University of Paris 7

Наслов предавања: THE MAGIC WAND THEOREM OF ESKIN-MIRZAKHANI MOHAMMADI AND DIFFUSION IN PERIODIC BILLIARDS

Апстракт: The lecture will start with a billiard in a plane endowed with periodic polygonal obstacles (Ehrenfest windtree model) to motivate a study of straight line foliations on „flat surfaces“ – analogs of irrational winding lines on a flat torus.

It will be shown how this model problem leads to dynamics in the space of all flat surfaces (which can be interpreted as the moduli space of Abelian differentials). The main goal is to advertise a recent breakthrough theorem of Eskin-Mirzakhani-Mohammadi in this area, which allows, in particular, to obtain unexpected results for the diffusion rate of the original periodic billiard.

Vast is hiring junior Software Engineers, join us!

As a Software Engineer you’ll join the Data Engineering team, in charge of Vast’s Platform for Large-Scale Data Processing, conducting Analysis of vast amounts of user-generated data and Vertical Search. You’ll help retain Vast’s big-data advantages, such as our 6 million car listings, with the best sorting, market and user traffic analytics data, gathered from years of running some of the biggest Automotive search sites in the US.

Required skills:

 • BSc / MS graduated and final year students in Computer Science or relevant studies (ETF/MATF/FON)
 • Strong Computer Science background (algorithms, data structures, software design)
 • Experience with Java Standard Edition
 • Experience in development on Unix/Linux platform

 

If you are interested in this challenging opportunity, please visit Vast jobs page for detailed requirements and to access application form.

MATHACKATHON БРИШЕ ГРАНИЦЕ И ПОДСТИЧЕ КРЕАТИВНОСТ

Студентска организација Математичког факултета ─ Омикрон, од 22. до 24. априла организује тимско такмичење MatHackathon. Пријављивање је бесплатно и траје до 17. априла.

MatHackathon је такмичење у програмирању које се организује други пут заредом, под покровитељством Математичког факултета. У року од 24 сата, тимови од четири члана ће имати задатак да од “нуле” направе апликацију која решава проблем познат тек на самом почетку такмичења.

Задатак је осмишљен од стране професора Математичког факултета, генералног покровитеља, као и од стране стручњака из компанија Devana Technologies и Microsoft Development Center Serbia.

Организацију пројекта су свесрдно подржали спонзори DEVANA и Microsoft Development Center Serbia, али и Endava, E-Smart Systems и ICT Hub.

За више информација о догађају посетите www.hack.math.rs или Фацебоок страницу MatHackathon.

Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 14. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 14. априла 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Јелена Грујић, Учитељски факултет

Наслов предавања: НЕЛОКАЛНА МОДИФИКАЦИЈА АЈНШТАЈНОВЕ ТЕОРИЈЕ ГРАВИТАЦИЈЕ

Апстракт: Биће размотрен модел нелокалне гравитације без материје задат следећим дејством

где је $\mathcal{F} (\Box)$ аналитичка функција, $\Lambda $ је космолошка константа и $C$ и $R_{0}$ су константе. Одговарајуће Ајнштајнове једначине кретања су веома сложене. Биће решене једначине кретања и дата њихова космолошка решења.

Посета компанији Manpower Group и прилика за (једну необичну) праксу

Центар за развој каријере Универзитета у Београду успоставио је сарадњу са компанијом Manpower Serbia,  која је услед великог интересовања за регрутацију у ИТ области формирала посебно одељење у својој организацији за регрутацију ИТ стручњака за различите клијенте. С тим у вези, ова компанија је осмислила програм плаћене праксе “IT Recruitment Internship Programme“ и отворила позицију и конкурс за праксу за студенте завршних година и дипломиране студенте Математичког, ЕТФ-а и ФОН-а. Током програма практикант би добио неопходну обуку и радио уз подршку ментора. Детаљни опис праксе можете погледати на страници.
Рок за пријаве: 12.4.2016.

Семинар за механику, 13. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 13. априла 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Дејан Урошевић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: О НЕПРЕКИДНИМ РАДИО-СПЕКТРИМА ОСТАТАКА СУПЕРНОВИХ

Апстракт: У уводном делу предавања биће приказано на који начин се формирају радио-спектри у континууму, а затим (укратко) како се честице убрзавају до ултрарелативистичких брзина, што је неопходно објаснити да
би се разумели различити појавни облици радио-спектара. Потом ће бити представљено неколико форми радио-спектара остатака супернових у континууму – теоријски предвиђени и посматрачки детектовани. На крају ће бити презентовани најновији резултати добијени од стране истраживачке групе са Катедре за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду, чији чланови, између осталог, проучавају структуру и еволуцију емисионих маглина, а посебно остатке супернових (везано за непрекидне радио-спектре ових високоенергетских објеката).

Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. априла 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: доц. др Зорица Богдановић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: INTERNET OF THINGS – ПРЕЗЕНТАЦИЈА СПЕЦИЈАЛНОГ БРОЈА ЧАСОПИСА FACTA UNIVERSITATIS, SERIES ELECTRONICS AND ENERGETICS

Апстракт: На предавању ће бити представљен специјални броја часописа Facta
Universitatis, series Electronics and Energetics, категорије М24. Овај  специјални број садржи радове у области пројектовања, имплементације и примене интернета интелигентних уређаја у пословању, научним истраживањима и образовању. У припреми радова су учествовали аутори из девет земаља: Србија, САД, Аустралија, Немачка, Оман, Египат, Индија, Норвешка, Република Српска. Међу ауторима је неколико истакнутих светских стручњака, као што су  Borko Furht, редовни професор Florida Atlantic универзитета у САД и директор Истраживачког центра за сарадњу индустрије и универзитета, као и San Murugesan, главни уредник часописа IEEE Professional, директор у BRITE Professional Services и професор на Western Sydney University.

Уредници специјалног броја су проф.др Маријана Деспотовић-Зракић, доц.др Зорица Богдановић и проф.др Божидар Раденковић са Факултета организационих наука, и проф.др Хуансхенг Нинг, професор на Универзитету за науку и технологију у Пекингу и члан уређивачких одбора више  IEEE часописа (IEEE System Journal, IEEE Internet of Things Journal). Главни уредник часописа је проф.др Нинослав Стојадиновић.

Отворен конкурс за размену студената и професора са Универзитетом у Поатјеу, Француска у оквиру Erasmus+ KA1

Универзитет у Београду је 5.априла 2016. отворио конкурс за стипендије за размену студената и професора са Универзитетом у Поатјеу, Француска (http://www.univ-poitiers.fr/) у оквиру Erasmus+ KA1 програма.

Неопходно је да Универзитет у Београду до краја априла 2016. године достави Универзитету у Поатјеу списак студената професора које Универзитет у Београду номинује за размену током зимског семестра школске 2016/2017 године. Из тог разлога, конкурс за пријаву студената и професора ће бити отворен од 5. до 19. априла 2016. године до 23:59 часова.

Заинтересовани студенти и професори се у наведеном року могу званично пријавити за мобилност преко онлине платформе Универзитета у Београду
http://mobion.bg.ac.rs/ .

Више детаља о Мобион платформи може се наћи на линку .

Скрећемо пажњу заинтересованим кандидатима са Математичког факултета да Универзитет у Поатјеу нуди размену студената у области „Natural sciences, mathematics and statistics“ на докторским студијама (у трајању од 6 месеци) и мастер студијама (у трајању од 5 месеци), као и размену наставника у истој области.

Селекција кандитата са Математичког факултета ће бити извршена у периоду од 19. до 26. на основу њихових пријава, које ће бити доступне на Мобион платформи. Критеријуми селеције за студенте могу се наћи на страни .

Преглед важних датума конкурса:

 • Почетак пријаве за стипендију: 5. април 2016, 17:00
 • Крај пријаве за стипендију: 19. април 2016, 23:59
 • Предаја ранг листе ректорату од стране факултета који имају више пријављених кандидата: 26. април 2016, 12:00
 • Предаја ранг листе партнерској институцији: 29. април 2016, 16:00

Више информација о конкурсу можете пронаћи на следећем линку . Кандидати са Математичког факултета могу се обратити Драгани Илић (dilic@matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast@matf.bg.ac.rs) за помоћ око пријаве и додатне информације.

Контакт особа на Универзитету у Београду за овај конкурс је Марта Барбарић из Сектора за међууниверзитетску и међународну сарадњу,
емаил: marta.barbaric@rect.bg.ac.rs, контакт телефон: 011/3207-489.

ENS Cachan International Scholarship Programme 2016-2017 (Master and PhD)

The Ecole Normale Supérieure de Cachan (ENS Cachan) gives the opportunity to students or postgraduates from foreign nationality to carry out their 2^nd year of Master’s degree, a part of their PhD studies research or a research stay as part of this program.

The program awards scholarships of 1000 Euros maximum per month for a 6 to 12 months period.

*Application deadline: 21^st of April 2016*

More information on the ENS Cachan website, in English:
http://www.ens-cachan.fr/version-anglaise/profiles/coming-to-the-ens-cachan-students/ens-cachan-international-scholarship-programme-2013-2014-187862.kjsp

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 7. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 7. априла 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Александар Ђенић

Наслов предавања: РЕШАВАНЈЕ ДИСКРЕТНИХ ЛОКАЦИЈСКИХ ПРОБЛЕМА ПРИМЕНОМ МЕТОДЕ ПРОМЕНЉИВИХ ОКОЛИНА (предлог теме докторске дисертације)

Детаљније информације о Семинару доступне су на страни http://computing.matf.bg.ac.rs