Месечне архиве: фебруар 2016

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 3. март 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 3. марта
2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавачи: Ненад Живић, Милош Милошевић, Игор Анђелковић, представници компаније Nordeus

Наслов предавања: ПРЕДИКТИВНО МОДЕЛОВАНЈЕ КОРИСНИКА У ИГРИ TOP ELEVEN

Апстракт: Top Eleven игра огроман број играча широм света. Међу њима је могуће наћи велики број навика и шаблона понашања. Да бисмо на најбољи начин препознали те шаблоне, у Нордеусу употребљавамо најновије алгоритме и технологије из области машинског учења, и тим сазнањима оптимизујемо корисничко искуство играча и активности нашег Маркетинг тима. Представићемо како користимо конволуционе неуронске мреже како бисмо велики број акција наших корисника (“кликова”) претворили у знање о њиховим навикама. Овом приликом ћемо и студентима представити могућност да се пријаве на тромесечну праксу у Нордеусу где би добили прилику да раде на сличним проблемима.

 

Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 3. март 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 3. марта 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Милан Златановић, Природно-математички Факултет у Нишу

Наслов предавања: КОНЕКСИЈЕ ГЕНЕРАЛИСАНИХ РИМАНОВИХ ПРОСТОРА

Апстракт: У раду се бавимо конексијама са (анти-симетричном) торзијом на несиметричној Римановој многострукости које задовољавају Ајнштајнову метричку једначину (у даљем раду овај простор називамо НГТ са торзијом). Показује се да је скоро Хермитска НГТ многострукост ако и  само ако је она близу Келерова многострукост. У случају скоро контактне метричке НГТ многострукости дефинисана је нова класа скоро контактних метричких многострукости. Слична разматрања нас доводе до дефинисања нових класа скоро пара-Хермитских и скоро пара-контактних метричких многострукости. Једначине су дате у функцији одговарајућих Нијенхуис тензора и спољног производа анти-симетричног дела несиметричне Риманове метрике.

Резултати су из заједничког рада са проф. Стефаном Ивановим и детаљи се
могу наћи на сајту: http://arxiv.org/abs/1503.05217.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 1. март 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 1. марта 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Зорица Дражић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: A METAHEURISTIC APPROACH TO THE DOMINATING TREE PROBLEM

Апстракт: This paper considers a recently introduced NP-hard problem on graphs, called the dominating tree problem (DTP). In order to solve this problem, we develop a variable neighborhood search (VNS) based heuristic. Feasible solutions are obtained by using the set of vertex permutations that allow us to implement standard neighborhood structures and the appropriate local search procedure. Computational experiments include two classes of randomly generated test instances and benchmark test instances from the literature. Optimality of VNS solutions on small size instances is verified with CPLEX.

КГТА семинар, 1. март 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 1. марта 2016. од 14-16h у сали 844 Математичког факултета, V спрат.

Креда Луталица: Шта знамо а шта не о дискретној Морсовој теорији?

Апстракт: Дискретна Морсова теорија је метод којим се комбинаторни објекти
(нпр. симплицијални комплекси) анализирају као да су многострукости. Биће
приказане неке примене овог метода као и неки отворени правци
истраживања.

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 25. фебруар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 25. фебруара 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Милан Ивановић, компанија Девана

Наслов предавања: Увод у развој WordPress Тема

Апстракт: Сваки четврти сајт на интернету је креиран уз помоћ WordPress-а, а Devana Technologies кроз свој ManageWP производ представља пример једног од најуспешнијих пословања на глобалном WP тржишту, и то из Београда. Кроз ову радионицу ћемо имати прилику да се упознамо са основама платформе, са фокусом на разумевање фајл структуре и стицању неопходног знању за почетак развоја једне WP теме.

Постаните професор Савремене гимназије!

Ако себе сматрате педагошком елитом и верујете да својом креативношћу, односом према раду, одговорношћу према обавезама, моралним кодексом и академском аспирацијом представљате узор ученицима, Савремена гимназија је место за Вас, зато Вас позивамо да се пријавите за радно место ПРОФЕСОР МАТЕМАТИКЕ.

Рок за прјаву је 26.2.2016. Молимо Вас да пријаве  пошаљете електронски на имејл: posao@savremena-gimnazija.edu.rs. Све додатне информације о школи можете наћи на адреси www.savremena-gimnazija.edu.rs.

Belgrade Youth Fair 2016 – твоја шанса

У Београду ће се 4. и 5. марта у просторијама хотела Metropol Palace одржати Belgrade Youth Fair, највећи догађај за младе, који ће окупити најбоље компаније у земљи и региону, али и институције од значаја за квалитет живота младих у Србији.

Циљ ове манифестације, коју организује омладинска организација EKOF Media Group, јесте повезивање младих са компанијама и институцијама, а студенти и средњошколци ће моћи да се упознају са начином функционисања највећих компанија и институција.

У оквиру догађаја, средњошколци ће моћи боље да се упознају са радом и организационом структуром излагача и да на основу интеракције са њима дођу до закључака о томе који су образовни профили најтраженији у компанијама за које су заинтересовани, као и које образовне профиле и компетенције компаније захтевају да би некога запослиле.

Своје место на Belgrade Youth Fair-у можете резервисати путем следећег линка: http://youthfair.rs/prijavi-se/

Одељење за математику, 26. фебруар 2016.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. фебруара 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Борислав Гајић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: АЛГЕБАРСКО-ГЕОМЕТРИЈСКИ ПРИСТУП КРЕТАЊУ КРУТОГ ТЕЛА: ВИШЕДИМЕНЗИОНА УОПШТЕНЈА И ИНТЕГРАБИЛНОСТ

Апстракт: Кретање крутог тела представља један од најважнијих и највише изучаваних система класичне механике. Појавом алгебарско-геометријског метода интеграције средином 20. века направљен је важан прогрес у теорији интеграбилних система. Предавање ће бити фокусирано на примену овог метода на проблеме интеграбилности тешког крутог тела које има непокретну тачку и на одговарајућа вишедимензиона уопштења.

Семинар за рачунарство и примењену математику, 23. фебруар 2016.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. фебруара 2016. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Илија Антовић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: AUTOMATIC USER INTERFACE GENERATION BASED ON USE CASES – THE SILABUI APPROACH

Апстракт: The design and implementation of user interfaces are two of the most effort and time consuming activities of the software development process. The lecture will address the automation of the process of designing and implementing user interfaces. The automation is based on the identified connections between software requirements, particularly use cases, and the resulting user interface of the application, taking into account the characteristics of the targeted implementation technologies and application types. We will also discuss the principles and characteristics which should be an integral part of the tool for automation of user interfaces development, that are all implemented in SilabUI approach.

Keywords: user interface, requirements engineering, use case, code generator, meta-model, user interface template, business applications, user interface generator

КГТА семинар, 23. фебруар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. фебруара 2016. од 14-16h у сали 844 Математичког факултета, V спрат.

Предавач: Жарко Мијајловић

Наслов предавања: СЛУЧАЈНИ ГРАФОВИ И 0-1 ЗАКОН

Апстракт: Теорија случајних графова настала је педесетих и шездесетих година прошлог века у радовима Erdős–Rényi. Мада се ова теорија највећим делом односи на графове, њене методе поред комбинаторике леже у теорији вероватноће и математичкој логици. Циљ предавања је да се изложе основне идеје ове теорије и наведу занимљиви примери. Такође, представићемо конструкцију и особине Радо графа (универзалан пребројив граф) и применом особина ове засићене структуре доказати чувену 0 – 1 теорему (Глебски, Коган, Лиагонки и Таланов [1969], Фагин [1976]): Ако је А својство првог реда у језику теорије графова, тада један од исказа А или ~А важи у скоро свим коначним графовима.

K3 Solutions – Junior Software Developer

K3 Solutions позива студенте и дипломиране студенте основних и мастер студија Универзитета у Београду са МатФ-а, ЕТФ-а и ФОН-а да се пријаве на конкурс за запослење/праксу.

Позиција: Junior Software Developer
Место: Београд
Рок за пријаву: 29.02.2016
Детаљније на:

https://poslovi.infostud.com/posao/Junior-Software-Developer/K3-Solutions/135864

Представљање портала www.studentskapraksa.com

Позивамо студенте и све заинтересоване сараднике на представљањe програма Грчком иницијативом до радног искуства, као и портала www.studentskapraksa.com.

Представљање програма: 24.фебруар 2016. са почетком у 12 сати у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду. Студенти ће имати прилике да се у директном контакту са представницима компанијама и Хеленског привредног удружења упознају са детаљима конкурса, као и искуствима прошлогодишњих полазника.

Студенти основних и мастер студија могу да се пријаве за праксу у компанијама “Alpha Bank”, “Eurobank”, “Piraeus”, Војвођанска банка, Хотел Метропол, Хотел АД Јуниор, „V+O Communications“, „Palo Technologies“, „Intelli“, Фабрика шећера „Црвенка“, „Chipita“, „Eurofast Global“.

Детаљни описи пракси налазе се на адреси www.studentskapraksa.com. Рок за пријаве је 3.март 2016.

Семинар Теорија вероватноћа и математичка статистика, 11. фебруар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 11.фебруара 2016. са почетком у 11 часова у сали 843 Математичког факултета, 5. спрат.

Предавач: Бојана Милошевић

Наслов предавања: Асимптотска својства непараметарских тестова заснованих на У-статистикама и В-статистикама са недегерисаним и слабо дегенерисаним језгром

Обавештење се мозе видети на и на страни

http://www.stat.matf.bg.ac.rs/srpski.htm

Level up! Nordeus Data Science internship

Step into the world of Data Science, engage and solve exciting problems!

Nordeus is organizing a three‐month paid internship! We will not settle for less than super‐talented young experts who are willing to join our Data Science Team and take a deep dive into some of the world’s most exciting and fastest growing industries.

Requirements:

  • Enrolled at Bachelor or Master studies in a highly quantitative field (CS, Math, Engineering or other technical field)
  • Basic knowledge of programming languages such as R, Matlab, Python, etc.
  • Passion for data and video games
  • Familiarity with predictive modeling, machine learning and/or statistical techniques is a plus

If you can imagine this being something you would enjoy doing, let’s try and make it happen. Send us your CV with a cover letter to http://norde.us/internship, no later than 06.03.2016.

Apply now and correlate Data Science to video games!